Jaki olej do TDI
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Re: Jaki olej do TDI
Może nie kupuj z allegro podrób. Ja do swojego leje specyfica i jakoś delewek nie robię. A pamiętaj że oleju może i ubywać i przybywać i nie mówię tu o problemach z dpf.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Oj wesol gadasz... Nic mu lepiej nie zrobisz? Uważasz, że 7stopni mniej na temp oleju przy tej samej prędkości i temperaturze, to mało? Pompa oleju przy odpalaniu praktycznie w ogóle nie zawyje, co przy OE się zdarzało. Temp też o wiele szybciej spada. To nie ma różnicy? Dla mnie ma.
Juz troche olejów objezdzilem i różnice są bardzo duże,ale może niektórzy nie widzą różnicy, to mogą zalewac co bądź z Tesco. Ja potrafię czytać karty i je interpretować, a przez to wiem co jest lepsze.
Na tym zakończę dyskusję. Niech każdy robi co chce.
Juz troche olejów objezdzilem i różnice są bardzo duże,ale może niektórzy nie widzą różnicy, to mogą zalewac co bądź z Tesco. Ja potrafię czytać karty i je interpretować, a przez to wiem co jest lepsze.
Na tym zakończę dyskusję. Niech każdy robi co chce.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- kubawojcik
- Przeglądacz
- Auto:: VW Touran 1.6 TDI 2011r
- Imię:: Jakub
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Jeszcze nigdy nie kupilem oleju na allegrowesol pisze:Może nie kupuj z allegro podrób. Ja do swojego leje specyfica i jakoś delewek nie robię. A pamiętaj że oleju może i ubywać i przybywać i nie mówię tu o problemach z dpf.

Uwazam ze do konkretnych silnikow i stylow jazdy moze “bardziej bedzie pasowal” inny olej.
Ty zalejesz specyfika i bedzie ok a ktos inny bedzie narzekal. U mnie Motul chyba tracil swoje wlasciwosci czy nie wiem co ale po 8kkm musialem go zmieniac bo zaczynalo go ubywac. Po zmianie na Millersa moglem zmieniac spokojnie przy 10-12kkm bez zauwazalnych ubytkow.
Zobaczymy jak to bedzie w VW ale narazie zalalem Millersa z przyzwyczajenia a dodatkowo ma dobra cene. Moze sie okazac ze bedzie do dupy dla tdi z dpfem. Zobaczymy po plukance co tam wyplynie

- wesol
- Władca postów
Tylko mylnie odbierasz że jak nie ubywa że to znaczy że jest okej. Nie to jest miernikiem jakości oleju. Rozbierz silnik po 100 tys km i sprawdź jak wyglądają podzespoły a nie czy ubywa czy nie ubywa. Kiedyś masters powiedział- niech chla, najwyżej będziemy dolewać. Ważne że się nie zaciera i nie stanie dęba.
Ale jak narozbierales silników do rosołu porobiles remontów kupe to ja ci wierzę.
Ale jak narozbierales silników do rosołu porobiles remontów kupe to ja ci wierzę.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- kubawojcik
- Przeglądacz
- Auto:: VW Touran 1.6 TDI 2011r
- Imię:: Jakub
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Liczylo sie dla mnie glownie ze auto ma zadana moc i nie bierze oleju.
Silnik pracowal tak samo na kazdym oleju (jesli chodzi o dzwiek itp)
Obie te rzeczy byly spelnione przy Millersie.
Nie mam zamiaru rozbierac silnika co 100tys zeby zobaczyc co tam jest.
Jak sie cos dzieje z autem to potrafie to wyczuc.
Wedlug Ciebie czy zaleje mobil truck z beki za 5zl litr to bedzie to samo co jak bede lal dobrej jakosci oleje? Nie uwierze w to nigdy.
Widzialem kilka rozebranych silnikow jezdzacych na castrolu i nigdy w zyciu nie kupie tego oleju.
Silnik pracowal tak samo na kazdym oleju (jesli chodzi o dzwiek itp)
Obie te rzeczy byly spelnione przy Millersie.
Nie mam zamiaru rozbierac silnika co 100tys zeby zobaczyc co tam jest.
