1.9 TDi 105KM BlueMotion - pytanie o pracę silnika

Misiocyt
Kandydat
Auto:: 1.9 TDI 77 kW BLS 1T
Imię:: Michał

1.9 TDi 105KM BlueMotion - pytanie o pracę silnika

Post autor: Misiocyt »

Witajcie

Mam pytanie o pracę silnika na pierwszym i drugim biegu, bez dodawania gazu. Już wyjaśniam o co mi chodzi. Wrzucam 1 i ruszam bez dodawania gazu, samo sprzęgło, puszczam i auto toczy się na biegu... kilka chwil jedzie spokojnie, po czym wyświetla się +1 i auto jakby dławi i trochę szarpie. Przypuszczam, że chodzi o zmianę biegu na wyższy (analogiczna sytuacja jest przy wrzuceniu 2 i puszczeniu auta bez gazu), ale czy powinno tak nim "szarpać" i jakby go hamować?
Do tej pory jeździłem meganką 1.9 dci i po puszczeniu auta bez gazu nic takiego nie występuje.
Czy to jest normalne czy może jest to jakieś uszkodzenie? Auto jest po przeglądzie (filtry, olej itp) z "glejtem" że jest ok.
tytan15
Kandydat
Auto:: 1T2 BLS 1.9 TDI Blue
Imię:: Arek
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: 1.9 TDi 105KM BlueMotion - pytanie o pracę silnika

Post autor: tytan15 »

Sugestia zmiany biegu pokazywana jest przez strzałkę (1T2) i numer biegu na który należy zmienić. W przypadku jazdy bez Gazu na biegu pierwszym czy drugim nie powinno być żadnego szarpania. Często tak jeżdżę w korku. Nie pamiętam w tej chwili czy jadąc bez gazu z tak mała prędkością, będzie sugerował zmianę biegu na wyższy. Dodatkowo szarpanie a raczej ja bym to nazwał delikatnym przyspieszeniem i hamowaniem (silnikiem, jak by delikatnie muskajac pedał gazu) może być związane z wypalaniem DPF. Przy tak małych prędkościach nie zauważyłem tego, ale przy wyższych już tak, a na tempomacie szczególnie.
ImageObrazekImageObrazek
Misiocyt
Kandydat
Auto:: 1.9 TDI 77 kW BLS 1T
Imię:: Michał

Re: 1.9 TDi 105KM BlueMotion - pytanie o pracę silnika

Post autor: Misiocyt »

tytan15, dzięki za odpowiedź.
Dopiero się uczę zachowania tego auta, bo mam go od paru dni, ale pewne rzeczy mnie niepokoją.
Teoretycznie auto jest posprawdzane w serwisie i wszystko jest ok, ale nie daje mi to spokoju.
Jedyne co znaleziono, to możliwość wystąpienia konieczności regeneracji sprężarki klimy w przyszłym roku.
Mnie niepokoi natomiast zachowanie silnika bez dodawania gazu oraz lekkie stuki w zawieszeniu po prawej, ale to na naszych dziurach raczej normalne...
ODPOWIEDZ