Problem z tylnymi hamulcami grzeją się.
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 2,0 170km,BMN,2007
- Imię:: Przemek
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Problem z tylnymi hamulcami grzeją się.
Witam nie znalazłem nic na mój problem mianowicie problem zaczął się robić że z prawej strony bardzo mocno się grzały tarcze i klocki wymontowalem klocki i zauważyłem że jedna prowadnica była zatarta i gumką pęknięty tak więc wyczyscilem wszystkie prowadnice na tyle nasmarowalem, ta jedna uszkodzona gumkę wymieniłem i stwierdziłem że są już słabe tarcze i klocki więc wymieniłem i dalej problem pozostał grzania się tylnych hamulców. Następnie zregenerowałem kopyta czyli gumki na tłoczkach i mechanizm. I dalej problem ten sam . Potem wymieniłem w całym układzie płyn hamulcowy i odpowietrzone ta wężyki elastyczne z tyłu i też nic się nie zmieniło. Więc została wymieniona pompa hamulcowa. I już trochę mniej się grzeją ale dalej są ciepłe. Jak jeździe na próby to jade normalnie to przednie hamulce są zimne a tylnie cieple brak mam już pomysłów może któryś z kolegów miał taki problem i go rozwiązał. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
- GioW
- Expert
- Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
- Imię:: Janek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 91 razy
Re: Problem z tylnymi hamulcami grzeją się.
Do regeneracji cały zacisk, sprawdź też sprężynki od ręcznego czy one odbijają do końca.
-
- Przeglądacz
- Auto:: BMM 07.
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
W jakim stanie jest tłoczek? Może się blokuje w uszczelniaczu? Jaki stan przewodów hamulcowych, nie jest gdzieś zgnieciona rurka?
-
- Początkujący
- Auto:: Sharan 7n 170 km,DSG
- Imię:: Roman
Miałem taki sam problem,wymieniłem płyn i bez rezultatu a ponieważ miałem jarzma, tarcze i tarcze kotwiczne od skody superb 2 postanowiłem wymienić przy okazji na większe 282 mm.Powodem grzania były wyrobione jarzma i sworznie. Dobrze wyczyść jarzma gdzie chodzi klocek i prowadnice w jarzmach czy nie mają zbyt dużego luzu.
-
- Początkujący
- Auto:: T1, 1,9tdi bkc, 2005
- Imię:: michał
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Miałem to samo winne były tłoczki nie wracały całkowicie po naciśnięciu pedału hamulca. Wymienilem cale zaciski pomogło!!
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 419 razy
Rozebrać tłoczki. Papierkiem 2000 ładnie oczyścić cylinderek oraz tłoczek. Gumki powymieniac i będzie śmigać elegancko. Ta gumka na tłoczku o Przekroju kwadrata powoduje że tłoczek się cofa o ta tysięczna część milimetra po puszczeniu nogi z pedału hamulca. A zatarty tłoczek to wynik zaniedbania hamulców. O hamulce należy dbać czyli okresowo rozbieramy hamulce czyli wyciągamy klocki, czyścimy jarzma prowadnice a na tloczki psikamy odrdzewiacza pod tą gumkę-oslone tłoczka.. Cofanie tłoczka też jest elementem konserwacji. Tłoczki w zaciskach tylnych bardzo mało się przemieszczaja z racji znikomego ich zużyciu. Klocki tylne potrafią starczyć na kilka lat lub 100-150 tys km więc nie dziwota.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 2,0 170km,BMN,2007
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Witam forumowiczów po długim czasie problem został rozwiązany mianowicie kupiłem zregenerowane kopyta i pomogło a te stare miały w środku ten ślimak lekko wykrzywiony w obu kopytach. Dzięki wszystkim za odpowiedź.
-- Pt maja 03, 2019 17:33 --
Witam po dłuższym czasie i powrócił problem z tylnymi hamulcami które znów się grzeją zostały kopyta oddane na gwarancję i odeslali mi nowe. Mam prośbę do was klubowicze czy u was jest normalne że po przejechaniu około 15 km tylnie tarcze są ciepłe A przednie zimne oczywiście moj styl jazdy jest bez wyciskania hamulca tylko hamowanie biegami. Mechanik powiedział że tak jest dobrze. Mi to jakoś nie ma sensu.
-- Pt maja 03, 2019 17:33 --
Witam po dłuższym czasie i powrócił problem z tylnymi hamulcami które znów się grzeją zostały kopyta oddane na gwarancję i odeslali mi nowe. Mam prośbę do was klubowicze czy u was jest normalne że po przejechaniu około 15 km tylnie tarcze są ciepłe A przednie zimne oczywiście moj styl jazdy jest bez wyciskania hamulca tylko hamowanie biegami. Mechanik powiedział że tak jest dobrze. Mi to jakoś nie ma sensu.