W czasie diagnozy okazało się, że padła pompa wody. Na liczniku ok 118 tys km więc w sumie miała prawo. Z drugiej strony w instrukcji serwisowej pisze, że rozrząd powinien wytrzymać 180 tys km a dla mnie jak pisze, że rozrząd ma wytrzymać 180 tys km to pompa wody też. Dlatego wg nie przyszło mi do głowy przy ostatniej wymianie oleju żeby na to spojrzeć. Swoją drogą to kiedyś jak pisali, że rozrząd wytrzymuje 90, 120 albo 150 tys km to tyle wytrzymywał.
Jutro odbieram auto od mechanika więc po weekendzie dam jeszcze znać czy to była jedyna przyczyna ubytku płynu.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Ubywa płynu chłodniczego na ciepłym silniku.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Re: Ubywa płynu chłodniczego na ciepłym silniku.
Nie piszę że wytrzymuje tylko że wymiana co 180 tys. Jednakże co 15 lub raz w roku rozrząd podlega ocenie inspekcyjnej. Nie ma tak że wymieniasz rozrząd i zapominasz na 180 tys km. Powtarzam to już od wielu lat.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- zomos
- Przeglądacz
- Auto:: 1T3, 2.0 TDI CFHC, 2012
- Imię:: Jędrek
- Podziękował: 1 raz
Oczywiście, że masz rację. Tylko, że jak kiedyś pisało w ten sposób to jak samochód był na oryginalnych częściach i normalnie eksploatowany to nic sie przeważnie wcześniej złego nie działo. Czy to z rozrządem czy to z pompą. No nic, jest jak jest. Wszystko coraz bardziej papierowe i tyle.wesol pisze:Nie piszę że wytrzymuje tylko że wymiana co 180 tys. Jednakże co 15 lub raz w roku rozrząd podlega ocenie inspekcyjnej. Nie ma tak że wymieniasz rozrząd i zapominasz na 180 tys km. Powtarzam to już od wielu lat.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Bywa różnie. Kiedyś w astrze wymieniałem pompę wodną bo luz miała chyba że 4 mm na ośce. Lało się jak z wiadra a auto kupione unas w salonie było u przebieg miało niespelna 8500 km (osiem tys 500) . Bywa różnie. Naprawa gwarancyjna oczewiscie ale dowodzi że nie ma czegoś takiego jak wymieniam i zapominam na 90 czy 120 tys km.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC