Przeciekający dach/panorama i nastaw podstawowy

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.
kikutixxx
Początkujący
Auto:: CFHC 2014
Imię:: Maciek
Podziękował: 1 raz

Przeciekający dach/panorama i nastaw podstawowy

Post autor: kikutixxx »

Witam,

Od jakiegoś czasu walczę z przeciekającym dachem (panorama) w Touranie (rocznik 2014). Po zdjęciu podsufitki okazało się, że problem leży w nieszczelności środka uszczelniającego scalającego "rynnę" z elementem do którego podłączony jest wężyk odprowadzający wodę. Po rozebraniu dachu oraz uszczelnieniu (niestety nie pamiętam czym było to robione), problem powrócił - wymagało to trochę czasu oraz odpowiedniej ilości opadów, żeby woda przesączyła się na podsufitkę i słupek. W czwartek kolejny raz zdjąłem podsufitkę a już w Piątek znalazłem problem, a właściwie problemy:

Uszczelniacz w jakiś sposób się rozszczelnił. Dodatkowo, wyciek zlokalizowałem z przodu po stronie kierowcy (nie przeciekało jednak aż tak dużo, żeby było widoczne na podsufitce). Sprawdzając wszystkie rogi zauważyłem, że przy naciśnięciu elementu z wężykiem, widać wodę (wilgoć).

W związku z tym, mam dwa pytania:

Czym powinienem uszczelnić w.w. elementy?

Jak skalibrować ponownie dach? - po zdjęciu zaczął dziwnie się zachowywać tj. nie domykał się itp. Elektryk powiedział mi, że trzeba wykonać tzw. nastaw podstawowy - jakaś kombinacja naciśnięć gałki sterującej itp. Niestety nie znalazłem żadnej instrukcji jak to zrobić.

Dzięki
Załączniki
IMG_1770.jpg
IMG_1754.jpg
IMG_1739.jpg
Astra G > Golf 5 > Touran
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Re: Przeciekający dach/panorama i nastaw podstawowy

Post autor: Maciej_F »

Nie mam teraz dostępu do zeszytów serwisowych SSP ale jak dobrze pamiętam , trzeba postępować jak z adaptacją szyb . Otworzyć do końca przytrzymać gałkę . Zamknąć do końca przytrzymać gałkę . Tak samo z roletą zasłaniającą i jej przyciskami .
Spróbuj tak .

A przygladając się tej tacce ściekowej . Ona nie jest pęknięta ? I ktoś chałupniczo jej nie pokleił "Chesterem" ?
Ostatnio zmieniony wt lip 03, 2018 16:09 przez Maciej_F, łącznie zmieniany 1 raz.
kikutixxx
Początkujący

Ok. jutro spróbuję wg. tego schematu, chociaż już coś kombinowałem i efekt jest taki:

gałka (właściwie jej przekręcanie) wydaje się działać prawidłowo - tj. otwiera i zamyka dach.

z kolei korzystając z uchylania/domykania (gałkę - jej jedną krawędź - można pociągnąć w dół/nacisnąć) dach uchyla się, jednak przy pierwszej próbie zamknięcia próbuje się domknąć i od razu wraca do uchyłu (cała czynność trwa niecałą sekundę), za drugim razem jednak domyka się.

Odnośnie wycieku - pęknięć nie widziałem a początkowa nieszczelność wynikała z tego, że oryginalny uszczelniacz miał ubytki w miejscu mocowania szyny dachu do tacki ściekowej. Jedno jest pewne, trzeba to rozebrać i uszczelnić prawidłowo. Chciałbym zastosować coś co będzie funkcjonowało jak trzeba - podsufitka może nie przetrwać kolejnego ściągania :)
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: Maciej_F »

W ETCE są nie tylko kody części ale także kody płynów eksploatacyjnych , i innych mazideł . Niech ktoś biegły w Etce spróbuje znaleźć ci oryginalny uszczelniacz do dachu . W ASO będzie drogo ale może się rozpozna co to za rodzaj uszczelniacza .
P.S.
Gdzieś w Warszawie słyszałem o firmie specjalizującej się w szyberdachach .
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię:: BARTOSZ
Podziękował: 276 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy
Kontakt:

Post autor: hagio »

TOU 2014
KLEJE I USZCZELNIACZE
Jest tego więcej ,ale od dachu masz na 1 foto.
pobierz pdf i zerknij na 6 str.odnośnie adaptacji panoramy.wiem że od tiguana,ale możliwe że będzie tak samo.
https://carmanuals2.com/get/volkswagen- ... roof-34379
Załączniki
kleje i uszczelniacze 2014.JPG
kleje i uszczelniacze1.JPG
kleje i uszczelniacze2 2014.JPG
kleje i uszczelniacze3 2014.JPG
kikutixxx
Początkujący

Dzięki !

Dach zaraz sprawdzę, uszczelniacze też

edit:

Dach niby się kalibruje. Tj. otwiera się i zamyka przy pociągnięciu gałki na dół, jednak przy otwarciu całego dachu, czasem "głupieje". Przy otwieraniu stopniowym - o skoki na gałce - czasem jakby się blokował i lekko się domyka. Najważniejsze, że da się całkiem zamknąć ;)

https://youtu.be/_whKXaa2fLM
https://youtu.be/iJykCYoOIBE - do 40s.

Odnośnie uszczelniacza - pytanie czy środek TEROSON MS9220 będzie się nadawał do tego? Jutro muszę się zabrać za robotę z autem...