Jak sie cos dzieje z autem to potrafie to wyczuc.
Wedlug Ciebie czy zaleje mobil truck z beki za 5zl litr to bedzie to samo co jak bede lal dobrej jakosci oleje? Nie uwierze w to nigdy.
Widzialem kilka rozebranych silnikow jezdzacych na castrolu i nigdy w zyciu nie kupie tego oleju.
- wesol
- Władca postów
Widzisz ty widziałeś a ja rozbierałem. Taka to różnica. I dodam że w oplu mieliśmy olej właśnie castrola. Jakoś nigdy nie było problemu w Insignia CH czy astrach j czy k. Sam smigalem na castrolu i złego słowa nie powiem.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Jeździsz na castrolu z temp X, nalalbys penrite np z archoilem i te temp byś miał X - 5-9 stopni,a to w lato bardzo dużo.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

-
- Przeglądacz
- Auto:: BMM 07.
- Imię:: Przemek
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Od 8 lat i 150 tyś leje castrola i ostatnio zrobiłem mały przegląd silnika, panewki, walki i powiem ze wszystko w jak najlepszym porządku. Na budziku w bls-ie już 245 tys i miewa się bardzo dobrze.
- wujo_sam
- Specjalista
- Auto:: Touran 2.0
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 68 razy
- Otrzymał podziękowań: 70 razy
Kolego kup Penrite. Może nie tani ale wart ceny. Ja lalem przedtem LM, Motula, Quantuma a po przejściu na Penrite zdecydowanie pikawa inaczej zaczęła pracować w Turlaku i było bez dolewek.
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
- A-R-T-U-R
- Przeglądacz
- Auto:: GOLF VI, 1.4 TSi, CAXA
- Imię:: Artur
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
Leję Penrite od 30tys km wraz z dodatkiem archoil. Jak dolewki były tak są nadal. Ale nie o dolewki chodzi a o pracę silnika. Wg mnie pracuje mu się lepiej.
- CzarnePaliwo
- Auto:: Mazda 6
- Imię:: Tomasz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Najlepszym punktem odniesienia dla konsumenta jest karta danych technicznych zawierająca komplet parametrów oraz względnie karta MSDS, z której możemy niekiedy wyczytać realny skład olejów bazowych.
Idąc bardziej profesjonalną drogą można skusić się na badanie próbki oleju z eksploatacji celem oznaczenia cząstek pochodzących ze ścieru metalicznego, ale nie tylko. Takie badanie przynosi zwykle wiele informacji.
Jeśli chodzi o Penrite to oferuje świetnie sformułowane oleje:
- w specyfikacji VW 502.00/505.00 z bazą PAO/estrową - 10 Tenths Premium 0w40,
- z aprobatą VW 502.00/505.00/505.01 - Enviro+ 5w40,
- w specyfikacji VW 504.00/507.00 - Enviro+ EU 5w30,
- z aprobatą VW 504.00/507.00 - Enviro+ 5w30.
Idąc bardziej profesjonalną drogą można skusić się na badanie próbki oleju z eksploatacji celem oznaczenia cząstek pochodzących ze ścieru metalicznego, ale nie tylko. Takie badanie przynosi zwykle wiele informacji.
Jeśli chodzi o Penrite to oferuje świetnie sformułowane oleje:
- w specyfikacji VW 502.00/505.00 z bazą PAO/estrową - 10 Tenths Premium 0w40,
- z aprobatą VW 502.00/505.00/505.01 - Enviro+ 5w40,
- w specyfikacji VW 504.00/507.00 - Enviro+ EU 5w30,
- z aprobatą VW 504.00/507.00 - Enviro+ 5w30.
- damianprz
- Przeglądacz
- Auto:: Touran I, 1.9 TDI, 2004
- Imię:: Damian
- Podziękował: 4 razy
Przyszedł czas na wymianę oleju
Stosuję w moim Turku 1,9TDI AVQ 2004r. olej Castrol Edge 5W30
Zrobiłem chyba nieco ponad 15 tys kilometrów w 8-9 miesięcy
Zawsze wymieniam też filtry (olej, paliwo, powietrze)
Zastanawiam się czy przypadkiem nie przesadzam i czy filtr paliwa i powietrza można odpuścić?
