Touranek gaśnie w czasie jazdy...
-
jasio99
- Auto:: touran bls 07
- Imię:: janusz
Touranek gaśnie w czasie jazdy...
Dziś w czasie jazdy mój touran nagle zgasł (jechałem na cmentarz drogą S8)i nie chciał odpalić (kręcił ale nic) - po dwu minutowym przewietrzeniu odpalił ale po przejechaniu 30km znowu zgasł , jeszcze raz więc go przewietrzyłem i znowu po 10km zgasł ! Wtedy znów wietrzenie i zdjąłem klapkę od bezpieczników oraz schowek pod kierownicą i nie włączałem radia i spoko przejechałem 600km. Od pierwszego zgaśnięcia świeci się czek airbaga. Aha jak zgaśnie to nie świeci się kontrolka świec żarowych -do czasu przewietrzenia.Jak się zaświeci to silnik normalnie pali.Może ktoś miał taki przypadek ? Co robić ? Dodam tylko że dziś było przez to bardzo niebezpiecznie !!!
-
miemik
- Użytkownik
- Auto:: Touran BKC 2005
- Imię:: Mieciu
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Re: Touranek gaśnie w czasie jazdy...
Co to znaczy "przewietrzenie" ? Trzeba na początek pod vcds podłączyć i zobaczyć jaki błędy wypluje.
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Wygląda jakby był problem ze sterownikiem silnika albo jeżeli masz dodatkowe zabezpieczenie lub alarm to z nim.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
-
jasio99
- Auto:: touran bls 07
- Imię:: janusz
Przewietrzenie to znaczy -otwarcie drzwi kierowcy i pasażera na 2 minuty (odkryłem przypadkiem).Miałem latem - przy wysokich temperaturach zewnętrznych i dużej wilgotności przypadki takie , że czasem mi nie odpalał a po przewietrzeniu palił i było ok (wtedy to odkryłem).Wtedy też był podłączany do vcdsa i pokazywał brak komunikacji szyny CAN.
-- Śr lis 01, 2017 21:23 --
a dodatkowego zabezpieczenia nie mam !
-- Śr lis 01, 2017 21:23 --
a dodatkowego zabezpieczenia nie mam !
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
No to już jakiś sygnał. Trzeba przeanalizować błędy.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
-
futro1983
- Początkujący
- Auto:: Touran, AVQ, 2004
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Witajcie,
Miałem podobny przypadek, mój touran gasł w czasie jazdy, ale odpalał za pierwszym razem. Można było przejechać kilka km lub kilkanaście metrów. Jak silnik był zimny pracował dobrze. Wymieniłem czujnik obrotów wału korbowego i już zrobiłem ok 4 tys. km i problem nie powrócił. Może jak otwierasz drzwi to silnik ma chwilę aby ostygnąć i wtedy odpala, ale jak temperatura wzrośnie to czujnik daje zły sygnał.
Miałem podobny przypadek, mój touran gasł w czasie jazdy, ale odpalał za pierwszym razem. Można było przejechać kilka km lub kilkanaście metrów. Jak silnik był zimny pracował dobrze. Wymieniłem czujnik obrotów wału korbowego i już zrobiłem ok 4 tys. km i problem nie powrócił. Może jak otwierasz drzwi to silnik ma chwilę aby ostygnąć i wtedy odpala, ale jak temperatura wzrośnie to czujnik daje zły sygnał.
-
tomas2005
- Auto:: touran 1.9 tdi 2005 rok
- Imię:: TOmasz
- Podziękował: 1 raz
Witam mam podobny problem ciężko z odpalanie podpinam vaga kasuje bledy i po zgaszeniu i kolejnym odpaleniu to samo czy wilgoć ma wpływ na to proszę o pomoc
-
karl
- Użytkownik
- Auto:: BMN,2.0 tdi,2006
- Imię:: Karol
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 44 razy
Tylko nie pisz jakie to błędy bo cała zabawę popsujesztomas2005 pisze:Witam mam podobny problem ciężko z odpalanie podpinam vaga kasuje bledy i po zgaszeniu i kolejnym odpaleniu to samo czy wilgoć ma wpływ na to proszę o pomoc