DPF - procedury wypalania

fabizlobicki
Początkujący
Auto:: VW Touran 1.9 TDI2004 BKC
Imię:: Sławek
Podziękował: 3 razy

DPF - procedury wypalania

Post autor: fabizlobicki »

Cześć forumowicze.

Wiem że na dziale z dieslem jest bardzo obszerny temat o problemach i doświadczeniach z filtrem cząstek stałych, ale nie ukrywam że dla laika ciężko jest cokolwiek ogarnąć z ponad 70 stron wpisywanych przez ostatnie 6 lat. Piszę więc z prośbą aby jakiś doświadczony w użytkowaniu dpfa wypowiedział się na temat automatycznych procedur wypalania. Nurtują mnie następujące pytania.

Jak rozpoznać że procedura wypalania właśnie trwa?

Czy to prawda że nie powinno się przerywać procedury przez gaszenie silnika? Czy czymś to grozi dla kondycji silnika?

Czym objawia się procedura?

Od 6 lat posiadam BKC i o dpf to tylko bajki słyszałem, ale zdecydowałem się na Caddy 2011r 2.0 TDi 140KM. Z moich obserwacji zauważyłem że auto czasami ma podwyższone spalanie i obroty kiedy np dojeżdzam do domu i zostawiam go chwilkę na luzie ale nie wiem czy nie jest to spowodowane np niższą temperaturą otoczenia i on po prostu chce się dogrzać. Ostatnio profilaktycznie daje mu buta w drodze z pracy aby tego dpfa wypalić ale wydaje mnie się że to nic nie daje bo gdy dojezdżam do domu to po zgaszeniu silnika nadal działają wentylatory, co jest dziwne bo na dworze jest lekko ponad 0 stopni.

Myślę że jeśli ktoś strickte wypowie się na sam temat procedur to taki osobny team na pewno przyda się na forum. Czekam na wasze zdanie koledzy.
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Re: DPF - procedury wypalania

Post autor: marcyb3 »

U mnie przy wypalaniu mam podwyższone obroty, po zgłaszania auta chodzą wentylatory, wtedy wiem ze filtr się wypala,wtedy lecę przegonic autko trzymając na 3 biegu między 2500-2800 obrotów u mnie się wypala mniejwięcej co 350 km

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
Awatar użytkownika
Lewik
Zaawansowany
Auto:: BKC 1,9
Imię:: Darek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Re: DPF - procedury wypalania

Post autor: Lewik »

pasuje podglądnąć parametry i stan dpf na kompie
Możliwe ,że coś blokuje jego wypalanie . Na pewno rozgrzany silnik i utrzymanie wyższych obrotów przez pewien czas (jazda na 3-4 biegu tylko nie w mieście)
ODPOWIEDZ