Wymiana panewek na nowe 1.9 TDI silnik BXE

Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Re: Wymiana panewek na nowe 1.9 TDI silnik BXE

Post autor: wesol »

A widzisz ja jakoś nie narzekam na bls'a. Na szafie coś koło 280 tys i wszystko gra. Nic nie kastrowane nie wymieniane poza dwumasa na jednomas jeszcze za Niemca. Mi tylko jedna sprężyna na zaworze pękła ale po wymianie nadal chodzi dobrze. O problemach z upg w już leciwych 1.9 TDI bo n ASV alh słyszałeś? Też występowało tam kilka problemów. Aczkolwiek jeśli mialbym dwapowac to właśnie na ASV. Dlubnac go decyzji na 170 KM i styka. Już troszkę wyrosłem. Lubię poszaleć ale drogi liche policja łapie a te nasze auta trakcję gubią strasznie czy mają 200 koni czy 300. Coraz bardziej marzy mi się elektryk.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
GSG-9
Początkujący
Auto:: Touran 1.9 tdi 2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: GSG-9 »

Ja byłem na miejscowym szrocie po felgę stalową.
Z ciekawości spytałem o silnik bxe do Tourana.
Stało ich 6 i wszystkie całe.
Ja mam przebieg 170tyś i gdyby nie to forum to bym nie wiedział o problemie.
Auto zasuwa po Europie od Leningradu ;) aż po Albanię i jakoś nie myślę o tym co może się stać bo bym nigdzie nie pojechał.
Swoje auto mam od 3 lat i jest bezawaryjne.Jak korba wyleci to potem będę się martwił.
Swoją drogą silniki te mają po 10 i więcej lat tzn. że wszystko już zostało wyplute z upływem czasu?.
Zbyniu90
Początkujący
Auto:: Passat b7, 2.0 tdi, 2012
Imię:: Aleksander
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Zbyniu90 »

Mysle ze problem tutaj jest taki ze 90% vagow w tdi jest kupowane zeby trzepac kilometry na niemieckich autobanach, a jak juz pol miliona wywali na liczniku to Janusz polak kupije i robi 180tys i sprzedaje.
Taka jest niestety prawda, ja znam nie jednego bxe ktory ma grubo ponad 300 na zegarze a chodzi jak noweczka, ba nawet oststnio zwalalem w takim miske i w zyciu nie widzialem tak czystego silnika, oczywiscie oleje trzeba wymieniac co max 10 tys a nie co 30, wtedy napewni nic sie nie zepsuje

Sent from my LG-H870 using Tapatalk
konradkry
Użytkownik
Auto:: Toledo 1,9 BXE-
Imię:: Konrad
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: konradkry »

Jak by na to nie patrzeć, nie mamy w 1,9 problemów z porannym odpalaniem w mroźne dni.
michall832
Początkujący
Auto:: Caddy BLS 2008
Imię:: Michał
Podziękował: 9 razy

Post autor: michall832 »

A jak teraz cenowo wyglada wymiana tych panewek, czy kupować w aso czy można zamówić w lokalnym sklepie?
BLS

Wysłane z mojego SM-J330F przy użyciu Tapatalka
Bobasspr
Początkujący
Auto:: Touran 2006 bls
Imię:: Patryk
Podziękował: 3 razy

Post autor: Bobasspr »

Witajcie . Jestem po wymianie panewek na korbach (glyco) , walka i hydrauliki. Narazie zrobione okolo 700km. Poszly nowe sruby stopek, panewki sputtery. Za niedlugo bede sciagal dekiel obaczyc w jakim stanie walek. Stare panewki takze byly glyco/audi. Praktyczne bez oznak zuzycia . Przebieg na liczniku 230tkm. Walek wytary na4 i 2 krzywce,w hydraulikach porobily sie prawie kratery (z tego co pamiętam tylko na wydechowych) szklanki Ina czarne.
AndrzejP4
Auto:: Ibiza TDI BMT
Imię:: Andrzej

Post autor: AndrzejP4 »

Dziś wymieniłem panewki w 1.9tdi BMT (siedzi w ibizie 2007r). Ten silnik to bliźniak BLS.
Producent panewek Taiho. Przebieg autentyczny(!) 145tys.

Wszystkie panewki wyglądały nieźle ale....

