Witajcie
Mam pytanie o pracę silnika na pierwszym i drugim biegu, bez dodawania gazu. Już wyjaśniam o co mi chodzi. Wrzucam 1 i ruszam bez dodawania gazu, samo sprzęgło, puszczam i auto toczy się na biegu... kilka chwil jedzie spokojnie, po czym wyświetla się +1 i auto jakby dławi i trochę szarpie. Przypuszczam, że chodzi o zmianę biegu na wyższy (analogiczna sytuacja jest przy wrzuceniu 2 i puszczeniu auta bez gazu), ale czy powinno tak nim "szarpać" i jakby go hamować?
Do tej pory jeździłem meganką 1.9 dci i po puszczeniu auta bez gazu nic takiego nie występuje.
Czy to jest normalne czy może jest to jakieś uszkodzenie? Auto jest po przeglądzie (filtry, olej itp) z "glejtem" że jest ok.
1.9 TDi 105KM BlueMotion - pytanie o pracę silnika
-
tytan15
- Kandydat
- Auto:: 1T2 BLS 1.9 TDI Blue
- Imię:: Arek
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: 1.9 TDi 105KM BlueMotion - pytanie o pracę silnika
Sugestia zmiany biegu pokazywana jest przez strzałkę (1T2) i numer biegu na który należy zmienić. W przypadku jazdy bez Gazu na biegu pierwszym czy drugim nie powinno być żadnego szarpania. Często tak jeżdżę w korku. Nie pamiętam w tej chwili czy jadąc bez gazu z tak mała prędkością, będzie sugerował zmianę biegu na wyższy. Dodatkowo szarpanie a raczej ja bym to nazwał delikatnym przyspieszeniem i hamowaniem (silnikiem, jak by delikatnie muskajac pedał gazu) może być związane z wypalaniem DPF. Przy tak małych prędkościach nie zauważyłem tego, ale przy wyższych już tak, a na tempomacie szczególnie.
-
Misiocyt
- Kandydat
- Auto:: 1.9 TDI 77 kW BLS 1T
- Imię:: Michał
Re: 1.9 TDi 105KM BlueMotion - pytanie o pracę silnika
tytan15, dzięki za odpowiedź.
Dopiero się uczę zachowania tego auta, bo mam go od paru dni, ale pewne rzeczy mnie niepokoją.
Teoretycznie auto jest posprawdzane w serwisie i wszystko jest ok, ale nie daje mi to spokoju.
Jedyne co znaleziono, to możliwość wystąpienia konieczności regeneracji sprężarki klimy w przyszłym roku.
Mnie niepokoi natomiast zachowanie silnika bez dodawania gazu oraz lekkie stuki w zawieszeniu po prawej, ale to na naszych dziurach raczej normalne...
Dopiero się uczę zachowania tego auta, bo mam go od paru dni, ale pewne rzeczy mnie niepokoją.
Teoretycznie auto jest posprawdzane w serwisie i wszystko jest ok, ale nie daje mi to spokoju.
Jedyne co znaleziono, to możliwość wystąpienia konieczności regeneracji sprężarki klimy w przyszłym roku.
Mnie niepokoi natomiast zachowanie silnika bez dodawania gazu oraz lekkie stuki w zawieszeniu po prawej, ale to na naszych dziurach raczej normalne...