Zastanawiam się czy przypadkiem nie przesadzam i czy filtr paliwa i powietrza można odpuścić?
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Filtr paliwa wystarczy raz do roku. Powietrze i kabinowy to już zależy od tego gdzie mieszkasz i jeździsz. ja zmieniam dwa razy w roku bo po 6 miesiącach filtry są zwyczajnie zabite.damianprz pisze:Przyszedł czas na wymianę oleju
- wesol
- Władca postów
Ja muszę jeszcze przetestować olej specol. Ponoć dobry a cenowo bardzo tanio wychodzi.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- lav1982
- Użytkownik
- Auto:: Altea'07 1,9TDI BXE JCX
- Imię:: Emilio
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 15 razy
Niektórzy narzekaja na olej Castrol, a ja odkąd pamietam wymieniamy w rodzinie olej zawsze co 10tys.km firmy Castrol oraz filtr oleju i powietrza Mann. Paliwa roznie ale najczesciej Mann co 40 tys lub raz na rok przed zima.
1,2:Dwa auta starsze diesle VW zrobily ok po 100tys i szedł do nich Castrol Magnatec
3: Opel w Gazie zrobione ok 150tys tez Castrol.
3:Golf 4 ASZ na pompkach zrobil kolejne 100tys i do niego był zawsze Castrol edge FST(fst jest chyba od 2lat) 5w-40 TurboDiesel.
4: Seat ibiza 6l Diesel na pompkach ok 90tys i tez zawsze Castrol edge FST(fst jest chyba od 2lat) 5w-40 TurboDiesel. Obecnie zajezdza żona po miescie robiac ok 6 tys km / rok i tu wymieniam ostatnio raz na rok
5:Altea na pompkach ok 60tys tez Castrol edge FST(fst jest chyba od 2lat) 5w-40 TurboDiesel.
pominelem paska na pompkach ktory machnal 200tys i tez Castrol edge FST(fst jest chyba od 2lat) 5w-40 TurboDiesel.
Podsumowujac nigdy na tym oleju w zadnym powyzszym aucie nie było zadnej awari silnika!
Łacznie zrobiac 0,8 mln km, widzac te auta i osobiscie je naprawiajac, rozkrecajac nie zauwazylem wytarcia ani wiekszego problemu.
Kupione auta byly uzywane i ciezko tez powiedziec czy ktos regularnie wymienial olej i na jaki...
PS jutro altee czeka wymiana w garazu takze na Castrola bo peklo kolejne 10tys.
Pozdrawiam
1,2:Dwa auta starsze diesle VW zrobily ok po 100tys i szedł do nich Castrol Magnatec
3: Opel w Gazie zrobione ok 150tys tez Castrol.
3:Golf 4 ASZ na pompkach zrobil kolejne 100tys i do niego był zawsze Castrol edge FST(fst jest chyba od 2lat) 5w-40 TurboDiesel.
4: Seat ibiza 6l Diesel na pompkach ok 90tys i tez zawsze Castrol edge FST(fst jest chyba od 2lat) 5w-40 TurboDiesel. Obecnie zajezdza żona po miescie robiac ok 6 tys km / rok i tu wymieniam ostatnio raz na rok
5:Altea na pompkach ok 60tys tez Castrol edge FST(fst jest chyba od 2lat) 5w-40 TurboDiesel.
pominelem paska na pompkach ktory machnal 200tys i tez Castrol edge FST(fst jest chyba od 2lat) 5w-40 TurboDiesel.
Podsumowujac nigdy na tym oleju w zadnym powyzszym aucie nie było zadnej awari silnika!
Łacznie zrobiac 0,8 mln km, widzac te auta i osobiscie je naprawiajac, rozkrecajac nie zauwazylem wytarcia ani wiekszego problemu.
Kupione auta byly uzywane i ciezko tez powiedziec czy ktos regularnie wymienial olej i na jaki...
PS jutro altee czeka wymiana w garazu takze na Castrola bo peklo kolejne 10tys.
Pozdrawiam