[Manual] Wszystko o i do RNS-510.

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
MTV
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 BKD 2004
Imię:: Marcin
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: [Manual] Wszystko o i do RNS-510.

Post autor: MTV »

Wilczek3560 pisze:Mam płytę tylko z nawigacją do VOLKSWAGENA oryginalną.
Okej, wymusić tryb aktualizacji oprogramowania. Pytanie jaki soft, jak proces wygląda?
Wiem, że to dla was może być łatwe, ale jestem kompletnie zielony :)
Więc jak dziecku bym poprosił o wytłumaczenie :) Będę wdzięczny.
Widziałem na filmiku że wersja Twojego RNS-a to starszy model jeszcze nie ledowy więc prawdopodobnie masz dysk 30GB
Najlepszym rozwiązaniem byłoby wgrać soft 5238A ( z podziałem dysku 60/35/5 )
Albo skoro wgrałeś 4120A to sprawdź czy pójdzie mapa V15 , jeśli pójdzie to zostaw ten soft.
w.wojtalik
Auto:: Tiguan,CFFD,2012
Imię:: Wojciech

Post autor: w.wojtalik »

Witam. Czy mógłbym prosić o podpowiedź jak zakodować gateway i navi w vw tiguan 2012r.
Geralt
Auto:: Golf VI
Imię:: Geralt

Post autor: Geralt »

Witam,

jestem tu nowy wiec prosze o wyrozumialosc. Szukalem w roznych miejscach na internecie informacji, ale na prawde trudno znalezc. Mam problem z wgraniem mapy V15 West. Mianowicie dochodzi pasek wgrywania mapy z DVD do okolo 95% (ale na pewno wiecej niz 90%) i zaczyna wgrywanie od poczatku. Jaki moze byc tego powod (stary firmware, za male lub zle partycjonowanie dysku, problem z odczytywaniem plyty)? Bo nie zglasza zadnego bledu wiec nie wiem jaki moze byc powod. Szczegoly:

1) Mam VW golf VI odebrany z salonu w grudniu 2010 (na zamowienie z fabryki, nie stojacy w salonie). Nigdy nie zmienialem firmware itp.
2) Niestety nie moge wejsc w ukryte menu zeby poznac szczegoly radia, ale ze strony https://www.my-gti.com/3983/volkswagen- ... e-versions wnioskuje ze mam pewnie RNS 510 i prawdopodobnie firmware 2660.
HW Vehicle: 0xC801 – HW Radio: 0006
C8/C9
1T0 035 680 C (1T0035680C)
Firmware version (when hardware last produced): 2660
Firmware version (unmodified releases): 2840
Firmware version (modified releases): 5269
C8/C9 Part Numbers
1T0 035 680 C (1T0035680C) – Manufactured 11/2009 to 05/2011 – C8/C9
3) Pytanie czy to dochodzenie z wgrywaniem mapy do 95% i zaczynaniu w nieskoncznosc od poczatku chodzi o pojemnosc/partycjonowaine dysku czy raczej nie moze odczytac koncowki plyty?
4) Czy moze byc problem z nowsza wersja mapy, ktora nie chce wejsc na moj dysk (np. brakuje partycji na POI, albo za mala partycja. Czy jest mozliwe ze V13 EAST nie miala takiego problemu?
5) Jaka jest najbezpieczniejsza sprawdzona sciezka aktualizacji firmwaru i na ktora wersje (o ile to problem ze starym firmware). Czytalem ze wersja 3xxx zmiania podzial partycji:
https://www.my-gti.com/3374/volkswagen- ... nformation
Ale nie wiem po pierwsze jak duzy dysk posiadam (30 czy 40GB) oraz czy brak partycji na POI moze byc przeszkoda itd)
6) Jaka jest ostatnia dzialajaca wersja firware na tym radiu?
7) Czy moze byc problem (chyba tak?) po aktualizacji, ze niektore funkcje moga mi nie dzialac. Bo mam w samochodzie automat, przyciski przy kierownicy, manetki przy kierownicy, system bluetooth premium, czujniki zblizeniowe (ale bez kamery). Boje sie, ze cos nie bedzie mi sie wyswietlalo na ekranie albo przestanie dzialac i nie bede mogl tego przywrocic bo po pierwsze nie mam dostepu do ustawien VAG + nie bede wiedzial co powinienem tam poustawiac.

