Szarpniecie przy odpalaniu na cieplym
- ATARI
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Szarpniecie przy odpalaniu na cieplym
Witam
Dwa dni temu wymieniłem dwumas wraz ze sprzęgłem oraz olej w skrzyni biegów, wszystko bylo ok do czasu az nie rozgrzałem silnika, po zgaszeniu i ponownym odpaleniu szarpnie jak by poduchy byly do wymiany(tylko przy pierwszym "przekreceniu" pozniej cicho) lecz na zimnym silniku jest ok gładko i cicho. Jako ze juz nie jestem w pl to nie mogę tego zweryfikować u mechanika który robił wymianę części to pytam tu i dziękuje za wszelka informacje.
ps- dwumas i sprzęgło sachs
pozdrawiam
Dwa dni temu wymieniłem dwumas wraz ze sprzęgłem oraz olej w skrzyni biegów, wszystko bylo ok do czasu az nie rozgrzałem silnika, po zgaszeniu i ponownym odpaleniu szarpnie jak by poduchy byly do wymiany(tylko przy pierwszym "przekreceniu" pozniej cicho) lecz na zimnym silniku jest ok gładko i cicho. Jako ze juz nie jestem w pl to nie mogę tego zweryfikować u mechanika który robił wymianę części to pytam tu i dziękuje za wszelka informacje.
pozdrawiam
VW Touran 1.9 TDI
Nissan Almera 1.6
Renault Clio 1.1 (zony w sumie)
Nissan Almera 1.6
- pabloxxx
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1,9 TDI
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Re: Szarpniecie przy odpalaniu na cieplym
Napisz czy przy odpaleniu na ciepłym, odpala od strzała czy musi trochę pokręcić.
- ATARI
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Odpala od strzalu na cieplym jak i na zimnym tylko te szarpniecie na cieplym mnie niepokoi bo jest dosc mocno odczuwalne.(piszac po mesku jest niezle pierd....)
VW Touran 1.9 TDI
Nissan Almera 1.6
Nissan Almera 1.6
- adas110780
- Przeglądacz
- Auto:: 1.9tdi, BKC, 2004
- Imię:: Adam
- Podziękował: 12 razy
U mnie to samo, zimny odpala, że nawet nic nie czuć a na ciepłym jakby szarpnie silnikiem.
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Na wcisnietym sprzegle jest takie szarpniecie czy bez sprzęgła? Jak wciskasz pedal sprzęgła to masz jakieś inne odgłosy spod maski?
Weź drugą osobę, otwórz maskę i odpalaj, zobaczysz wtedy czy targa motorownia, czy jest sztywno i uderzenie występuje. To czy to z dwumasu czy od poduszek bardzo łatwo wten sposób zweryfikujesz.
Weź drugą osobę, otwórz maskę i odpalaj, zobaczysz wtedy czy targa motorownia, czy jest sztywno i uderzenie występuje. To czy to z dwumasu czy od poduszek bardzo łatwo wten sposób zweryfikujesz.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
- kalorak
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 BMM DSG
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Koledzy mam to samo, jak jest mocno rozgrzany to przy odpaleniu jest szarpnięcie, podobny objaw jak dwumas przy gaszeniu,
to nie jest raczej sprzęgło bo mam skrzynię DSG i nie ma możliwości wyciśnięcia sprzęgła.JacaTouran pisze:Na wcisnietym sprzegle jest takie szarpniecie czy bez sprzęgła? Jak wciskasz pedal sprzęgła to masz jakieś inne odgłosy spod maski?
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
kalorak pisze:Koledzy mam to samo, jak jest mocno rozgrzany to przy odpaleniu jest szarpnięcie, podobny objaw jak dwumas przy gaszeniu,to nie jest raczej sprzęgło bo mam skrzynię DSG i nie ma możliwości wyciśnięcia sprzęgła.JacaTouran pisze:Na wcisnietym sprzegle jest takie szarpniecie czy bez sprzęgła? Jak wciskasz pedal sprzęgła to masz jakieś inne odgłosy spod maski?