...mały szok przeżyłem po odkręceniu 2 korby -
panewki były już lekko obrócone, około 10mm przesunięcia względem płaszczyzny podziału korby.
Na czopie wału żadnych oznak tarcia.
Śruby odkręcały się z właściwym oporem.

Obrazek
Luksky
Początkujący
Auto:: Touran BXE 2009
Imię:: Lukasz
Podziękował: 1 raz

Post autor: Luksky »

Korekta. Mój BXE ma w tej chwili 330kkm, bez wymiany panewek, bez ulegania plotkom. Śmiga od kilku lat po zmienionej mapie na ok 140kunia. Bez problemu.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

To nie było też tak że każdy bxe czy bls miał tą wadę. Poprostu tam gdzie były trefne panewki.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Piotr O.
Kandydat
Auto:: VW Touran 1.9 TDI 2009
Imię:: Piotr

Post autor: Piotr O. »

Witam

Wczoraj kupiłem VW Touran 1.9 TDI, 105 KM, rocznikowo 2009 (2010),
wersja - 1T wariant... BXEAC.
Przesiadka z wysłużonego, świetnego VW Golf Joker III 1.9 TDI kombi, rocznik 1998.

Przeczytałem cały ten wątek oraz wiele innych w sieci na temat wersji BXE.
Nadal zastanawiam się czy też mam mieć powód do niepokoju mając model BXE z 2009 r. Na liczniku przebieg mam 146 000 km.

Piszą na wielu stronach, że usterka zdarzała się dla aut z lat 2005-2008.
Brak jest informacji o modelach 2009-2010.

Jak jest z awaryjnością rocznikowo 2009 (produkcja 06.2009)?
Czy ktoś zna przypadki awarii roczników 2009-2010?

Mam nadzieję, że przy wymianach oleju co 15 tys. i tankowaniu dobrego paliwa mnie ten problem ominie.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie życząc szczęśliwego 2019 r.
Piotr

-- Pt sty 18, 2019 21:26 --

Witam ponownie.

"Brak odpowiedzi to dobra odpowiedź" - mawiano dawniej.
Nikt nie odpowiedział na moje pytania, więc poszukałem odpowiedzi poza Internetem u serwisantów i mechaników z dużą praktyką znających temat BXE.
Na 7 aż 6 powiedziało, aby wymieniać olej co 10-15 tys. km, lać dobre paliwo, dbać o auto i cieszyć się bezpieczną jazdą. U mnie poprzedni właściciel zmieniał olej średnio co 12 lat.
Tylko jeden, polecany na forum, pseudo DWG, powiedział w rozmowie telefonicznej, że profilaktycznie by wymienił dla świętego spokoju.
Może mylnie, ale odniosłem wrażenie, że wymienił już tyle panewek, że w głowie zakodował sobie taką konieczność, a poza tym - z tego żyje, to Jego praca...

Natomiast Pan z serwisu portalu tourany.pl zapewnił mnie dwukrotnie, że rocznik 2009 nie ma już kłopotu z panewkami. Mam spokojnie wymieniać olej co 10-15 tys. km, lać dobre paliwo i przejadę przynajmniej kolejne 150 000 km.

Poczytałem fora dla Skody, Audi, Volkswagena Passata, odpuściłem sobie już Seata, bo moim zdaniem wniosek jest jeden:
aut z silnikiem BXE jeździ setki tysięcy i przypadki opisywane (a czasem nawet celowo nagłaśniane), są w większości efektem nie tylko gorszej jakości materiału użytego na panewki, ale także zbyt rzadką wymianą oleju i niewykluczone, że także żyłowaniem silnika w różnych warunkach na różnym paliwie...

Tego Pana nie znam i nie polecam, bo jaja sobie robi pod publikę, w myśl tytułu jego filmiku - coś mu "WALI w dekielek" chyba dla subskrypcji i lajków:
https://www.youtube.com/watch?v=2mKVzOeLsik

Poczytałem fachowe artykuły i polecam ten napisany przez wykształconego praktyka, z pasją motoryzacyjną od dziecka:
www.motospace.pl/porady/silnik-1.9-tdi-typowe-usterki/#13

Decyzja: nie wymieniam, bo nie ma takiej potrzeby.

Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim, by zadbane, prawidłowo użytkowane auto służyło z radością przez wiele lat, a nie było powodem do bezsensownych stresów, frustracji, a nawet nerwic.
Piotr
Przemo Bolek
Auto:: Touran 1.9 tdi 2007
Imię:: Przemek

Post autor: Przemo Bolek »

Witam.
Jestem po wymiania panewek Touran 1.9 BXE rocznik 2006. przebieg 215tyś km.
Mechanik mówi, że było warto wymienić, bo te górne były już wyeksploatowane.
poniżej foto. czy potwierdzacie że były już zużyte
Załączniki
20190129_164516.jpg
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Ten twój mechanik to rowy niech kopię albo kanały czyści.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Piotr O.
Kandydat

Wymieniać pewnie nie musiałeś, ale przynajmniej możesz teraz spokojnie jeździć i spać.
Ile taka operacja kosztowała?
Pewnie teraz 1000 km masz na dotarcie silnika, a potem kolejna zmiana oleju (?).

Napisałem do Wolfsburga zapytanie czy silniki BXE z czerwca 2009 r. miały panewki inne niże te z lat 2003-2008, w których pojawiały się wady.
Co odpowiedzieli?
Auto było serwisowane w ASO i nie było usterek.
Poprosili grzecznie o podanie źródła informacji - skąd Pan ma informacje o wadliwości BXE?

Odpowiedź mnie nie zdziwiła, bo nie przyznają się do wady.
Szkoda, że nie odpowiedzieli jakie były panewki w 2009 r.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

To samo; skąd taki wniosek że jak wymienisz coś na nowe to możesz spać spokojnie? Weź mi to wytłumaczyć bo ja nie rozumiem? Czy jak kogoś poddasz operacji przeszczepu serca i dostanie od młodego dawcy zdrowego to musi tą operację przeżyć i jeszcze po tym żyć ze 40 lat? Powiedz mi czy wymiana czterech piast w kołach na nowe oznacza. Musi że wszystkie cztery piasty muszą przelatac kolejne 200 tys km? Czy rozrząd wymieniony to też musi przelatac kolejne 120 tys km?

Panewki nie są elementem który się zużywa, wyciera jak klocki hamulcowe wraz z tym jak hamujesz/jeździsz. Można na nich zrobić i milion km i można nie dojechac do stu tysięcy km.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Piotr O.
Kandydat

Mam nadzieję, że jesteś wesołym fachowcem Wesol, a nie tylko szukasz zwady - bo trochę z mieszanymi uczuciami odebrałem Twój wpis.

Nie jestem mechanikiem samochodowym, ale coś tam na studiach z materiałoznawstwa uczyłem się i nawet egzamin dobrze zdałem. :D

Czytając tu i w innych miejscach o wykorzystaniu do produkcji panewek gorszych materiałów, które mogą ulec w pewnym sensie zużyciu - uszkodzeniu, zdarciu - zwał jak chciał (zdjęcia pewnie znasz). Doszedłem więc do wniosku, że ich wymiana daje większą gwarancję na przejechanie kolejnych np. 100 000 km bez awarii? (nie zamierzam przejechać więcej do chwili sprzedaży auta - za ok. 8-10 lat).
W tym sensie napisałem o spaniu spokojnie po wymianie, bo przed nią raczej mniej spokojnie.
Napisałem o wymianie na lepsze, wykonane z trwalszego materiału. :shock: :D

Nie pisałem nic o 40 latach po przeszczepie serca (nieadekwatne wg mnie porównanie maszyny do człowieka), ani też o 4 piastach i ich lataniu przez 200 tys. km, ani o rozrządzie przelatującym 120 tys. km. Tym bardziej nie napisałem o możliwości przejechania na nowych panewkach miliona km - czego życzę oczywiście wszystkim zainteresowanym tak długim przebiegiem. :)
To jednak była już Twoja twórczość, nadinterpretacja, komentarz... 8)

Zgodzę się z Tobą: ...i można nie dojechać do stu tysięcy km.
Podobnie jak można nie dojechać na tych starych następnego zakrętu, więc może lepiej jest je wymienić - bez musu, dla "świętego spokoju". :D

Mam nadzieję, że tym razem jasno opisałem swój punkt widzenia i zaspokoiłem Twoją rządzę wiedzy. :super:
ODPOWIEDZ