Webasto Fabryczne Jak najszybsze podgrzanie silnika

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
oczkopl7
Auto:: Passat B6 2010 3.2 Vr6
Imię:: Jakub

Webasto Fabryczne Jak najszybsze podgrzanie silnika

Post autor: oczkopl7 »

Witam Was wszystkich - chciałbym zaczerpnąć rady od forumowiczów tego forum ponieważ jesteście mocno zaangażowani w temat Webasto dlatego mam nadzieje ze tutaj uda mi się znaleźć odpowiedź.

Mam fabryczne Webasto w Passacie B6 3.2 vr6 2010r. uruchamiane z pilota oraz guzikiem w środku na Climatronicu. Moje pytanie jest następujące jak najlepiej ustawić Climatronic aby najszybciej podgrzać wstępnie silnik (obieg wody). Zauważyłem pewną rzecz a mianowicie - ustawiając temperaturę na 20*C W aucie szybko robi się ciepło 10 min. W sumie wystarczy to praktycznie aby taką temperaturę osiągnąć (na dworze ok 5*C). Ale jak climatronic wykryje ze już jest taka temperatura to wyłącza webasto (a dokładnie płomień ) bo pompa obiegowa wody dalej pracuje oraz nawiewy i potrzymuje tą temp. Mi zależy także aby jak najmocniej podgrzać silnik. Jak ustawić webasto ? Na wyższe temperatury ? np 24*C ? Tylko jak wchodzę do kabiny przy 24*C to jest za gorąco ? Jak ustawię dłuższy czas pracy webasto to w sumie to mało daje bo tak jak wspomniałem palnik juz nie pracuje ? Jakieś pomysły ? Jak to wygląda u Was ?
balbina76
Użytkownik
Auto:: Touareg 262KM
Imię:: Tomasz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Re: Webasto Fabryczne Jak najszybsze podgrzanie silnika

Post autor: balbina76 »

coś mi się wydaje że masz problem z piecem
ja w Touaregu jak włączam na 30 min to pali do końca a raz mam ustawione na 20 C a czasami na 26C
myślę że to nie ma nic wspólnego
ale koledzy mają większą wiedzę więc podpowiedzą
MULTIVAN T6 Highline BULLI 2017 204CR/DSG/4MOTION
TOUAREG Business R-Line 2016 3.0 V6 TDI 262 KM 4MOTION
Fiat Ducato 2007/2.3 JTD 120KM
Awatar użytkownika
karolek_ust
Specjalista
Auto:: Jetta A2
Imię:: Karol
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 94 razy

Post autor: karolek_ust »

oczkopl7 pisze:Witam Was wszystkich - chciałbym zaczerpnąć rady od forumowiczów tego forum ponieważ jesteście mocno zaangażowani w temat Webasto dlatego mam nadzieje ze tutaj uda mi się znaleźć odpowiedź.

Mam fabryczne Webasto w Passacie B6 3.2 vr6 2010r. uruchamiane z pilota oraz guzikiem w środku na Climatronicu. Moje pytanie jest następujące jak najlepiej ustawić Climatronic aby najszybciej podgrzać wstępnie silnik (obieg wody). Zauważyłem pewną rzecz a mianowicie - ustawiając temperaturę na 20*C W aucie szybko robi się ciepło 10 min. W sumie wystarczy to praktycznie aby taką temperaturę osiągnąć (na dworze ok 5*C). Ale jak climatronic wykryje ze już jest taka temperatura to wyłącza webasto (a dokładnie płomień ) bo pompa obiegowa wody dalej pracuje oraz nawiewy i potrzymuje tą temp. Mi zależy także aby jak najmocniej podgrzać silnik. Jak ustawić webasto ? Na wyższe temperatury ? np 24*C ? Tylko jak wchodzę do kabiny przy 24*C to jest za gorąco ? Jak ustawię dłuższy czas pracy webasto to w sumie to mało daje bo tak jak wspomniałem palnik juz nie pracuje ? Jakieś pomysły ? Jak to wygląda u Was ?
Kolego pierw czytam regulamin forum , w którym pisze ze należy się przywitać w odpowiednim dziale , a potem zamieszczać tematy zapytania .
I użyj :szukaj: bo tematy o Webasto i podgrzewaczach na forum już są , więc po co zakładać kolejny jak można zapytać w istniejącym temacie .
Vento - Golf III - Astra G - Toledo 1M - Passat B5FL - Touran 1T1 - Jetta A2 - Touran 1T3 - A4 B8 -
oczkopl7
Auto:: Passat B6 2010 3.2 Vr6
Imię:: Jakub

