gaśnie podczas jazdy
gaśnie podczas jazdy
Witam
Mam naprawdę dziwny problem w moim samochodzie .Silnik BSX 2.0 czyli fabryczne CNG przerobiony na LPG .Samochód gaśnie mi w czasie jazdy - najczęściej w trakcie przyspieszania , nie ważne czy na LPG czy na benzynie (tu rzadko) ale tylko jak mam rezerwę benzyny.Jak tylko zaczyna migać symbol dystrybutora - potrafi zgasnąć , muszę przekręcić kluczyk na off a potem włączam w czasie jazdy i znowu jadę jakiś czas.Podkreślam , że cały czas jadę na LPG , a rezerwa od benzyny.Po zatankowaniu PB mam spokój .Myślałem że to Evap - jak mało benzyny jakaś nieszczelność i dodatkowe powietrze , ale zaślepiłem to na próbę na kolektorze ssącym i to samo.Co to może być?Na komputerze pojawia się błąd sporadyczny wypadanie zapłonów 1 i 2 cylindra , ale wg mnie to może nie być związane z tą usterką.
Mam naprawdę dziwny problem w moim samochodzie .Silnik BSX 2.0 czyli fabryczne CNG przerobiony na LPG .Samochód gaśnie mi w czasie jazdy - najczęściej w trakcie przyspieszania , nie ważne czy na LPG czy na benzynie (tu rzadko) ale tylko jak mam rezerwę benzyny.Jak tylko zaczyna migać symbol dystrybutora - potrafi zgasnąć , muszę przekręcić kluczyk na off a potem włączam w czasie jazdy i znowu jadę jakiś czas.Podkreślam , że cały czas jadę na LPG , a rezerwa od benzyny.Po zatankowaniu PB mam spokój .Myślałem że to Evap - jak mało benzyny jakaś nieszczelność i dodatkowe powietrze , ale zaślepiłem to na próbę na kolektorze ssącym i to samo.Co to może być?Na komputerze pojawia się błąd sporadyczny wypadanie zapłonów 1 i 2 cylindra , ale wg mnie to może nie być związane z tą usterką.
-
krukim
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 cng lpg 2006
- Imię:: krukim
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Re: gaśnie podczas jazdy
Proponuje sprawdzić cewkę i świece kable. Czy butle są od cng czy butla lpg? Jeśli oryginalne to moze tak być. Trzeba załozyc zwykłą butle i bedzie oki.
Butle są od LPG.Jeśli kable i cewka to dlaczego na rezerwie i to benzyny a nie cały czas?
-
dexter23pl
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
Jak przerabiali cng na lpg to może demontowali kolektor ssący.... Tam sa uszczelki które same z siebie przestają trzymać a tym bardziej jak się je zruszy.
Odpal auto i psikaj plakiem na łączeniu kolektora ssacego i nasłuchuj pracy silnika.
Odpal auto i psikaj plakiem na łączeniu kolektora ssacego i nasłuchuj pracy silnika.
-
robbi
- Auto:: caddy 2,0 cng 2010
- Imię:: r
Witam . ja mam to samo. ten sam silnik po przeróbce na lpg. gaśnie w czasie jazdy. Ktoś zna rozwiązanie? Myśle o wstawieniu normalnego zbiornika paliwa ,auto to VW caddy ,miejsce pod podwoziem jest. Co wy na to? ktoś już robił coś podobnego?
-
krukim
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 cng lpg 2006
- Imię:: krukim
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Ja zmienialem na zwykly zbiornik lpg i wszystkie problemy zniknely.robbi pisze:Witam . ja mam to samo. ten sam silnik po przeróbce na lpg. gaśnie w czasie jazdy. Ktoś zna rozwiązanie? Myśle o wstawieniu normalnego zbiornika paliwa ,auto to VW caddy ,miejsce pod podwoziem jest. Co wy na to? ktoś już robił coś podobnego?
-
robbi
- Auto:: caddy 2,0 cng 2010
- Imię:: r
ja mam nowy zbiornik lpg . Problemy z gaśnieciem auta występują jak jest rezerwa benzyny. Niestety ten zbiorniczek ma 12 litrów a rezerwa załącza się w połowie -lipa.Krukim jeśli Ty nie masz problemu z gasnącym silnikiem to myślę że zależy to od sposobu montażu lpg. U Ciebie świeci się check i masz wskaznik od cng na maxa a u mnie i u kolegi zue2 check się nie świeci i wskazówka od cng leży. I myślę ze tu jest problem . W moim przypadku auto mysli że cng się skończyło i kończy się benzyna ( bo lpg nie jest widziane przez samochód). Może jest tak zaprogramowany by gasnąć a potem daje się odpalić żeby zaalarmować o kończącym się paliwie.
Warto by było się spytać kogoś kto ma oryginalne CNG czy tak się nie dzieje. Niestety moi gazownicy są za ciency żeby to rozwiązać .
Warto by było się spytać kogoś kto ma oryginalne CNG czy tak się nie dzieje. Niestety moi gazownicy są za ciency żeby to rozwiązać .
- karolek_ust
- Specjalista
- Auto:: Jetta A2
- Imię:: Karol
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 94 razy
Kolego czytamy pierw regulamin : viewtopic.php?f=8&t=7404Kris666 pisze:Czy komuś udało się rozwiązać problem ?
Potem się witamy : viewforum.php?f=1
I wtedy możemy pisać coś na forum
Bo inaczej post poleci w kosz przez ADMINA
Vento - Golf III - Astra G - Toledo 1M - Passat B5FL - Touran 1T1 - Jetta A2 - Touran 1T3 - A4 B8 -