Bezpieczniki
- Tomek1.9TDI
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- Kontakt:
Bezpieczniki
Witam, czy ktoś z was może wie który bezpiecznik w której skrzynce odpowiedzialny jest za regulację świateł góra-dół? opisy w necie są różne i nie mogę sobie z tym problemem poradzić.
Od nie dawna zauważyłem że regulacja nie działa jak kręcę pokrętłem, pierwsze co pomyślałem o bezpieczniku ale nie mogę go zlokalizować, może jest też jakaś inna przyczyna?
Ko może niech pomoże.
Pozdrawiam
Tomek
Od nie dawna zauważyłem że regulacja nie działa jak kręcę pokrętłem, pierwsze co pomyślałem o bezpieczniku ale nie mogę go zlokalizować, może jest też jakaś inna przyczyna?
Ko może niech pomoże.
Pozdrawiam
Tomek
1.9 TDI
- Tomek1.9TDI
- Przeglądacz
- Kontakt:
- Tomek1.9TDI
- Przeglądacz
- Kontakt:
- nemotestis
- Początkujący
Ten mini poradniki może pomóc na pewno nie zaszkodzi. Zapraszam do testowania szybkiego i taniego sposobu na regenerację potencjometrów.
Możesz też mieć poważniejszą awarię, ale warto na początek spróbować.
Miałem tego typu awarię w swoim VW w prawdzie to Bora, ale podzespoły takie jak przełączniki są podobne jak nie identyczne. W tym właśnie miejscu pragnę zwrócić uwagę na wspomniany przełącznik a precyzyjniej mówiąc potencjometr. Miałem właśnie taką awarię pokrętła oraz przełączników zespolonych kierunkowskazów, wycieraczek itd.
Postanowiłem przed ewentualnymi wymianami czy też rozgrzebywaniem instalacji najzwyczajniej je wyczyścić.
Zastosowałem dwa preparaty stosowane przez elektroników Kontakt S oraz Kontakt PR. Ten pierwszy jest do styków a drugi do regeneracji potencjometrów. W dwóch przypadkach pomogły rewelacyjnie.
Proponuje wsiąść ręcznik papierowy podłożyć go pod przełącznik i dosłownie wykąpać go w preparacie. Jest on sprężony, więc całkiem solidnie penetruje zakamarki.Ten patent pomógł wielu moim znajomym.
Podejrzewam, że powodem takich awarii jest stosowanie środków natłuszczających do kokpitu. Rozpylanie ich po kabinie ingeruje w elektronikę. Połączenie tłuszczu i kurzu jest doskonałym przepisem na uśmiercenie nie jednego potencjometru.
Mam nadzieję, że Ci pomoże to rozwiązanie, czym oszczędzisz czas oraz pieniądze. Koszt zakupu środków to jakieś 12 zł za komplet.
Poniżej zamieszczam fotki preparatów, aby nie było wątpliwości przy zakupie.

Możesz też mieć poważniejszą awarię, ale warto na początek spróbować.
Miałem tego typu awarię w swoim VW w prawdzie to Bora, ale podzespoły takie jak przełączniki są podobne jak nie identyczne. W tym właśnie miejscu pragnę zwrócić uwagę na wspomniany przełącznik a precyzyjniej mówiąc potencjometr. Miałem właśnie taką awarię pokrętła oraz przełączników zespolonych kierunkowskazów, wycieraczek itd.
Postanowiłem przed ewentualnymi wymianami czy też rozgrzebywaniem instalacji najzwyczajniej je wyczyścić.
Zastosowałem dwa preparaty stosowane przez elektroników Kontakt S oraz Kontakt PR. Ten pierwszy jest do styków a drugi do regeneracji potencjometrów. W dwóch przypadkach pomogły rewelacyjnie.
Proponuje wsiąść ręcznik papierowy podłożyć go pod przełącznik i dosłownie wykąpać go w preparacie. Jest on sprężony, więc całkiem solidnie penetruje zakamarki.Ten patent pomógł wielu moim znajomym.
Podejrzewam, że powodem takich awarii jest stosowanie środków natłuszczających do kokpitu. Rozpylanie ich po kabinie ingeruje w elektronikę. Połączenie tłuszczu i kurzu jest doskonałym przepisem na uśmiercenie nie jednego potencjometru.
Mam nadzieję, że Ci pomoże to rozwiązanie, czym oszczędzisz czas oraz pieniądze. Koszt zakupu środków to jakieś 12 zł za komplet.
Poniżej zamieszczam fotki preparatów, aby nie było wątpliwości przy zakupie.

Pozdrawiam
THE IMAGE OF THE MIND
THE IMAGE OF THE MIND
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran AVQ 1.9 2004
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 2 razy
bezpiecznik
witam mam pytanko który bezpiecznik odpowiada za spryskiwacze?bo nie wyswietlaja mi sie zdjecia na jarrego poradniku
Pozdrawiam
thomas_81
Pozdrawiam
thomas_81
Thomas_81
- hagio
- Expert
- Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
- Imię:: BARTOSZ
- Podziękował: 276 razy
- Otrzymał podziękowań: 153 razy
- Kontakt:
Re: bezpiecznik
[quote="thomas_81"]witam mam pytanko który bezpiecznik odpowiada za spryskiwacze?bo nie wyswietlaja mi sie zdjecia na jarrego poradniku
pod kierownicą .bodajże nr.53 są dwa rzędy z "dużymi"
dolny rząd 4 od prawej strony 20Amper-żółty ,zanim wymienisz sprawdź miernikiem
pod kierownicą .bodajże nr.53 są dwa rzędy z "dużymi"
dolny rząd 4 od prawej strony 20Amper-żółty ,zanim wymienisz sprawdź miernikiem