Nie zwróciłem uwagi, ze masz DSG, ale sprzęgła masz na bank
Jacek V-TEC Łowicz
tel.509963064
tel.509963064
-
Leszekr
- Początkujący
- Auto:: Golf
- Imię:: Leszek
Mam ten sam problem. Szarpał bardzo mocno przy zapalaniu , zdecydowałem się 3 lata temu wymienić aku i ku mojemu zdziwieniu problem minał. Niestety chyba powoli wraca, jeszcze nie w takim stopniu co kiedyś ale wraca:/
Rozrusznik tez był przeglądany, wymienione zostały łożysko igiełkowe i tulejka która w rozrusznikach valeo jest małym łożyskiem. W sumie nie było potrzeby wymiany niczego bo rozrusznik był jak nowy.
Ciekawi mnie czy podniesienie dawki VCDS może pomóc na szarpanie.
Rozrusznik tez był przeglądany, wymienione zostały łożysko igiełkowe i tulejka która w rozrusznikach valeo jest małym łożyskiem. W sumie nie było potrzeby wymiany niczego bo rozrusznik był jak nowy.
Ciekawi mnie czy podniesienie dawki VCDS może pomóc na szarpanie.
- seba19930
- Przeglądacz
- Auto:: 1T1 i 1T2
- Imię:: Sebastian
Wydaje mi się że wasze samochody miały problemy z odpalaniem na ciepłym silniku(dużo osób ma ten problem) i zostało to zniwelowane poprzez zwiększenie dawki startowej albo przez obniżenie progu kręcenia tzn. przy niższym pułapie obrotowym podawana jest dawka paliwa i następuje zbyt gwałtowny rozruch.
Robią to tunerzy po to, aby uniknąć ciężkiego odpalania w przyszłości(chcą dobrze).
Pozdrawiam.
Robią to tunerzy po to, aby uniknąć ciężkiego odpalania w przyszłości(chcą dobrze).
Pozdrawiam.
Volkswagen Touran 1.9 TDi 2007r kiedyś było 105KM a teraz w górę
.
Volkswagen Touran 2.0 TDi 2011r kiedyś było 170KM DSG a teraz w górę
Volkswagen Touran 2.0 TDi 2011r kiedyś było 170KM DSG a teraz w górę
-
Leszekr
- Początkujący
- Auto:: Golf
- Imię:: Leszek
Jak tam Panowie z tym szarpaniem na ciepło?Znalazł ktoś konkretną przyczynę? Ja do tej pory cieszę się bo jest w miarę ok od 3 lat kiedy to wymieniłem aku. Ostatnio poprawiłem tez troche punkty masowe i generalnie nie szarpie, czasami jednak potrafi zapalić bardziej nerwowo
z delikatnym stuknieciem nie takim jak kiedyś na szczescie. Jak wiemy nasze TDI zapalają z tzw "półobrotu" Zauważyłem że zdarzają się jednak zapalenia z kilkukrotnym obrotem rozrusznika czemu często towarzyszy stukniecie.
- mexaris
- Przeglądacz
- Auto:: Passat 2.0 TDI BMP
- Imię:: Krzysztof
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Widzę , że temat stary ale może coś ruszyło się w kwestii zwiększania dawki rozruchowej? W sumie mojemu nic nie dolega , zainteresowałem się po prostu tematem z czystej ciekawości...Przeczytałem na innych forach , że w silnikach PD można zwiększyć dawkę rozruchową ( o ile jest oczywiście taka potrzeba - u mnie nie ma) po wklepaniu magicznego kodu logowania 12233 i przejścia do adaptacji.Po czym wybieramy kanał 01 lub 05 (w zależności od silnika) i zmieniamy wartość na wyższą niż zero , które tam zazwyczaj widnieje.U mnie niestety oba te kanały są niedostępne , ale z kolei poleciałem wyżej po kanałach i okazuje się , że w tych adaptacjach dostępne są kanały : 16 a w niej zapisana wartość to 300
17 - 300
18 - 300
19 - 0
20 - 200
21 - 200
22 - 0
wartości te można zmieniać ale czy ktoś może ma pojęcie do czego służą ?
17 - 300
18 - 300
19 - 0
20 - 200
21 - 200
22 - 0
wartości te można zmieniać ale czy ktoś może ma pojęcie do czego służą ?
Czyżby wina AKU?
"Kto używa poziomicy ten jest chyba z zagranicy"
- kosy
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9 TDI 2005
- Imię:: Sylwek
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Witam, miałem to samo opisałem to w tym temacie viewtopic.php?f=26&t=2024ATARI pisze:Witam
pozdrawiam
może Ci pomoże.
Pozdrawiam

-
Tourantornado
- Początkujący
- Auto:: 2005
- Imię:: touran
- Otrzymał podziękowań: 8 razy