przestrzeń dyskowa

Tu zgłaszamy wszelkie propozycje zmian odnośnie działania forum.
Awatar użytkownika
cykraz
Zaawansowany
Auto:: Touran 2.0 TDI, 2008
Imię:: Olek
Podziękował: 95 razy
Otrzymał podziękowań: 66 razy

Re: przestrzeń dyskowa

Post autor: cykraz »

rzutnik pisze:
metysss pisze:Domena jest opłacona na rok czy to w lasku czy czy czy gdzie indziej a co do przestrzeni dyskowej zablokował bym na forum możliwość dodawania zdjęć tylko linki do zdjęć bardzo mocno zmniejszyłoby to ilość potrzebnego miejsca na pracę serwera a co za tym idzie zmniejszyło koszty utrzymania tego serwera Większość z nas ma telefon z Androidem I chcąc nie chcąc założone konto na Google dlaczego nie wykorzystać 15 GB darmowego transferu od Googla i umieszczać linki tylko do zdjęć tutaj ja tak korzystam u mnie w firmie
Problem właśnie z tym, że dodając linki do serwerów zewnętrznych te zdjęcia później giną. Z googlem może być podobny problem - dzisiaj google udostępnia dysk a jutro zmieni zasady i zdjęcia także zginą. Gdyby zdjęcia były na jednym serwerze wraz z całym forum do zawsze byłyby dostępne. Przy zmianie firmy hostującej przeniesiona byłaby cała zawartość - tekst i zdjęcia.
o to chłodzi :ok:
cykraz
VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM
Awatar użytkownika
Paweł.F
Auto:: TOURAN 1,9 TDI, 2007
Imię:: Paweł
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 28 razy

Post autor: Paweł.F »

Szczerze trzeba Panowie przyznać, że wielu forumowiczów wrzuca zdjęcia na serwer nie zastanawiając się nad ich rozmiarem. Są zdjęcia po 1.5M, ale również po 2 z kawałkiem. Naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, aby taką fotkę zmniejszyć do 40 - 100 k. Są programy, które działają świetnie i doskonale dają sobie z tym radę, bez pogarszania jakości. Tak zmniejszone "wagowo" fotki są naprawdę czytelne, a już do celów naszego Forum, w manualach, w zupełności wystarczające. ;)
:bry:
Paweł
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Post autor: rzutnik »

W konfiguracji forum, o ile system pozwoli, można by ustawić ograniczenie co do rozmiaru zdjęcia i wtedy większego nie dało by się wrzucić.
Kaki
Przeglądacz
Auto:: 1T3 2.0 TDI 2011
Imię:: Kacper
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Kontakt:

Post autor: Kaki »

rzutnik pisze:Problem właśnie z tym, że dodając linki do serwerów zewnętrznych te zdjęcia później giną. Z googlem może być podobny problem - dzisiaj google udostępnia dysk a jutro zmieni zasady i zdjęcia także zginą. Gdyby zdjęcia były na jednym serwerze wraz z całym forum do zawsze byłyby dostępne. Przy zmianie firmy hostującej przeniesiona byłaby cała zawartość - tekst i zdjęcia.
Nie trzeba mieć zasobów i forum na jednym serwerze.

Dane moga byc hostowane z subdomeny np dane.touranklub.pl. sub-domena jest CNAME'owana na moj serwer na ktorym sa obrazki... Jezeli trzeba to moge nawet jakis prosty CMS zapodac by latwo było obrazki wrzucac, zarządzać, nadawac uprawnienia czy autoryzować autora z forum poprzez SSO itp.
FTP, WebDav, HTTP upload, nawet certyfikat SSL

this ain't rocket science.

Dane nie zgina tak dlugo jak generalnie działa moja firma, a nawet jezeli nie bedzie dzialala, to na serwerze hostuje wlasne prywatne strony.
Serwer działa i jest aktualizowany od dobrych 14 lat. Codziennie backupowany, raz na miesiąc Off Site (jeżeli będzie trzeba, mogę backupować także w chmurze), Admini moga mieć pełny dostęp do danych czy backupów.

Serwer w głownej mierze służy do hostowania zdjęć w serwisie Allegro dla mojej firmy, ponieważ od Lutego Allegro 'ubija' możliwość wykorzystywania zewnętrznie hostowanych obrazków... zasoby serwera będą leżały odłogiem...

Sam zajmuje się administrowaniem Sewisów webowych od 15 lat, dla CDN (http://www.akamai.com) pracuje od 6 lat integrując Grubych graczy sieciowych (Kto zainteresowany niech sobie zerknie kogo obsluguje moj pracodawca).

Moja chęć pomocy tutaj jest spowodowana stricte faktem 'zaginionych obrazków' i manuali itp których poprostu nie ma a potrzebowałem z nich skorzystać.
Ludzie włożyli kupe pracy w to aby porządnie opisać prace które wykonują, niestety czasami bez obrazków ciężko się połapać co i jak...

Zdobycie obrazków do brakujących manuali myślę, że nie jest całkowicie niemożliwe, na pewno znajdą się ludzie którzy maja gdzieś jakiś backup... jak nie, to zawsze zostaje WayBack Machine... albo poprostu kontakt z atorem lub zrobenie obrazków na nowo.

Zaktualizowanie adresów brakujących zdjęć w postach to też żaden problem w phpBB i bynajmniej 'autor' nie jest do tego potrzebny.

@Admin: Dalsza ew. dyskusja proponuje na Priv.
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Auto:: Touran
Imię:: Maciek
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

Kaki pisze:Rozumiem że moja propozycja 'za darmo' i 'nielimitowane GB' + największy CDN na świecie jest za droga.
Kaki,

Propozycja jest ok, ale skoro międzynarodowy serwer PhotoBucket skasowal zdjęcia, bo zmienili warunki i chcą za to kase to jaką mamy pewność, że Ty się nie rozmyslisz? :)

Zdjęcia były przez 4 lata na "darmowych" serwerach i co? I ich nie ma.

To samo z ImageShack - pozyskali userow, zmienili warunki i do widzenia :(
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista

Popieram. Jeśli ktoś udostępni miejsce za darmo to nie ma gwarancji że np. się rozmyśli (np. poróżni z adminami forum i zrobi to złośliwie) lub zmieni się właściciel firmy i razem z nim zmienią się warunki. Jeśli zdecydujemy się na płatny hosting to mamy jakąś gwarancję danych - jest umowa i określone warunki. Zmiana warunków aby była wiążąca musi być zaakceptowana przez obie strony. Jeśli admin forum się nie zgodzi na nowe warunki może przenieść całą zawartość w inne miejsce. Oczywiście trzeba by się także zabezpieczyć np. przed bankructwem takiej firmy hostującej (okresowy backup w innym miejscu).
Z punktu technicznego osobiście także mógłbym udostępnić serwer i miejsce ale tego nie zrobię bo nie jestem osobą decyzyjną i wiem, że ktoś mógłby się tego przyczepić.
metysss
Początkujący
Auto:: vw touran 1,9tdi 90mk kli
Imię:: Mateusz
Podziękował: 1 raz

Post autor: metysss »

każdy ma racje ja obstaje przy swojej wersji google drive. Dzisiaj w dobie obecnej technologii backup takiego katalogu 15 GB to chwila , nikt nie każe też po wrzuceniu zdjec na dysk zewnetrzny z własnego dysku kasowanie zdjęc . A 15 gb nawet dla smartfona to pikus. a to kilka tysiecy fotek.
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista

Zwróć uwagę na to że manuale robi wiele osób i nawet jak osoba przestanie korzystać z tego forum manual zostaje a zdjęć już się nie da odtworzyć bo twórcy manuala już nie ma. Osobiście googla rozważałbym ewentualnie jako backup.
Awatar użytkownika
cykraz
Zaawansowany
Auto:: Touran 2.0 TDI, 2008
Imię:: Olek
Podziękował: 95 razy
Otrzymał podziękowań: 66 razy

Post autor: cykraz »

Zacna propozycja od kolegi Kaki, jednak osobiście skłaniam się do rozwiązania proponowanego przez kolegę Rzutnik. Zawsze bezpieczniej - bynajmniej nie jest to kwestia zaufania i myślę że nikt "świństwa" nie miałby zamiaru robić, jesteśmy dorośli. Może kolega Kaki mógłby podpowiedzieć gdzie coś takiego zrobić outside, bo wiedzę ma szeroką więc z pewnością wie na co zwrócić uwagę.
cykraz
VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM
ODPOWIEDZ