Touran niestabilny na drodze
-
- Kandydat
- Auto:: Touran 1,9 BLS
- Imię:: Kuba
- Podziękował: 3 razy
Touran niestabilny na drodze
Witam wszystkich,
mam problem z moim Touranem 2006 rok, wersja przedlifotwa.
Auto zakupiłem niecałe dwa miesiące temu, po zakupie zauważyłem że tylne koła są dość mocno pochylone, do tego auto niestabilnie zachowywało się podczas wjeżdżania/wyjeżdżania z kolein na drodze.
Pojechałem na ustawienie zbieżności, okazało się (co jest podobno standardem) że śruby regulacyjne zawieszenia są zapieczone w tulejach. Zdemontowałem zawieszenie i przy okazji wymieniłem wszystkie tuleje w tylnym zawieszeniu + 4 śruby regulacyjne. Po wymianie pojechałem na ustawienie zbieżności.
Po tych zabiegach auto zaczęło się bardzo niestabilnie zachowywać po wjechaniu tylnego koła (głównie odczuwalne po wjechaniu lewego) w dziurę/studzienkę/uskok poprzeczny na drodze.
Pojechałem na poprawę zbieżności, okazało się że wszystko ustawione jest ok, luzów żadnych ani w tylnym ani w przednim zawieszeniu, amortyzatory bez zarzutów.
Miał ktoś może podobny przypadek, gdzie szukać przyczyny bo idzie zima i mam pewne obawy, dodam że dla pewności wymieniłem też opony na zimowe i nic się nie zmieniło.
mam problem z moim Touranem 2006 rok, wersja przedlifotwa.
Auto zakupiłem niecałe dwa miesiące temu, po zakupie zauważyłem że tylne koła są dość mocno pochylone, do tego auto niestabilnie zachowywało się podczas wjeżdżania/wyjeżdżania z kolein na drodze.
Pojechałem na ustawienie zbieżności, okazało się (co jest podobno standardem) że śruby regulacyjne zawieszenia są zapieczone w tulejach. Zdemontowałem zawieszenie i przy okazji wymieniłem wszystkie tuleje w tylnym zawieszeniu + 4 śruby regulacyjne. Po wymianie pojechałem na ustawienie zbieżności.
Po tych zabiegach auto zaczęło się bardzo niestabilnie zachowywać po wjechaniu tylnego koła (głównie odczuwalne po wjechaniu lewego) w dziurę/studzienkę/uskok poprzeczny na drodze.
Pojechałem na poprawę zbieżności, okazało się że wszystko ustawione jest ok, luzów żadnych ani w tylnym ani w przednim zawieszeniu, amortyzatory bez zarzutów.
Miał ktoś może podobny przypadek, gdzie szukać przyczyny bo idzie zima i mam pewne obawy, dodam że dla pewności wymieniłem też opony na zimowe i nic się nie zmieniło.
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Re: Touran niestabilny na drodze
Te tuleje też wymieniłeś (3 wahacz wzdłużny) ?
http://pl.realoem.me/Volkswagen/RDW/TOU ... 5/505005#3
http://pl.realoem.me/Volkswagen/RDW/TOU ... 5/505005#3
-
- Kandydat
Tak, wymienione wszystkie tuleje, tuleje na wahaczu wzdłużnym/wleczonym (nr 3) założone zgodnie ze sztuką, tzn. w odpowiednim kierunku.
-
- Początkujący
- Auto:: Touran, 2.0 TDI BMM, 2006
- Imię:: Dawid
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
W jakim stanie amortyzatory?? miałem to samo, wymiana amortyzatorów + tulei tzn obejm stabilizatora + łączniki stabilizatora i wszystko ok u mnie jeszcze przy szybszym pokonywaniu łuków np. na autostradzie skutkowało takim przeskakiwaniem jakby przesuwaniem się tylu jakby w poślizgu. Dziś również jestem po wymianie wszystkich tulei kąty na kolach szczególnie lewe + zżeranie opon, dziś wszystko prosto i idealnie, auto wyżej stoi i jest wyczuwalnie sztywniejsze.
-
- Kandydat
Obejmy stablizatora + łączniki również wymieniłem przy okazji jak robiłem całą resztę, także są ok.
Co do amortyzatorów, na OSKP wyszło ze mają ok 65% skuteczności. Jak robiłem zawieszenie po odkręceniu dość ciężko było je wcisnąć, nie wyglądają na zajechane.
Co do amortyzatorów, na OSKP wyszło ze mają ok 65% skuteczności. Jak robiłem zawieszenie po odkręceniu dość ciężko było je wcisnąć, nie wyglądają na zajechane.
- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
Nie patrz na to co skp pokazuje.Bo amortyzator który jest wylany potrafi pokazać ponad 70%, koszt wymiany nie duży a pewnie pomoże, ostatnio wymieniłem kumplowi amortyzatory (dwa wylane)a na skp pokazało że mają jeszcze 63%
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
był
Jest
-
- Kandydat
Ok, dzięki za podpowiedź, faktycznie koszty amortyzatorów nie duże a będzie pewność że są sprawne no i roboty za wiele nie ma.
Jak wymienię napiszę jaki efekt.
Jak wymienię napiszę jaki efekt.
- domik
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię:: Dominik
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Miałem w passacie podobnie po najechaniu w kolejne bujało autem. Okazało się że amortyzator wylany. Po wymianie jak ręką odjął.
-
- Kandydat
Amortyzatory wymieniłem i różnica zdecydowana, teraz auto jest duuuużo stabilniejsze, dziękuje wszystkim za pomoc.
- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
Brawo Ty, teraz już wiesz ze skp kłamie [WINKING FACE]
Jestem Marcin z Jastrowia
był
Jest
był
Jest
-
- Kandydat
Brawo ja...
-- Pn lis 13, 2017 10:53 --
A swoją drogą - chyba lepiej zapytać niż wymieniać wszystko po kolei i liczyć że się w końcu uda...
-- Pn lis 13, 2017 10:53 --
A swoją drogą - chyba lepiej zapytać niż wymieniać wszystko po kolei i liczyć że się w końcu uda...