Ps. Moge tez zrobic zdjecie radia, jesli to moze pomoc. Bo nawet nie wiem czy jest to ledowy czy nieledowy itd.
Ps2. Ewentualnie moge probowac poprosic na przegladzie w VW zeby mi cos tam podali. Moze sie uda? Bo pewnie zeby mi odblokowali secret menu to bedzie ciezko?
Ps3. Zgodnie z tym rysunkiem mam gwiazdke nie i czyli chyba LED?:
https://www.google.pl/search?q=RNS+510+ ... iuRmkc7xVM:

-- Śr sty 24, 2018 20:06 --

SUKCES! Po nagraniu 2 plyty (i czyszczeniu nagrywarki plyta czyszczaca, ale watpie zeby to czyscilo glowicie nagrywajace) tym razem mapa wgrala sie. Wiec prawdopodobnie czegos kolo 95% wczesniej nie mogl odczytac, a teraz mu sie udalo :). Wiec na moim oryginalnym oprogramowaniu z grudnia 2010 tez da sie wgra ta west V15:)
Awatar użytkownika
karolek_ust
Specjalista
Auto:: Jetta A2
Imię:: Karol
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 94 razy

Post autor: karolek_ust »

w.wojtalik pisze:Witam. Czy mógłbym prosić o podpowiedź jak zakodować gateway i navi w vw tiguan 2012r.
Geralt pisze:Witam,

jestem tu nowy wiec prosze o wyrozumialosc. Szukalem w roznych miejscach na internecie informacji, ale na prawde trudno znalezc. Mam problem z wgraniem mapy V15 West. Mianowicie dochodzi pasek wgrywania mapy z DVD do okolo 95% (ale na pewno wiecej niz 90%) i zaczyna wgrywanie od poczatku. Jaki moze byc tego powod (stary firmware, za male lub zle partycjonowanie dysku, problem z odczytywaniem plyty)? Bo nie zglasza zadnego bledu wiec nie wiem jaki moze byc powod. Szczegoly:

1) Mam VW golf VI odebrany z salonu w grudniu 2010 (na zamowienie z fabryki, nie stojacy w salonie). Nigdy nie zmienialem firmware itp.
2) Niestety nie moge wejsc w ukryte menu zeby poznac szczegoly radia, ale ze strony https://www.my-gti.com/3983/volkswagen- ... e-versions wnioskuje ze mam pewnie RNS 510 i prawdopodobnie firmware 2660.
HW Vehicle: 0xC801 – HW Radio: 0006
C8/C9
1T0 035 680 C (1T0035680C)
Firmware version (when hardware last produced): 2660
Firmware version (unmodified releases): 2840
Firmware version (modified releases): 5269
C8/C9 Part Numbers
1T0 035 680 C (1T0035680C) – Manufactured 11/2009 to 05/2011 – C8/C9
3) Pytanie czy to dochodzenie z wgrywaniem mapy do 95% i zaczynaniu w nieskoncznosc od poczatku chodzi o pojemnosc/partycjonowaine dysku czy raczej nie moze odczytac koncowki plyty?
4) Czy moze byc problem z nowsza wersja mapy, ktora nie chce wejsc na moj dysk (np. brakuje partycji na POI, albo za mala partycja. Czy jest mozliwe ze V13 EAST nie miala takiego problemu?
5) Jaka jest najbezpieczniejsza sprawdzona sciezka aktualizacji firmwaru i na ktora wersje (o ile to problem ze starym firmware). Czytalem ze wersja 3xxx zmiania podzial partycji:
https://www.my-gti.com/3374/volkswagen- ... nformation
Ale nie wiem po pierwsze jak duzy dysk posiadam (30 czy 40GB) oraz czy brak partycji na POI moze byc przeszkoda itd)
6) Jaka jest ostatnia dzialajaca wersja firware na tym radiu?
7) Czy moze byc problem (chyba tak?) po aktualizacji, ze niektore funkcje moga mi nie dzialac. Bo mam w samochodzie automat, przyciski przy kierownicy, manetki przy kierownicy, system bluetooth premium, czujniki zblizeniowe (ale bez kamery). Boje sie, ze cos nie bedzie mi sie wyswietlalo na ekranie albo przestanie dzialac i nie bede mogl tego przywrocic bo po pierwsze nie mam dostepu do ustawien VAG + nie bede wiedzial co powinienem tam poustawiac.

Ps. Moge tez zrobic zdjecie radia, jesli to moze pomoc. Bo nawet nie wiem czy jest to ledowy czy nieledowy itd.
Ps2. Ewentualnie moge probowac poprosic na przegladzie w VW zeby mi cos tam podali. Moze sie uda? Bo pewnie zeby mi odblokowali secret menu to bedzie ciezko?
Ps3. Zgodnie z tym rysunkiem mam gwiazdke nie i czyli chyba LED?:
https://www.google.pl/search?q=RNS+510+ ... iuRmkc7xVM:

