Dzieki. Czyli pasowałoby się jeszcze przed zakupem przejechc wersja z maualna skrzynią aby ocenic głośność.Lukaszn pisze:Nie, ciszej przy DSG bo jedziemy na 7 biegu i sa nizsze obroty silnika
TOURAN 2015 (5T1)
-
- Użytkownik
- Auto:: VW Touran 1.4 TSI 2018
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Re: TOURAN 2015 (5T1)
- KriSSo
- Specjalista
- Auto:: Golf MK7.5 variant
- Imię:: Kris
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
- Kontakt:
Przepraszam, ale nie rozumiem. Myślałem, że DSG wybiera się po to, żeby podnieść komfort jazdy - brak potrzeby zmiany biegów ręcznie, do tego w trasie masz niższe obroty, czyli mniejsze zużycie paliwa i dodatkowo będzie troszkę ciszej z uwagi na niższe obroty.toomas08 pisze:Czyli pasowałoby się jeszcze przed zakupem przejechc wersja z maualna skrzynią aby ocenic głośność.
A jakie jest Twoje kryterium wyboru skrzyni?
-
- Użytkownik
Masz racje ale nie kazdy ma na tyle funduszy aby dołożyć te kilka tysięcy i dlatego pisze że pasuje porównać osobiście aby być pewnym swojej decyzji. DSG to nie tylko niezaprzeczalny komfort ale tez większe koszty zakupu i ewentualnego serwisu który moze sie pojawic w przypadku awarii i na to trzeba być przygotowanym.KriSSo pisze:Przepraszam, ale nie rozumiem. Myślałem, że DSG wybiera się po to, żeby podnieść komfort jazdy - brak potrzeby zmiany biegów ręcznie, do tego w trasie masz niższe obroty, czyli mniejsze zużycie paliwa i dodatkowo będzie troszkę ciszej z uwagi na niższe obroty.toomas08 pisze:Czyli pasowałoby się jeszcze przed zakupem przejechc wersja z maualna skrzynią aby ocenic głośność.
A jakie jest Twoje kryterium wyboru skrzyni?
Nabazgrane z telefonu
- KriSSo
- Specjalista
- Kontakt:
Tak, tu się w pełni zgadzam. Pomyślałem tylko, że to, czy weźmiesz DSG, czy nie, zależy głównie od tego, jak ocenisz głośność w aucie wyposażonym skrzynię manualną. To przecież ostatni z możliwych do oceny parametrów, który miałby być argumentem "za" lub "przeciw" dopłacie do DSG.toomas08 pisze:DSG to nie tylko niezaprzeczalny komfort ale tez większe koszty zakupu i ewentualnego serwisu który moze sie pojawic w przypadku awarii i na to trzeba być przygotowanym.
-
- Użytkownik
Do tej pory caly czas mialem auta tylko ze skrzyniami recznymi więc skrzymia automatyczna nie jest mi do szczescia potrzebna. Pytanie moje o hałas pojawilo sie z ciekawosci. Touran jest wg mnie calkiem dobrze wyciszony i przy 140km/h praktycznie silnila nieslyszalem ale to byl samochód z 7 biegami i Dsg. Nie mam na razie możliwości przetestowania tego auta z manualem dlatego tuyaj zapytalem o opinie użytkowników.KriSSo pisze:Tak, tu się w pełni zgadzam. Pomyślałem tylko, że to, czy weźmiesz DSG, czy nie, zależy głównie od tego, jak ocenisz głośność w aucie wyposażonym skrzynię manualną. To przecież ostatni z możliwych do oceny parametrów, który miałby być argumentem "za" lub "przeciw" dopłacie do DSG.toomas08 pisze:DSG to nie tylko niezaprzeczalny komfort ale tez większe koszty zakupu i ewentualnego serwisu który moze sie pojawic w przypadku awarii i na to trzeba być przygotowanym.
Nabazgrane z telefonu
- KriSSo
- Specjalista
- Kontakt:
Jeśli weźmiesz DSG, to Twoje podejście się niestety zmienitoomas08 pisze:Do tej pory caly czas mialem auta tylko ze skrzyniami recznymi więc skrzymia automatyczna nie jest mi do szczescia potrzebna.

Oczywiście, przejedź się jedną i drugą wersją, przemyśl i podejmij słuszną decyzję.

-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran III,1.4 TSI DSG
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Heh, to prawda. Ja sam na tym forum podpytywalem i dla mnie skonczylo sie na
DSG, nie zaluje:)
Ale moze jeszcze do manuala wroce, w golfie GTI jak dzieciaki podrosna!:)
DSG, nie zaluje:)
Ale moze jeszcze do manuala wroce, w golfie GTI jak dzieciaki podrosna!:)
-
- Początkujący
- Auto:: golf VI var 1.6 TDI 2011
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Lukaszn pisze:Nie, niestety lub stety Srebrny ReflexKriSSo pisze:Hej, wziąłeś R-line w kolorze white silver metallic? (ten jasno srebrny?). Dawaj fotki piorunem![]()
. w Rline bardzo mi się podoba, chociaż teraz jak wiem o białym srebrnym to mógłbym mieć problem z wyborem bo jest kuszący
Ale faktycznie jest to niepopularny kolor jak narazie - nie da się takiego Tourana wygooglować nawet za zachodnią granicą.
Fotki mojego chętnie zrobię na wiosnę