Dzięki
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię:: BARTOSZ
Podziękował: 276 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy
Kontakt:

Post autor: hagio »

http://www.loctite.pl/wyszukaj-produkt- ... 2621751297
Jest też PDF na dole. Powinieneś coś nie coś wyczytać.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Myślę, że zwykły klej do szyb samochodowych też by się sprawdził.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
kikutixxx
Początkujący

Dach rozłożony na części pierwsze. Żeby cokolwiek zrobić należy usunąć uszczelkę samoprzylepną (koszt nowej to ok. 400zł) + klej (użyłem wyżej wymienionego) i kupa zabawy.

jutro pierwsze testy z wodą
Awatar użytkownika
g_b
Specjalista
Auto:: 2011 TOURAN
Imię:: Grześ
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Post autor: g_b »

jesli chcesz skalibrowac dach zrob tak: przekrec pokretlo do oporu zeby sie otwarl dach, ile sie otworzy tyle sie otworz, zasun rolete, wcisnij strzalke do przodu od rlety jednoczesnie pociagajac w dol galke od panoramy (zamnknieice uchylonego), moze byc lekkie opoznienie, trzymaj ta kombinaacje dopoki sie nie zamnknie. odepnij aku podepnij, powtorz kombinacje strzalka w przod od rolety + pociagniece w dol.
PS jak uszczelnienie, ok??
mnie tez to czeka ta robota bo mam nieiwlki przeciek gdzes z gory....
Był VW Passat B5 1.8T 150 BHP
Był Seat Ibiza 6L 1.9 TDI 130 BHP
Był VW Passat B5 FL 1.9TDI 130 BHP 4MOTION
Był VW Polo 6N2 1.4 55 BHP
Był VW Touran 1T2 2.0 TDI 177 BHP
Był Seat Ibiza 6l FR 1.8T 150 BHP

Jest

VW TOURAN 1T3 2.0 TDI 177 BHP CFHC www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=2402
Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI NIE JEDZA MIODU... PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI ŻUJA PSZCZOLY!
kikutixxx
Początkujący

Witam,

Po wielu próbach dach sklejony. Konieczne było rozebranie całego, włacznie z usunięciem samoprzylepnej uszczelki (koszt nowej ok 400zł). Po paru opadach wygląda na to, że jest OK, aczkolwiek podsufitka założona.

Uszczelnione wszystko co się dało - środkiem Teroson.

Zalecam uszczelnienie/zamocowanie wężyków odprowadzających wodę.
Awatar użytkownika
dzwonek17
Użytkownik
Auto:: 2.0 BMT COMFO CFHC 2012
Imię:: Grzegorz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: dzwonek17 »

Witam.
Panowie i Panie potrzebuje wskazówek jak zdjąć podsufitkę, tyle ze mam panoramę i dlatego pytam bo nie wiem jak jest mocowana i na czym przy panoramie. Podsufitkę w Turanie już zdejmowałem wiec rozeznanie mam ale nie wiem właśnie jak jest z dachem panoramicznym.
Zdjąć muszę bo niestety mam mokry słupek prawy :cry:
Jakby ktoś miał jakieś foty wskazówki mile widziane.
Dziękuje z góry.
Awatar użytkownika
TOMASZ PLUTA
Użytkownik
Auto:: Touran 1.6 tdi 2015
Imię:: Tomasz
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Post autor: TOMASZ PLUTA »

Ja właśnie uporałem się z cieknacym dachem i wszystko już zamontowane 4 miesiące jeździłem bez podsufitki i szukałem miejsca gdzie może być przeciek A problem był o tyle dziwny że jak auto stało w deszczu to nigdzie kropla wody nie poleciała A jak się ruszyło autem i woda zaczynała się lać podczas hamowania
Do demontażu podsufitki trzeba rozebrać słupki A B C z tym że słupek A tylko poluzowac górna część odkręcić wszystkie uchwyty i zdemontować lampkę z przodu pod lampka są 2 śrubki A reszta to rant w około otworu z przodu ten rant można zdemontować jak podsufitka opadnie to jest jedna wtyczka do odcięcia
Do samego wyjecia podsufitki x auta dobrze jest wyjąć tylne fotele A przednie oparcia rozłożyć
Ja u siebie odkrecilrm ta tylna szybę od panoramy i tam dałem uszczelnienie wokół tej uszczelki i przestało przeciekac
Awatar użytkownika
Piter7707
Specjalista
Auto:: Touran TDI 2.0 CFHC 2010r
Imię:: Piotr
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Post autor: Piter7707 »

dzwonek17 pisze:Witam.
Panowie i Panie potrzebuje wskazówek jak zdjąć podsufitkę, tyle ze mam panoramę i dlatego pytam bo nie wiem jak jest mocowana i na czym przy panoramie. Podsufitkę w Turanie już zdejmowałem wiec rozeznanie mam ale nie wiem właśnie jak jest z dachem panoramicznym.
Zdjąć muszę bo niestety mam mokry słupek prawy :cry:
Jakby ktoś miał jakieś foty wskazówki mile widziane.
Dziękuje z góry.
Miałem też mokry prawy słupek obyło się bez rozbierania zatkany odpływ przedmuchałem sprężarką lej wodę w rynnę panoramy i patrz czy ścieka w podszybie
Awatar użytkownika
dzwonek17
Użytkownik
Auto:: 2.0 BMT COMFO CFHC 2012
Imię:: Grzegorz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: dzwonek17 »

No właśnie u mnie jest wszystko drożne, problem leży albo reling albo panorama. Czekam na deszcz i zobaczymy. Obawiam się że jednak bez zdjęcia podsufitki się nie obejdzie. Jeżeli ktoś ma jakieś zdjęcia wskazówki to mile widziane. Serdeczne podziękowania dla Tomka.
ODPOWIEDZ