jak odblokować drzwi

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.
Awatar użytkownika
zukolino
Kandydat
Auto:: Touran 1.9 TDI DSG7 2008
Imię:: Rafał
Podziękował: 4 razy

jak odblokować drzwi

Post autor: zukolino »

Koledzy, jak w temacie, na postoju po zakończonej przejażdżce wysiadam z auta i chcę otworzyć bagażnik albo jedne z tylnych drzwi to jak odblokować zamki, naciskałem przycisk blokady obok regulacji lusterek ten z kłódką ale nic nie daje, jedynie od wewnątrz można otworzyć i się odblokowują ale przecież nie będę tak bagażnika otwierał, a jak zgaszę silnik to wszystkie zamki puszczają, nie chcę też wyłączać opcji samo blokady drzwi jak przekracza tam (nie wiem dokładnie) 10km/h
Awatar użytkownika
cykraz
Zaawansowany
Auto:: Touran 2.0 TDI, 2008
Imię:: Olek
Podziękował: 95 razy
Otrzymał podziękowań: 66 razy

Re: jak odblokować drzwi

Post autor: cykraz »

Przy okazji tego wątku, ojciec ma bore, zepsuł mu się zamek w tylnych drzwiach (działała tylko wewnętrzna klamka) żeby było śmieszniej przyłączył blokadę rodzicielską i zamknął drzwi, teraz ani od zewnętrznej ani od wewnętrznej strony nie da się otworzyć drzwi. Jakiś pomysł?
cykraz
VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM
Awatar użytkownika
gordon
Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
Imię:: Ireneusz
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 188 razy

Post autor: gordon »

zukolino pisze:Koledzy, jak w temacie, na postoju po zakończonej przejażdżce wysiadam z auta i chcę otworzyć bagażnik albo jedne z tylnych drzwi to jak odblokować zamki, naciskałem przycisk blokady obok regulacji lusterek ten z kłódką ale nic nie daje, jedynie od wewnątrz można otworzyć i się odblokowują ale przecież nie będę tak bagażnika otwierał, a jak zgaszę silnik to wszystkie zamki puszczają, nie chcę też wyłączać opcji samo blokady drzwi jak przekracza tam (nie wiem dokładnie) 10km/h
Niestety, ale zdaje się tak to działa. Z tego właśnie względu ja u siebie wyłączyłem blokowanie drzwi po przekroczeniu pewnej prędkości, zdaje się że 15 km/h. Mało tego, żeby od środka drzwi otworzyć u mnie trzeba było klamkę dwa razy szarpnąć. Nie wiem czy w Twoim przypadku nie działa poprawnie przycisk odblokowania drzwi, trza by było VCDS podłączyć i sprawdzić co mu tam w duszy gra :>
cykraz pisze:Przy okazji tego wątku, ojciec ma bore, zepsuł mu się zamek w tylnych drzwiach (działała tylko wewnętrzna klamka) żeby było śmieszniej przyłączył blokadę rodzicielską i zamknął drzwi, teraz ani od zewnętrznej ani od wewnętrznej strony nie da się otworzyć drzwi. Jakiś pomysł?
A tobie Aleksandrze zostaje chyba mądre prucie tapicerki drzwi, nie wiem jak to dokładnie w Borze wygląda. Wiem że pewnie to wiesz, ale może któryś z bardziej doświadczonych kolegów się wypowie, w sensie jak to zrobić mądrze.
Awatar użytkownika
zukolino
Kandydat

To prawda, szarpnąć muszę 2 razy zanim wysiądę z auta dopiero wtedy gaśnie podświetlenie guzika z kłódką, no to vw zrobiło mocne zabezpieczenie :)
Awatar użytkownika
cbrstreet
Użytkownik
Auto:: 1,9 tdi 77kw BLS 2007r
Imię:: cbrstreet touran
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 37 razy

Post autor: cbrstreet »

