Wymiana chłodnicy
-
- Początkujący
- Auto:: VW Golf VI
- Imię:: Marek
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Wymiana chłodnicy
Witam, mam pytanie odnośnie wymiany chłodnicy. Czy można swobodnie kupić używaną czy jednak lepiej wydać więcej ale kupić nową? słyszałem że z używkami lepiej nie ryzykować
-
- Przeglądacz
- Auto:: Golf & Passat
- Imię:: Jurek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Re: Wymiana chłodnicy
Nowa z gwarancja, nawet zamiennik. Ja kupiłem używana i po miesiącu zaczęło z niej powoli kapac, a zwrócić już nie mozna.
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Nowa ale dobry zamiennik bo te nowe z alle bez nazwy za parę złotych to badziew nad badziewie...
nie wiem dokładnie jaki masz model wozu ale dobry zamiennik to koszt 350- 450 a przy kosztach wymiany oszczędzisz na zakupie a potem zapłacisz dwa razy za wymianę bo w końcu kupisz i tak nową

nie wiem dokładnie jaki masz model wozu ale dobry zamiennik to koszt 350- 450 a przy kosztach wymiany oszczędzisz na zakupie a potem zapłacisz dwa razy za wymianę bo w końcu kupisz i tak nową

Jaro-J
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Nowa ale dobry zamiennik bo te nowe z alle bez nazwy za parę złotych to badziew nad badziewie...
nie wiem dokładnie jaki masz model wozu ale dobry zamiennik to koszt 350- 450 a przy kosztach wymiany oszczędzisz na zakupie a potem zapłacisz dwa razy za wymianę bo w końcu kupisz i tak nową ........ Zgadza się trzeba poszukać zamiennika ale z takiej firmy co ma chociaż europejska nazwę
behr,valeo,denso itp. ok 500zl. albo używka ze sprawdzonego źródła za 150-200zl
nie wiem dokładnie jaki masz model wozu ale dobry zamiennik to koszt 350- 450 a przy kosztach wymiany oszczędzisz na zakupie a potem zapłacisz dwa razy za wymianę bo w końcu kupisz i tak nową ........ Zgadza się trzeba poszukać zamiennika ale z takiej firmy co ma chociaż europejska nazwę

-
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 TDI CR CFHC
- Imię:: Sławek
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 28 razy
Co do tych z aledrogo to bym się tak za bardzo nie zgodził że to badziew za zamiennik nawet nie wiem jakiej firmy do galaxy zapłaciłem 180 zł i wszystko pasowało po 2 latach sprzedałem i nie było żadnego problemu. Wydaje się nie wszystko to badziew a 200-300 można zaoszczędzić.turek pisze:Nowa ale dobry zamiennik bo te nowe z alle bez nazwy za parę złotych to badziew nad badziewie...
nie wiem dokładnie jaki masz model wozu ale dobry zamiennik to koszt 350- 450 a przy kosztach wymiany oszczędzisz na zakupie a potem zapłacisz dwa razy za wymianę bo w końcu kupisz i tak nową ........ Zgadza się trzeba poszukać zamiennika ale z takiej firmy co ma chociaż europejska nazwębehr,valeo,denso itp. ok 500zl. albo używka ze sprawdzonego źródła za 150-200zl
Był Touran 2004r 1.9 TDI 105KM
jest Touran 2012r 2.0 TDI 140KM
jest Touran 2012r 2.0 TDI 140KM
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Każdy ma swój pomysł na życie... Mi moje doświadczenie podpowiada żeby nie iść na skróty... A najtańsze zamienniki bez nazwy to badziew... Co innego te znanych marek, Nissens, valeo, Nrf, Behr. Ale to już kwestia indywidualna... Bo np. jedziesz za granicę i w upały pada chiński zamiennik... I masz piękny prezent na wakacje... Chytry dwa razy traci 

Jaro-J
-
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
Ja na chińczyku najtańszym jeżdziłem w poprzednim aucie 3 lata i kolega dlaje jeździ znów dwa.
Co ciekawe silnik ma uszk uszczelkę pod głowica i twardnieją węże po kilkudziesięcu przejechanych Km. I nic z niej nie cieknie itp. Cieknie zupełnie gdzie indziej.
Wiadomo zalezy na jakiego chińczyka sie trafi.
Co do używki to ja bym się w to nie pachał. Chyba że samemu się ją dokładnie przepłuka na działce pod bierząca woda.
Kolega kupił uzywkę do Omegi B i po założeniu i przejchaniu kawałka drogi okaząło się żę jest w niej błoto plus kamiej jak z czajnika i miał dopiero roboty z czyszceniem układu chłodzneia.
Co ciekawe silnik ma uszk uszczelkę pod głowica i twardnieją węże po kilkudziesięcu przejechanych Km. I nic z niej nie cieknie itp. Cieknie zupełnie gdzie indziej.
Wiadomo zalezy na jakiego chińczyka sie trafi.
Co do używki to ja bym się w to nie pachał. Chyba że samemu się ją dokładnie przepłuka na działce pod bierząca woda.
Kolega kupił uzywkę do Omegi B i po założeniu i przejchaniu kawałka drogi okaząło się żę jest w niej błoto plus kamiej jak z czajnika i miał dopiero roboty z czyszceniem układu chłodzneia.
- kriso
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 TDI,BLS,2006
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 27 razy
Witam
Cieknie mi chłodnica cieczy chłodzącej moje pytanie takie
Co musze odkręcić żeby ją zdemontować ? i co klimą czy trzeba ją rozłanczać ?
Wiem tyle że wiatraki w dół a chłodnica w góre ktoś coś podpowie ?
Cieknie mi chłodnica cieczy chłodzącej moje pytanie takie
Co musze odkręcić żeby ją zdemontować ? i co klimą czy trzeba ją rozłanczać ?
Wiem tyle że wiatraki w dół a chłodnica w góre ktoś coś podpowie ?
-
- Expert
Wyjmiesz raczej od dołu łatwiej. Należy rozkręcić od siebie chłodnicę klimy i wody. i potem tylko wodną wyjmujesz.
Klimy nie rozszczelnisz bo po co.
Klimy nie rozszczelnisz bo po co.
- kriso
- Przeglądacz
Śruby łączące chłodnice to są od strony silnika czy zderzaka ? Sam zderzak i atrapa terz do sciągnięcia czy niekoniecznie ?
-
- Expert
Nie pamiętam bo robiłem przy tym dawno. Osłona z wentylatorami jest na 4 wkręty. Odkręć ja i wtedy wszystko będzie widać.
Mocowanie dwóch razem skręconych chłodnic jest dostępne po wymontowaniu listew zderzaka pod lampami.
Mocowanie dwóch razem skręconych chłodnic jest dostępne po wymontowaniu listew zderzaka pod lampami.
- kriso
- Przeglądacz
Czyli u mnie zderzak do sciągnięcia, mocowanie sprysków od reflektorów łączy listwe ze zderzakiem od środka
-
- Expert
mocowanie chłodnic odkręcasz jak chcesz wyjąc obydwie razem i tą od klimatyzacji.
Jesli tylko od wody to wydaje mi się że nie trzeba.
Jesli tylko od wody to wydaje mi się że nie trzeba.