na ostatnim spocie klubowym słyszałem, że da się podnieść temp. uruchomienia webasto (chyba 12st zamiast 5st).
Niestety zapomniałem który kolega to zrobił więc... pytam tu
Możesz/możecie się podzielić jak to zrobić?
Przeszukałem forum, posty jarrego i nie trafiłem takiej informacji.
Mozna tylko oszukac ze temp zewnetrzna jest jakby inna. Tyle ze ja raczej bym chcial by sie dogrzewacz wczesniej aktywowal czyli np od temp zewnetrznej np 10-15 stopni na plusie by startowal.
Witam,
Swimmer już do mnie dotarł i napisałem mu na priw ale i tu się podzielę.
Zmienia się to w adaptacjach na kanale 44 (sprawdzę na weekend czy na pewno w tym miejscu i potwierdzę), można ją zwiększyć do 15 stopni. Rozmawiałem z Panami z serwisu Webasto i powiedzieli mi, że ta temperatura jest tylko dla włączenia się dogrzewacza (niezależnie czy w wersji samego dogrzewacza czy pełnego ogrzewania). Podobno włączenie postojowego nie zależnie czy z panela, zegarów czy z pilota nie ma wpływu na temperaturę. Nie sprawdzałem tego czy włączy się przy np +20stopni, ale coś w tym jest. Ja mam ustawione włączenie na zegarach i włącza mi się przy temp. około 5-8 stopni (nie sprawdzałem jeszcze przy wyższej niż 12 stopni - na tyle mam ustawione).
Przy okazji, można też w adaptacjach zmienić przy jakiej temperaturze cieczy ma się "wybudzić" dmuchawa w kabinie, fabrycznie jest na 40 - ja sobie ustawiłem na 30 stopni. Też to sprawdzę na jakim kanale bo nie pamiętam.
Skoro można by to zrobić również na dogrzewaczu to myślę że wiele osób mogłoby skorzystać z tej podpowiedzi. Czekamy zatem, a przy okazji dla laika - adaptacje to tylko kabel w rękę czy to można jakoś z panelu climatronic obsłużyć?
ja wlasnie majstruje w aucie i nie uruchamia mi sie mimo ze na dworze jest +6.5 stopnia wg fis a elektonika widzi faktyczne 6.0 stopnia. Kodowania w kanale 44 od skrajnego 6 do skrajnego 70 nic mi nie zmienia. Ori wartosc to 12