rzutnik pisze:Problem właśnie z tym, że dodając linki do serwerów zewnętrznych te zdjęcia później giną. Z googlem może być podobny problem - dzisiaj google udostępnia dysk a jutro zmieni zasady i zdjęcia także zginą. Gdyby zdjęcia były na jednym serwerze wraz z całym forum do zawsze byłyby dostępne. Przy zmianie firmy hostującej przeniesiona byłaby cała zawartość - tekst i zdjęcia.
Nie trzeba mieć zasobów i forum na jednym serwerze.
Dane moga byc hostowane z subdomeny np dane.touranklub.pl. sub-domena jest CNAME'owana na moj serwer na ktorym sa obrazki... Jezeli trzeba to moge nawet jakis prosty CMS zapodac by latwo było obrazki wrzucac, zarządzać, nadawac uprawnienia czy autoryzować autora z forum poprzez SSO itp.
FTP, WebDav, HTTP upload, nawet certyfikat SSL
this ain't rocket science.
Dane nie zgina tak dlugo jak generalnie działa moja firma, a nawet jezeli nie bedzie dzialala, to na serwerze hostuje wlasne prywatne strony.
Serwer działa i jest aktualizowany od dobrych 14 lat. Codziennie backupowany, raz na miesiąc Off Site (jeżeli będzie trzeba, mogę backupować także w chmurze), Admini moga mieć pełny dostęp do danych czy backupów.
Serwer w głownej mierze służy do hostowania zdjęć w serwisie Allegro dla mojej firmy, ponieważ od Lutego Allegro 'ubija' możliwość wykorzystywania zewnętrznie hostowanych obrazków... zasoby serwera będą leżały odłogiem...
Sam zajmuje się administrowaniem Sewisów webowych od 15 lat, dla CDN (
http://www.akamai.com) pracuje od 6 lat integrując Grubych graczy sieciowych (Kto zainteresowany niech sobie zerknie kogo obsluguje moj pracodawca).
Moja chęć pomocy tutaj jest spowodowana stricte faktem 'zaginionych obrazków' i manuali itp których poprostu nie ma a potrzebowałem z nich skorzystać.
Ludzie włożyli kupe pracy w to aby porządnie opisać prace które wykonują, niestety czasami bez obrazków ciężko się połapać co i jak...
Zdobycie obrazków do brakujących manuali myślę, że nie jest całkowicie niemożliwe, na pewno znajdą się ludzie którzy maja gdzieś jakiś backup... jak nie, to zawsze zostaje WayBack Machine... albo poprostu kontakt z atorem lub zrobenie obrazków na nowo.
Zaktualizowanie adresów brakujących zdjęć w postach to też żaden problem w phpBB i bynajmniej 'autor' nie jest do tego potrzebny.
@Admin: Dalsza ew. dyskusja proponuje na Priv.