Podciekający płyn przy termostacie BMM

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
polus0
Początkujący
Auto:: Touran, 2.0TDI, BKD
Imię:: Przemek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Podciekający płyn przy termostacie BMM

Post autor: polus0 »

Witam,
Użyłem :szukaj: ale nie wyskoczyło nic w moim temacie. Na początek, może istotne, pacjent to Octavia 2, ale silnik znany z Touran 2.0TDI, czyli BMM. Wymieniłem dwa miesiące temu termostat, bo stary blokował się i był w pozycji otwartej. Układ wypłukany płukaną do chłodnic z serii Liqui-Moly. I od jakiegoś czasu, sporadycznie, zaczyna mi podciekać z tej rurki przed termostatem, bliżej bloku. Po sobotniej jeździe autostradowej, ubyło mi około 0,5l.
Pytanie, jak zabrać się za naprawę? Jakie części? Etki niestety nie mam. Prośba o pomoc, cokolwiek bo czeka mnie dłuższa wyprawa a nie chciałbym wzywać assistance :>
Dziękuję!
Załączniki
Podciekanie zaznaczone w czerwonym prostokącie
Podciekanie zaznaczone w czerwonym prostokącie
sto2
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI CR CFHC
Imię:: Sławek
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 28 razy

Re: Podciekający płyn przy termostacie BMM

Post autor: sto2 »

Zanim zaczniesz coś kupować to najpierw zdejm opaskę ściągnij wąż i sprawdź czy gdzieś nie uszkodzony pęknięty może wystarczy poprawić przesunąć opaskę i będzie ok.
Był Touran 2004r 1.9 TDI 105KM
jest Touran 2012r 2.0 TDI 140KM
polus0
Początkujący
Auto:: Touran, 2.0TDI, BKD
Imię:: Przemek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Podciekający płyn przy termostacie BMM

Post autor: polus0 »

To nie spod tej opaski cieknie. W głębi prostokąta, jest prostopadle do tej opaski, wąż wchodzący przed termostat. Tam nie ma żadnej opaski. Pewnie jest tam jakiś króciec. No nic. Poprawię fabrykę i założę w tamto miejsce opaskę.

-- So mar 03, 2018 05:08 --

Usterka usunięta. Pod termostat wchodzi rurka która zakończona jest oringiem. Ta rurka ma kształt litery L. Miał być wymieniany sam oring, ale okazało się że rurka w wykonaniu plastikowym nie wytrzymała próby czasu i ma pęknięcia na jednym z końców. Wymagana wymiana całej rurki.

Temat można zamknąć.
ODPOWIEDZ