jakie amortyzatory

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
MANIEK258
Auto:: 2003
Imię:: Marian

Re: jakie amortyzatory

Post autor: MANIEK258 »

Mi w warsztacie doradzili monroe i jestem zadowolony .
Dowiedz się więcej o naczynkach na http://zamykamynaczynka.pl/
Awatar użytkownika
max5
Początkujący
Auto:: Tutek Trend 2005 BKC
Imię:: adam
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: max5 »

Chciałem kupić całe kolumny oryginalne, mniej roboty i wszystko nowe.

Jedne są od Tiguana 5N0413031AM sprężyna zielony, czerwony, czerwony, czerwony, drugi komplet 5N0413031AK sprężyna zielony, czerwony, biały, biały .

Następny komplet jak mniemam od Scirocco 1T0413031JA sprężyna żółty, biały, zielony, zielony.

Nie wiem czy tę od Tiguana nie będą za twarde, a te od Scirocco za miękkie, bo pasować powinny jedne i drugie o ile się nie mylę.

Auto Touran 1.9 tdi BKC 7 miejsc

-- So mar 17, 2018 21:45 --

Żadnej wskazówki konkretnej nie otrzymałem, forum mniej aktywne niż kiedyś :? szkoda.

Dowiedziałem się że wszystkie oferty i amortyzatory o jakie pytałem pochodzą z aut testowych, cokolwiek to znaczy. Nie zaryzykowałem i kupiłem nowe w sklepie na gwarancji TRW JGM1030T, do tego oczywiście nowe poduszki z łożyskami.

TRW to podobno to samo co Gabriel, wykupili ich linię do produkcji amortyzatorów, więc powinny być ok. Chciałem kupić Sachs ale produkcja obecna to podobno Turcja i jakość podupadła.

Przetestuję tą nowość od TRW i coś napiszę po dłuższej eksploatacji i pomiarach.
Mam nadzieję że walenie na wąskich progach zwalniających ustanie.
Awatar użytkownika
minister96
Kandydat
Auto:: VW 2.0 TDI
Imię:: Łukasz
Podziękował: 7 razy

Post autor: minister96 »

panowie i panie właśnie wymieniłem dwie sprężyny do crossa i powiem jedno za 2 w polsce 800 zł w serwisie i 10 dni oczekiwania a w goerliz zapłaciłem 160 euro i z dnia na dzień jest na stanie więc amorki tez tam kupie bo ceny w pl są większe niż w de a ze mieszkam w de to jakby coś to pisać na pw może wiele da się załatwić w vw za mniejsze kaske
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

Padło i na mnie - do wymiany komplet przód i tył. Są jeszcze fabryczne i po ostatniej dosyć ciężkiej wyciecze w góry, jadąc po drodze jak ser szwajcarski dobrych kilkanaście kilometrów (tego co zarządza tymi drogami to trzeba za jajo powiesić), wylały się wszystkie amorki.
Czytając ten wątek znalazłem takie pozycje:
- MONROE
- Sachs Super Touring 310 715
- Sachs Advantage (czerwona naklejka)
- Sachs niebieską naklejką
- Kayaba
- Bbilstein
- TRW

Touran na co dzień jeździ z jednym, czasem z dwoma pasażerami i do tego celu jest zdecydowanie za twardy. dwa razy w miesiącu weekendowy wypad załadowany na 3/4 możliwości no i wtedy jedzie się ładnie.
Co w takim razie wybrać, żeby nie jeździć jak taczką, a taki zarzut się pojwł się do niebieskich sachsów.

PS: widzę na innych forach pojawia się tez marka Kamoka. ktoś coś?
Awatar użytkownika
max5
Początkujący
Auto:: Tutek Trend 2005 BKC
Imię:: adam
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: max5 »

Obstawiam że najbardziej komfortowe powinny być Monroe, tylko że wiele też zależy od twardości sprężyn, ja założyłem amorki TRW i jestem zadowolony jak na razie. Kamoka to badziew, lepiej omijać.
Awatar użytkownika
minister96
Kandydat
Auto:: VW 2.0 TDI
Imię:: Łukasz
Podziękował: 7 razy

problemy z tapicerką dachu

Post autor: minister96 »

nie lubie pisac wole podać numer niech ktoś mi pomoże nie mogę jej ściągnąc tapicerki dachu gdyż ciekną mi relingi a mam cross i ładną tapicerke a nie chce niczego urwać
lubie sobie sam pogrzebać przy swoim turanku to mój numer tel.+48790650961. Przeszukiwałem forum wczoraj długi czas i zrezygnowałem gdyż jest zbyt dużo postów nie związanych z tym dachem

-- Śr sty 09, 2019 11:24 --

panowie muszę poruszyć ten post z amorkami do turana cross - nie słuchajcie się ludzi sam wymieniałem amorki do swojego crossa szukałem amorki w sklepach w polsce i jest rużnica ,w niemczech w salonie vw kupiłem orginał i są inne niż te z polski pan w serwisie mi powiedział że cross posiada amortyzatoru dłuższe o 2 cm wię niektórym w zwykłej wersji tył może się zachowywać jak by na klockach jeździł
Awatar użytkownika
tomek12
Zaawansowany
Auto:: TOURAN 2.0TDi CFHC , 1T3
Imię:: Tomasz
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: tomek12 »

Czy ktoś sie spotkał z firmą Vorderkante robią amortyzatory i takie mi też zaproponowano do Tourana na tył.
VCDS i wszystko jasne ;-)
był 1.9TDI BKC a teraz jest 2.0TDI CFHC
Bunio
Auto:: Touran 2013 1.6 tdi
Imię:: Bartek

Post autor: Bunio »

Na wstępie witam wszystkich jako nowy forumowicz. Chciał bym trochę odświeżyć temat bo może się coś pozmieniało od czasu dyskusji. Mam Tourana 2013 1.6tdi 5os. Zmieniłem amortyzatory na kyb bo oryg w zimie zamarzały. Niestety po założeniu nowych efekt jest prawie taki sam jak jazda w zimie z zamarzniętymi. Auto jest tak sztywne że praktycznie odechciało mi się nim jeździć, nawet się zastanawiam czy nie kupić używek a te nowe sprzedać albo na złom. Zależy mi na komforcie a nie na sztywności.
Z góry dziękuję za pomoc i poświęcony czas.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