RNS300 słaby odbiór - kilka pytań

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
ggu
Przeglądacz
Auto:: 1T2
Imię:: Marcin
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

RNS300 słaby odbiór - kilka pytań

Post autor: ggu »

Witam,
od jakiegoś pół roku w moim RNS-300 bardzo słabo odbiera radio. Sprawdziłem tor antenowy i wydaje się OK. Wymieniłem też wzmacniacz antenowy ale to nie pomogło. Do wzmacniacza napięcie dochodzi. VCDS nie pokazuje żadnych błędów.
Kolega ma takiego samego Tourana z takim samym radiem. Różnica jest taka, że moja antena jest w tylnej szybie od strony pasażera (P) a u niego od strony kierowcy(L). Jego radio gra super w tych samych warunkach.
I tak sobie pomyślałem: przełożę radio od niego do mnie żeby sprawdzić ale kolejna myśl przyszła następująca: czy ja mu przez taką zamianę nie zakoduję radia?
Nie wiem czy to radio tak ma, ale niektóre radia mają wpisany kod VIN samochodu i tylko z tym samochodem działają.
1. Czy RNS300 też tak ma? Jeśli tak to:
2. czy jak przełożę do mojego żeby sprawdzić (może akurat jest całkowicie rozkodowane) i jednak będzie zakodowane, to czy po włożeniu do niego będzie nadal działać?
U siebie odłączałem akumulator nie raz i nigdy radio nie pytało o kod.
3. Kolejne pytanie: czy w tym radiu (RNS300) w samochodzie z fabrycznymi czujnikami cofania powinien się wyświetlać symbol samochodu z informacją graficzną o przeszkodzie po włączeniu wstecznego? Kolega twierdzi, że tak miał na początku a teraz nie ma (tylko piszczy).
4. Pomijając sprawę kodowania, jakie fabryczne modele radia mogę podłączyć na próbę, żeby sprawdzić odbiór radia ale tak, żeby instalacja (szczególnie antena) pasowała bez kombinacji? Pytam bo wiem, że niektóre modele miały po dwie anteny a u mnie jest tylko jedna.
Awatar użytkownika
krankor
Zaawansowany
Auto:: Touran 1T1, 1.9 AVQ 2004
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 52 razy

Re: RNS300 słaby odbiór - kilka pytań

Post autor: krankor »

Z tym zakodowaniem się radia magik od rtv mówił, że odłączanie prądu, samo wyjęcie i potem włożenie z powrotem do tego samego auta nie zakoduje. Ale już podłączenie pod antenę na stole warsztatowym albo włożenie do innego vw i uruchomienie spowoduje, że wkładając na powrót do swojego będziesz musiał go odkodować.
Nie dostałeś takiego małego kartonika z kodem w instrukcji?
pozdrawiam Grzegorz
ggu
Przeglądacz

krankor pisze:włożenie do innego vw i uruchomienie spowoduje, że wkładając na powrót do swojego będziesz musiał go odkodować.
Dzięki za info. W takim razie muszę dopytać kolegi czy ma kod.
krankor pisze:Nie dostałeś takiego małego kartonika z kodem w instrukcji?
Niestety nie dostałem. Nie jestem pierwszym właścicielem tego samochodu a kupując nawet nie pomyślałem żeby o to zapytać.
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

Jak masz wszystkie papiery i radio fabrycznie siedziało w aucie to podjedź po kod do ASO.
Odnośnie czujników parkowania i wizualizacji to raczej nie na tym radiu...
ggu
Przeglądacz

Byłem w ASO. Odkodują po numerze VIN, wystarczy dowód rejestracyjny. Podłączają auto pod komputer i łączą się z bazą w Niemczech (taką informację otrzymałem) Cena usługi: 70zł
Faktycznie włożenie radia do obcego samochodu spowodowało wyświetlenie żądania wpisania PINu. Jednak po włożeniu z powrotem to mojego, radio po chwili uruchomiło się bez problemu.
ODPOWIEDZ