Post autor: oczkopl7 »

Nie ma to jak fachowa pomoc... jeśli było i jesteś tego pewien to proszę pokaż mi konkretny wątek w którym jest wspomniane co zrobić aby jak najszybciej rozgrzać silnik poprzez webasto.

Przejrzałem większość tematów i nie znalazłem interesującej mnie odpowiedzi dlatego sprecyzowałem pytanie i sam założyłem temat.
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię:: BARTOSZ
Podziękował: 276 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy
Kontakt:

Post autor: hagio »

oczkopl7 pisze:Nie ma to jak fachowa pomoc... jeśli było i jesteś tego pewien to proszę pokaż mi konkretny wątek w którym jest wspomniane co zrobić aby jak najszybciej rozgrzać silnik poprzez webasto.

Przejrzałem większość tematów i nie znalazłem interesującej mnie odpowiedzi dlatego sprecyzowałem pytanie i sam założyłem temat.
Proszę bardzo temat
viewtopic.php?f=24&t=2868&hilit=N279
Awatar użytkownika
karolek_ust
Specjalista
Auto:: Jetta A2
Imię:: Karol
Otrzymał podziękowań: 94 razy

Post autor: karolek_ust »

hagio pisze:
oczkopl7 pisze:Nie ma to jak fachowa pomoc... jeśli było i jesteś tego pewien to proszę pokaż mi konkretny wątek w którym jest wspomniane co zrobić aby jak najszybciej rozgrzać silnik poprzez webasto.

Proszę bardzo temat
viewtopic.php?f=24&t=2868&hilit=N279
Właśnie to samo chciałem wkleić , przecież nie ma tematu na forum . Trzeba szukać to wszystko jest .
Vento - Golf III - Astra G - Toledo 1M - Passat B5FL - Touran 1T1 - Jetta A2 - Touran 1T3 - A4 B8 -
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

Koledzy ale elektrozawór to raczej działa na odwrót
oczkopl7 pisze:Mi zależy także aby jak najmocniej podgrzać silnik
Przy fabrycznym założeniu jest on zamknięty na silnik w czasie grzania webasto? ;) (silnik nie pracuje)
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

To zresztą i tak nie ma sensu wielkiego. Odpali auto i momentalnie z kratek będzie lecieć zimno. To odcięcie dobre jest jak ktoś nocuje w aucie i zależy mu tylko na cieple w kabinie przez np 8 godzi.

A autor z tym ogrzewaniem powinien się udać do fachowca. Parę osób tu działa czynnie na forum w tym temacie. Bardzo dobry w te sprawy jest też kolega Janusz znany wszędzie jako Stefano że Stalowej Woli. Części i samych pieców ma w setkach i ebera i Webasto i stare archaiczne i te nowsze. Lepszego fachowca nie znam.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię:: BARTOSZ
Podziękował: 276 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy
Kontakt:

Post autor: hagio »

turek pisze:Koledzy ale elektrozawór to raczej działa na odwrót
oczkopl7 pisze:Mi zależy także aby jak najmocniej podgrzać silnik
Przy fabrycznym założeniu jest on zamknięty na silnik w czasie grzania webasto? ;) (silnik nie pracuje)
Upss. Mea culpa. Faktycznie zawór ma za zadanie odciąć dopływ ciepłego na silnik i całe ciepło na kabinę puścić. Chyba że da radę zamienić węże na zaworze i całość na silnik pójdzie.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

To nie ma wtedy sensu wstawiać cokolwiek. Masa silnika i płynów w nim jest mega duża w stosunku co zostaje w rurkach i nagrzewnicy.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Trzeba wykodowac zawór i idzie na silnik i środek. To jedyne wyjście.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Zablokowany