Huczenie podczas jazdy.

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
Falken
Auto:: Touran 1.6 FSI 2003
Imię:: Piotr

Huczenie podczas jazdy.

Post autor: Falken »

Witam,
prawdopodobnie uszkodzone jest łożysko przednie lewe. Podczas jazdy na wprost i skręcaniu w prawo wydobywa się dosyć głośne metaliczne tarcie, w lewo ten dźwięk zanika. Dla pewności chciałem wymienić obie piasty ale dzisiaj ucichło, a za jakiś czas znowu się będzie odzywać. Ostatnio dosyć głośniej huczało. Zrobiłem trasę 100km i cicho, ale jak już wracałem to wyło cały czas. Sprawdziłem podwozie i raczej nic nie trze. Po jeździe tarcze ciepłe jednakowo. Możliwe żeby łożysko dawało znaki o zużyciu a później zanikało ?
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Re: Huczenie podczas jazdy.

Post autor: turek »

Czasem tak bywa,poobserwuj jeszcze, ale jak już było słychać w zakrętach to i tak trzeba będzie wymienić
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 419 razy

Post autor: wesol »

No i ja wymieniłem piastę w lewym przednim i się okazało że była dobra. Tak więc radzę uważać bo piasta faga to koszt około 220 zł.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

wesol pisze:No i ja wymieniłem piastę w lewym przednim i się okazało że była dobra. Tak więc radzę uważać bo piasta faga to koszt około 220 zł.
No coś ty Paweł, ty stary zjadacz postów dałeś się naciągnąć na wymianę piasty-łożyska jak było dobre :mrgreen:
Przecież to łożysko ma taką budowę że można ze 2000km. zrobić na wyjącym jak wściekłe i nic się nie powinno stać, aczkolwiek jak hałasuje pod obciążeniem czy też rozpędzone na podnośniku to wypadało by wymienić ;)
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Ano jadąc prosto hałas minimalny a w lewo cisza a w prawo wyje to jaka mogła być decyzja. A że teraz mróz jak diabli to przyjemniej bylo piastę zamówić. Zresztą żona to wykryła i mi o tym powiedziała więc na nią winę zrzucę. Zresztą 220 zł to nie majątek.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Falken
Auto:: Touran 1.6 FSI 2003
Imię:: Piotr

Post autor: Falken »

Problem znowu powrócił. Parę dni było cicho. Wracałem z pracy było ok, pół godziny później wyjeżdżam i huczy. Panowie doradźcie coś bo nie wydaje mi się żeby to były łożyska. Spróbuję jeszcze podmienić opony.
dlugi66
Przeglądacz
Auto:: Opel Zafira C
Imię:: Jarek
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: dlugi66 »

sprawdź jeszcze przeguby wewnętrzne, ale to co piszesz mogły być łożyska piasty, sprawdź czy nie masz luzów ja miałem tak samo przy jeździe na wprost było dobrze ale jak skręciłem po łuku w prawo stukało bardzo
strażak-emeryt
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

A ja dziś podmienilem piastę ta lewa co wcześniej ja zdemontowaliśmy bo było podejrzenie że ona huczy. Rozebrałem ja i nasmarowane uprzednio. Poszła ta piasta na prawą stronę i teraz cisza jest.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
ODPOWIEDZ