Cześć wszystkim,
przymierzam się do tego koloru w R-line, znalazłem tylko wersję BlackEdition niedostępną u nas. Linki poniżej
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Volks ... 16074.html
https://www.autoscout24.pl/oferta/volks ... cldtidx=11
-
- Przeglądacz
Dzięki za zdjęcia White Silver! Sam kolor u nas też można zamówić (jasny srebrny się nazywa). Black Edition widzę że ma czarne lusterka i chyba grill też trochę inny
A Srebrny Reflex tak wygląda:
https://www.leasingmarkt.de/leasing/pkw ... llic/37748
A Srebrny Reflex tak wygląda:
https://www.leasingmarkt.de/leasing/pkw ... llic/37748
-
- Początkujący
- Auto:: R-ka 2018 2.0TDI 190KM
- Imię:: Robert
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Lukaszn pisze:Ok, trzymam kciuki żeby było u Ciebie ok. I już czekam na wrażenia z jazdy. Wszystkie opcje które wybrałeś są super, a różnice mogą być tylko kwestią gustu lub przyzwyczajenia.Robson-77 pisze:le jakoś mnie to nie przerażazawsze jest szansa że akurat moja sztuka będzie okey
nie można być pesymistą :-)
Ja np. nie chciałem diesla jak i nie chciałem Rline wewnetrznego ze względu na ciemne wnętrze w którym będą jeździć dzieci. Ale sugestia z pakietem Top - szklanym dachem jest fajna, zbalansował by czerń podsufitki i rozjaśnił wnętrze, chyba że ciemna podsufitka też nie jest dla Ciebie problemem.
Kierownica w Rline wewnętrznym wygląda miodzio
Pozdrawiam
Łukasz
Z tego co słyszałem to nie tylko kierownica:) elementy wykończenia deski i drzwi "Piano" w zwykłej wersji są mega podatne na zabrudzenia i wszystko na nich widać, w r-ce jest coś takiego: "tapicerka drzwi i konsola środkowa ze wstawkami Black Lead Grey " zobaczymy jak ten element będzie się sprawował, bo szczerze mówiąc wszystkie pakiety R jakimi jeździłem miały tylko zewnętrzny look R... pożyjemy zobaczymy

-
- Użytkownik
Powiedzcie jeszcze proszę czy warto kupić pakiet innowacyjny? Może ten pakiet lepiej wybrać niż np. automatyczną klapę bagażnika? Wiem, że fajnie by było mieć wszystko ale jak fundusze nie pozwalają to trzeba wybierać 

-
- Przeglądacz
W pakiecie innowacyjnym za 4090pln jest:
- System Rear Assist - kamera cofania
- System Side Assist Plus - asystent zmiany pasa ruchu i Lane Assist - asystent utrzymywania pasa
ruchu
- Pakiet Lusterka
A rear assist + pakiet lusterka 970+730= 1700pln.
Z ekonomicznego punktu widzenia myślę, że rear assist + pakiet lusterka wystarcza. Ja tak mam.
- System Rear Assist - kamera cofania
- System Side Assist Plus - asystent zmiany pasa ruchu i Lane Assist - asystent utrzymywania pasa
ruchu
- Pakiet Lusterka
A rear assist + pakiet lusterka 970+730= 1700pln.
Z ekonomicznego punktu widzenia myślę, że rear assist + pakiet lusterka wystarcza. Ja tak mam.
-
- Użytkownik
No to Lukaszn do podobnych wniosków dochodzę ale wolę zapytać bo może się okazać, że jednak warto. Trochę pooglądałem na YT o działaniu tego systemu i nie wygląda źle ale czy jest to opcja za która trzeba tyle kasy wydać to już inna sprawa.
Generalnie powoli klaruje mi się to co bym chciał mieć w aucie:
Wersja Highline 1.4 manual z dodatkami:
- pakiet business (w sumie z pakietu tylko na radiu mi zależy ale dealer twierdzi że alarm do ubezpieczenia niezbędny...)
- hak
- siatka oddzielająca bagażnik
- app connect
- system park pilot
- pakiet lusterka
- pakiet rodzinny
To jest takie optimum. Zastanawiam się jeszcze nad easy open ale nie wiem czy 3tys nie przeznaczyć na coś pożyteczniejszego.
Generalnie powoli klaruje mi się to co bym chciał mieć w aucie:
Wersja Highline 1.4 manual z dodatkami:
- pakiet business (w sumie z pakietu tylko na radiu mi zależy ale dealer twierdzi że alarm do ubezpieczenia niezbędny...)
- hak
- siatka oddzielająca bagażnik
- app connect
- system park pilot
- pakiet lusterka
- pakiet rodzinny
To jest takie optimum. Zastanawiam się jeszcze nad easy open ale nie wiem czy 3tys nie przeznaczyć na coś pożyteczniejszego.
- KriSSo
- Specjalista
- Kontakt:
Nie żałuj na kamerę i easy open. Docenisz to nie raz, gdy będziesz z zakupami ładował się do auta. Dla mnie to dużo pożyteczniejsze, niż asystent zmiany pasa ruchu. To samo kamera, znakomita sprawa. To są rzeczy, z których będziesz korzystał codziennie, warto te dwie sprawy dołożyć, bo znacząco podniosą komfort.
-
- Użytkownik
A jak jest z alarmem? Czy fabrycznie nie ma żadnego alarmu (tak mi mówi dealer) i muszę dokupić to cudo za 1800zł? Z doświadczenia wiem, że alarm to tylko wyrzucone pieniądze...W Renault teraz mam fabrycznie instalowany uproszczony alarm reagujący tylko na otwarcie drzwi i ubezpieczyciel to akceptuje.
I jeszcze hak mnie nurtuje. Wiem, że wygoda ale 3900zł to sporo a dealer twierdzi, że innego haka nie można dołożyć do auta. Czy to prawda?
I jeszcze hak mnie nurtuje. Wiem, że wygoda ale 3900zł to sporo a dealer twierdzi, że innego haka nie można dołożyć do auta. Czy to prawda?