Szarpniecie przy odpalaniu na cieplym

Awatar użytkownika
ATARI
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Szarpniecie przy odpalaniu na cieplym

Post autor: ATARI »

Witam

Dwa dni temu wymieniłem dwumas wraz ze sprzęgłem oraz olej w skrzyni biegów, wszystko bylo ok do czasu az nie rozgrzałem silnika, po zgaszeniu i ponownym odpaleniu szarpnie jak by poduchy byly do wymiany(tylko przy pierwszym "przekreceniu" pozniej cicho) lecz na zimnym silniku jest ok gładko i cicho. Jako ze juz nie jestem w pl to nie mogę tego zweryfikować u mechanika który robił wymianę części to pytam tu i dziękuje za wszelka informacje.

ps- dwumas i sprzęgło sachs

pozdrawiam
VW Touran 1.9 TDI
Nissan Almera 1.6
Renault Clio 1.1 (zony w sumie) :)
Awatar użytkownika
pabloxxx
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,9 TDI
Imię:: Paweł
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Re: Szarpniecie przy odpalaniu na cieplym

Post autor: pabloxxx »

Napisz czy przy odpaleniu na ciepłym, odpala od strzała czy musi trochę pokręcić.
Awatar użytkownika
ATARI
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: ATARI »

Odpala od strzalu na cieplym jak i na zimnym tylko te szarpniecie na cieplym mnie niepokoi bo jest dosc mocno odczuwalne.(piszac po mesku jest niezle pierd....)
VW Touran 1.9 TDI
Nissan Almera 1.6
Renault Clio 1.1 (zony w sumie) :)
Awatar użytkownika
adas110780
Przeglądacz
Auto:: 1.9tdi, BKC, 2004
Imię:: Adam
Podziękował: 12 razy

Post autor: adas110780 »

U mnie to samo, zimny odpala, że nawet nic nie czuć a na ciepłym jakby szarpnie silnikiem.
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

Na wcisnietym sprzegle jest takie szarpniecie czy bez sprzęgła? Jak wciskasz pedal sprzęgła to masz jakieś inne odgłosy spod maski?
Weź drugą osobę, otwórz maskę i odpalaj, zobaczysz wtedy czy targa motorownia, czy jest sztywno i uderzenie występuje. To czy to z dwumasu czy od poduszek bardzo łatwo wten sposób zweryfikujesz.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Awatar użytkownika
kalorak
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: kalorak »

Koledzy mam to samo, jak jest mocno rozgrzany to przy odpaleniu jest szarpnięcie, podobny objaw jak dwumas przy gaszeniu,
JacaTouran pisze:Na wcisnietym sprzegle jest takie szarpniecie czy bez sprzęgła? Jak wciskasz pedal sprzęgła to masz jakieś inne odgłosy spod maski?
Weź drugą osobę, otwórz maskę i odpalaj, zobaczysz wtedy czy targa motorownia, czy jest sztywno i uderzenie występuje. To czy to z dwumasu czy od poduszek bardzo łatwo wten sposób zweryfikujesz.
to nie jest raczej sprzęgło bo mam skrzynię DSG i nie ma możliwości wyciśnięcia sprzęgła.
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

kalorak pisze:Koledzy mam to samo, jak jest mocno rozgrzany to przy odpaleniu jest szarpnięcie, podobny objaw jak dwumas przy gaszeniu,
JacaTouran pisze:Na wcisnietym sprzegle jest takie szarpniecie czy bez sprzęgła? Jak wciskasz pedal sprzęgła to masz jakieś inne odgłosy spod maski?
to nie jest raczej sprzęgło bo mam skrzynię DSG i nie ma możliwości wyciśnięcia sprzęgła.

Nie zwróciłem uwagi, ze masz DSG, ale sprzęgła masz na bank ;)
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Leszekr
Początkujący
Auto:: Golf
Imię:: Leszek

Post autor: Leszekr »

Mam ten sam problem. Szarpał bardzo mocno przy zapalaniu , zdecydowałem się 3 lata temu wymienić aku i ku mojemu zdziwieniu problem minał. Niestety chyba powoli wraca, jeszcze nie w takim stopniu co kiedyś ale wraca:/
Rozrusznik tez był przeglądany, wymienione zostały łożysko igiełkowe i tulejka która w rozrusznikach valeo jest małym łożyskiem. W sumie nie było potrzeby wymiany niczego bo rozrusznik był jak nowy.
Ciekawi mnie czy podniesienie dawki VCDS może pomóc na szarpanie.
Awatar użytkownika
seba19930
Przeglądacz
Auto:: 1T1 i 1T2
Imię:: Sebastian

Post autor: seba19930 »

Wydaje mi się że wasze samochody miały problemy z odpalaniem na ciepłym silniku(dużo osób ma ten problem) i zostało to zniwelowane poprzez zwiększenie dawki startowej albo przez obniżenie progu kręcenia tzn. przy niższym pułapie obrotowym podawana jest dawka paliwa i następuje zbyt gwałtowny rozruch.
Robią to tunerzy po to, aby uniknąć ciężkiego odpalania w przyszłości(chcą dobrze).
Pozdrawiam.
Volkswagen Touran 1.9 TDi 2007r kiedyś było 105KM a teraz w górę ;).
Volkswagen Touran 2.0 TDi 2011r kiedyś było 170KM DSG a teraz w górę :P
Leszekr
Początkujący
Auto:: Golf
Imię:: Leszek

Post autor: Leszekr »

Jak tam Panowie z tym szarpaniem na ciepło?Znalazł ktoś konkretną przyczynę? Ja do tej pory cieszę się bo jest w miarę ok od 3 lat kiedy to wymieniłem aku. Ostatnio poprawiłem tez troche punkty masowe i generalnie nie szarpie, czasami jednak potrafi zapalić bardziej nerwowo :evil: z delikatnym stuknieciem nie takim jak kiedyś na szczescie. Jak wiemy nasze TDI zapalają z tzw "półobrotu" Zauważyłem że zdarzają się jednak zapalenia z kilkukrotnym obrotem rozrusznika czemu często towarzyszy stukniecie.
Awatar użytkownika
mexaris
Przeglądacz
Auto:: Passat 2.0 TDI BMP
Imię:: Krzysztof
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: mexaris »

Widzę , że temat stary ale może coś ruszyło się w kwestii zwiększania dawki rozruchowej? W sumie mojemu nic nie dolega , zainteresowałem się po prostu tematem z czystej ciekawości...Przeczytałem na innych forach , że w silnikach PD można zwiększyć dawkę rozruchową ( o ile jest oczywiście taka potrzeba - u mnie nie ma) po wklepaniu magicznego kodu logowania 12233 i przejścia do adaptacji.Po czym wybieramy kanał 01 lub 05 (w zależności od silnika) i zmieniamy wartość na wyższą niż zero , które tam zazwyczaj widnieje.U mnie niestety oba te kanały są niedostępne , ale z kolei poleciałem wyżej po kanałach i okazuje się , że w tych adaptacjach dostępne są kanały : 16 a w niej zapisana wartość to 300
17 - 300
18 - 300
19 - 0
20 - 200
21 - 200
22 - 0
wartości te można zmieniać ale czy ktoś może ma pojęcie do czego służą ?
Awatar użytkownika
Lares22
Auto:: nie ma
Imię:: Bartosz

Post autor: Lares22 »

Czyżby wina AKU?
"Kto używa poziomicy ten jest chyba z zagranicy"
Awatar użytkownika
kosy
Początkujący
Auto:: Touran 1.9 TDI 2005
Imię:: Sylwek
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: kosy »

ATARI pisze:Witam

Dwa dni temu wymieniłem dwumas wraz ze sprzęgłem oraz olej w skrzyni biegów, wszystko bylo ok do czasu az nie rozgrzałem silnika, po zgaszeniu i ponownym odpaleniu szarpnie jak by poduchy byly do wymiany(tylko przy pierwszym "przekreceniu" pozniej cicho) lecz na zimnym silniku jest ok gładko i cicho. Jako ze juz nie jestem w pl to nie mogę tego zweryfikować u mechanika który robił wymianę części to pytam tu i dziękuje za wszelka informacje.

ps- dwumas i sprzęgło sachs

pozdrawiam
Witam, miałem to samo opisałem to w tym temacie viewtopic.php?f=26&t=2024
może Ci pomoże.
Pozdrawiam :19:
Obrazek
Tourantornado
Początkujący
Auto:: 2005
Imię:: touran
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: Tourantornado »

:bry: mialen ten sam problem, :czytaj: wymienilen Rozrusznik ( mam teras Bosch) i od ponad 2 Lat pali super mieko obojetnie czy silnik jest zimny czy cieply bez zwiekszania dawki wtrysku. :cze:
ODPOWIEDZ