-- Śr sty 24, 2018 20:06 --

SUKCES! Po nagraniu 2 plyty (i czyszczeniu nagrywarki plyta czyszczaca, ale watpie zeby to czyscilo glowicie nagrywajace) tym razem mapa wgrala sie. Wiec prawdopodobnie czegos kolo 95% wczesniej nie mogl odczytac, a teraz mu sie udalo :). Wiec na moim oryginalnym oprogramowaniu z grudnia 2010 tez da sie wgra ta west V15:)
Kolego czytamy pierw regulamin : viewtopic.php?f=8&t=7404
Potem się witamy : viewforum.php?f=1
I wtedy możemy pisać coś na forum
Bo inaczej post poleci w kosz przez ADMINA
Vento - Golf III - Astra G - Toledo 1M - Passat B5FL - Touran 1T1 - Jetta A2 - Touran 1T3 - A4 B8 -
Awatar użytkownika
jozek726
Początkujący
Auto:: Touran
Imię:: Łukasz
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: jozek726 »

:bry: Panowie taka sytuacja, RNS "traci pamięć". np set który ma 30 minut zaczyna się zawsze od początku po wyjściu z auta i wejściu ponownie ? Dlaczego ? :| Może być coś źle podłączone, jest tak od kąt kupiłem auto.
Bo człowiek bez pasji nudzi swoją duszę.
Awatar użytkownika
cykraz
Zaawansowany
Auto:: Touran 2.0 TDI, 2008
Imię:: Olek
Podziękował: 95 razy
Otrzymał podziękowań: 66 razy

Post autor: cykraz »

jozek726 pisze::bry: Panowie taka sytuacja, RNS "traci pamięć". np set który ma 30 minut zaczyna się zawsze od początku po wyjściu z auta i wejściu ponownie ? Dlaczego ? :| Może być coś źle podłączone, jest tak od kąt kupiłem auto.
U mnie jest tak samo chyba że wychodzę na momencik to leci od ostatniego miejsca
cykraz
VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM
Awatar użytkownika
jozek726
Początkujący

cykraz pisze:
jozek726 pisze::bry: Panowie taka sytuacja, RNS "traci pamięć". np set który ma 30 minut zaczyna się zawsze od początku po wyjściu z auta i wejściu ponownie ? Dlaczego ? :| Może być coś źle podłączone, jest tak od kąt kupiłem auto.
U mnie jest tak samo chyba że wychodzę na momencik to leci od ostatniego miejsca
no właśnie , a u mojego ojca w touranie po nocy piosenka leci w tym samym miejscu gdzie się skończyła
Awatar użytkownika
cykraz
Zaawansowany

jozek726 pisze:
cykraz pisze:
no właśnie , a u mojego ojca w touranie po nocy piosenka leci w tym samym miejscu gdzie się skończyła
tak byłoby ideolo
cykraz
Awatar użytkownika
jozek726
Początkujący

tylko jak to zmienić żeby tak było ;)
Awatar użytkownika
karolek_ust
Specjalista
Auto:: Jetta A2
Imię:: Karol
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 94 razy

Post autor: karolek_ust »

U mnie też zatrzymuje się tam gdzie został wyłączony zapłon co prawda w RNS315 :D ale wina jest chyba źle podłączenia kabelka od pamięci , powinien być na stałym + a ktoś zamienił może i masz + zapłonie .
Vento - Golf III - Astra G - Toledo 1M - Passat B5FL - Touran 1T1 - Jetta A2 - Touran 1T3 - A4 B8 -
Awatar użytkownika
cykraz
Zaawansowany

jozek726 pisze:tylko jak to zmienić żeby tak było
Zauważyłem, że jak dam pauzę i wyłączę radio (rns510) to po nocy mogę puścić od ostatniego stanu.
Spróbuj u siebie.
cykraz
Awatar użytkownika
Jakub
Kandydat
Auto:: Turek 2.0 TDI BMM 2009r
Imię:: Paweł

Post autor: Jakub »

Witam czy jest ktoś z Wrocławia lub okolic, żeby ogarnąć moje radio RNS510. Nie mogę wejść nawet w tryb serwisowy żeby zobaczyć jaki jest model radia i aktualizacja. Chciałbym zaktualizować system, menu w języku Polskim i najnowsze mapy. VCDS nie posiadam
Awatar użytkownika
kubawojcik
Przeglądacz
Auto:: VW Touran 1.6 TDI 2011r
Imię:: Jakub
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: kubawojcik »

Ja kupilem soft PL na aukcji na popularnym serwisie aukcyjnym. Linki do najnowszej mapki znajdziesz na forum.
sylwek58
Auto:: turan,2.0,2009
Imię:: sylwek

Post autor: sylwek58 »

Mam oktawię II 2008 rok ale nie wiem jaki model navi, druga kwestia to czy aktualizację softu robimy z włączonym zapłonem czy kluczyk na siedzeniu, bo tu jest manual z kluczykiem w stacyjce. Znalazłem też taki opis iż robimy bez kluczyka ?
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

sylwek58 pisze:Mam oktawię II 2008 rok ale nie wiem jaki model navi,
http://forum.octaviaclub.pl/
ODPOWIEDZ