Drgania na jałowym oraz przydymia po ruszeniu.
-
Rdwi89
- Auto:: Touran BKC 2005r 105KM
- Imię:: Radek
- Podziękował: 4 razy
Drgania na jałowym oraz przydymia po ruszeniu.
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jestem tutaj nowy i prosiłbym o wyrozumiałość jeśli temat się już powtórzył a go nie znalazłem. Od około miesiąca jestem posiadaczem Volkswagena Tourana z silnikiem BKC z roku 2005 z jednostką napędową 105 koni. Przejechałem nim od zakupu około 3000 km. Po sprowadzeniu go z Niemiec wykonałem wszystkie niezbędne pierwsze wymiany takie jak olej, filtry olejowe filtry powietrza, wymiana termostatów oraz wymiana uszczelek pod klawiaturą i vaku pompa. Od kilku dni zauważam że silnik pracując na biegu jałowym po pewnym czasie regularnej pracy zaczyna delikatnie drgać a obroty zaczynają nieznacznie falować na obrotomierzu. Zazwyczaj dzieje się tak kilka minut po odpaleniu samochodu lecz sytuacja ma również miejsce na rozgrzanym silniku a gdy wrzucam bieg wsteczny bądź jedynkę próbując ruszyć zauważam że samochód przydymia na niebiesko. W niezależnym serwis Volkswagena w którym dokonałem bieżących wymian oleju oraz filtrów zostałem poinformowany że prawdopodobnie kończy się dwumasa. Moje pytanie brzmi czy dymienie z rury to też oznaka kończącej się dwumasy? Czy mam do czynienia z jakimś większym problemem? Jestem również niezapokojony spalaniem gdyż na pełnym zbiorniku paliwa czyli około 60 litrów przyjeżdżam zaledwie 700 km.
- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
Re: Drgania na jałowym oraz przydymia po ruszeniu.
Kolego przede wszystkim trzeba podłączyć komputer i sprawdzić wszystkie parametry silnika , ja bardziej stawiałby na wtrysk, jak masz kogoś z kompem to jedź i sprawdź, jak nie masz to zapraszam do Jastrowia i sprawdzimy wszystko, żaden problem masz do mnie 60 km
wystukane w garażu z kluczem w ręku
wystukane w garażu z kluczem w ręku
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Do weryfikacji. pewnie dwumas na wykończeniu i telepie. Zależnie od tego co się wywnioskuje z logów to może paść że i wtryski kaput. Niemiec płakał czy nie płakał?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
miemik
- Użytkownik
- Auto:: Touran BKC 2005
- Imię:: Mieciu
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Jak już masz Tourana to MUSISZ mieć kabel do komputera inaczej będziesz sobie nabijał zbedne koszta. W tym samochodzie ma się co psuć. Co do drgań to może być wiele rzeczy np. wtryski, masa lub np. wiązka wtryskow. Tego bez skanu się nie dowiemy. Co do spalania to wiedz, że ten samochód wcale nie jest taki ekonomiczny szczególnie na krótkich trasach oraz w mieście a rekordowe wyniki spalania z komputera pokazywane są czesto przez ludzi którzy nie umieją sami go sobie wyliczyć z ilości zatankowany litrów i przejechanych kilometrów. Forum te jest po prostu skarbnica wiedzy a userzy bardzo pomocni i spoko więc powodzenia.
- karolek_ust
- Specjalista
- Auto:: Jetta A2
- Imię:: Karol
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 94 razy
Kolego pierw się witamy w odpowiednim dziale , potem umieszczamy post .Rdwi89 pisze:Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jestem tutaj nowy i prosiłbym o wyrozumiałość jeśli temat się już powtórzył a go nie znalazłem. Od około miesiąca jestem posiadaczem Volkswagena Tourana z silnikiem BKC z roku 2005 z jednostką napędową 105 koni. Przejechałem nim od zakupu około 3000 km. Po sprowadzeniu go z Niemiec wykonałem wszystkie niezbędne pierwsze wymiany takie jak olej, filtry olejowe filtry powietrza, wymiana termostatów oraz wymiana uszczelek pod klawiaturą i vaku pompa. Od kilku dni zauważam że silnik pracując na biegu jałowym po pewnym czasie regularnej pracy zaczyna delikatnie drgać a obroty zaczynają nieznacznie falować na obrotomierzu. Zazwyczaj dzieje się tak kilka minut po odpaleniu samochodu lecz sytuacja ma również miejsce na rozgrzanym silniku a gdy wrzucam bieg wsteczny bądź jedynkę próbując ruszyć zauważam że samochód przydymia na niebiesko. W niezależnym serwis Volkswagena w którym dokonałem bieżących wymian oleju oraz filtrów zostałem poinformowany że prawdopodobnie kończy się dwumasa. Moje pytanie brzmi czy dymienie z rury to też oznaka kończącej się dwumasy? Czy mam do czynienia z jakimś większym problemem? Jestem również niezapokojony spalaniem gdyż na pełnym zbiorniku paliwa czyli około 60 litrów przyjeżdżam zaledwie 700 km.
Należy czytać regulamin.
Vento - Golf III - Astra G - Toledo 1M - Passat B5FL - Touran 1T1 - Jetta A2 - Touran 1T3 - A4 B8 -
-
Rdwi89
- Auto:: Touran BKC 2005r 105KM
- Imię:: Radek
- Podziękował: 4 razy
Troszkę mnie tutaj nie było. W niezależnym serwisie VW/AUDI/MERCEDES pod Chodzieżą wymieniono mi dwa wtryski (2 i 3) oraz sprzęgło. Wszystko wróciło do normy. Po drganiach nie ma śladu, kopcenie to już tylko wspomnienie. Dzięki koledzy za rady bo jak by nie było to każdy z Was miał nosa co może dolegać Turkowi. A za nieprzywitanie się w odpowiednim dziale przepraszam.