Wejdź do auta zamknij się z pilota po chwili otwieraj auto z pilota i ciąg za klamkę :oki:
Pojazdy które posiadałem
Motorynka
Wsk
Mz
Yamaha r6
Honda cbr 900 sc33
Golf lll 1.8
Obecny pojazd
Touran 1.9 tdi bls 77kw 1t2 r115
viewtopic.php?f=9&t=18989
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

zukolino pisze:To prawda, szarpnąć muszę 2 razy zanim wysiądę z auta dopiero wtedy gaśnie podświetlenie guzika z kłódką, no to vw zrobiło mocne zabezpieczenie :)
Jak nie zamkniesz z kluczyka-pilota to musi się otworzyć poprzez naciśnięcie przycisku otwartej kłódki na tapicerce (rozblokowanie całego auta-do następnego przekroczenia 15km/h) lub 2razy klamka wew. i otwierasz tylko te jedne
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

... jak ma otworzyć od wewnątrz, skoro ma właczoną "blokadę rodzicielska" ? :)
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

Nic nie pisał że ma włączoną "blokadę rodzicielska" ? :P rozwiązaniem jest wymiana przełącznika ryglowania drzwi :mrgreen: ,podpięcie pod vcds też nie zaszkodzi ;)
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

przerabiałem ostatnio taką samą sytuacje tylko X2 bo jedne i drugie drzwi były zablokowane z tyłu w Polo :hahaha: i wiele łapek już tam grzebało z resztą kto śledzi mojego fb to widział filmiki :P
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
Awatar użytkownika
zukolino
Kandydat

A ta blokada rodzicielska to na czym polega ? Jak nacisnę przycisk blokady drzwi zaraz po odpaleniu auta bez ruszania, na postoju to blokuje drzwi ale mogę je też odblokować tym guzikiem, a jak już przekroczę te 15 km/h to się same ryglują i jak się zatrzymam to mogę wszystkie drzwi od wewnątrz otworzyć (oprócz bagażnika, no bo tam nie ma klamki :)) ale przyciskiem z kłódkami już nie. Będę musiał zapytać mojego mechanizatora przy okazji robienia rozrządu, może niech skasuje te wszystkie blokady drzwi.
stefek47
Kandydat
Auto:: Caddy Life 2005 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: stefek47 »

zukolino pisze:A ta blokada rodzicielska to na czym polega ? Jak nacisnę przycisk blokady drzwi zaraz po odpaleniu auta bez ruszania, na postoju to blokuje drzwi ale mogę je też odblokować tym guzikiem, a jak już przekroczę te 15 km/h to się same ryglują i jak się zatrzymam to mogę wszystkie drzwi od wewnątrz otworzyć (oprócz bagażnika, no bo tam nie ma klamki :)) ale przyciskiem z kłódkami już nie. Będę musiał zapytać mojego mechanizatora przy okazji robienia rozrządu, może niech skasuje te wszystkie blokady drzwi.
Blokada rodzicielska to blokada zamka drzwi, tak by od środka nie dało się ich otworzyć. Blokuje się to zazwyczaj przez pokrętło albo suwak w drzwiach przy zamku. Powinny być znaczki kłódki otwartej i zamkniętej.
https://i.ytimg.com/vi/3NFOy2RtXOo/hqdefault.jpg

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
zukolino
Kandydat

Panowie, wszystko działa, wstawiłem autko do garażu, pózniej się przejechałem i przyciskiem z kłódkami odblokowuje zamki albo blokuje, tak że auto nie może stać na mrozie widocznie :) dzięki za pomoc, temat zamykam.
Awatar użytkownika
Lewik
Zaawansowany
Auto:: BKC 1,9
Imię:: Darek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Lewik »

nie powinno tak się dziać ,że na cieple działa a na zimnie nie
Predzej czy później zamek padnie - obyś miał tylko nie zablokowane drzwi bo wtedy tylko darcie tapicerki na zamkniętych drzwiach - masakra
ODPOWIEDZ