Lampka podsufitki szyberdach.

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
zomos
Przeglądacz
Auto:: 1T3, 2.0 TDI CFHC, 2012
Imię:: Jędrek
Podziękował: 1 raz

Lampka podsufitki szyberdach.

Post autor: zomos »

Witajcie, mam problem z oświetleniem wnętrza w moim Touranie (2.0 TDI CFHC 2012 r Highline). Panel jest zintegrowany że sterowaniem szyberdachu, osłony przeciwsłonecznej, alarmu, modułu bluetooth i jeszcze jakiś przełączników. W zdjęcie w załączeniu. Mianowicie uszkodziła mi się, tj. przepaliła płytka sterująca oświetleniem wnętrza. Światła nie zapalają się po otwarciu drzwi pomimo prawidłowej pozycji przełącznika. Oświetlenie działa kiedy na przełączniku zapalę światła. Da się z tym żyć ale jest to niewygodne dlatego chcę to naprawić.
Niestety do wymiany jest cały panel sterowania ponieważ płytka sterująca jest z nim zintegrowana i nie da się jej wyjąć. Udało mi się ustalić w ASO, że cały panel ma kod 1K8947105AK i tu jest problem bo w ASO nie da się obecnie kupić takiego panelu. Są jakieś inne, które jednak nie pasują bo nie mają odpowiednich wycięć i przełączników. Namierzyłem jeden taki panel na eBay za ok 100€ ale tam znowu inny kod ma mini panel z przełącznikami (tam jest 3C0 035 624 a u mnie 3B0 035 711B - to są te 3 guziczki m.in. do wyzwania pomocy). Znalazłem natomiast na alledrogo identycznie wyglądający panel od VW i Skody ale o innym oznaczeniu, tj. 1K8947105DA. I teraz pytanie, czy ten panel będzie pasował do mojego auta i czy będą działać wszystkie funkcje (oświetlenie wnętrza, zestaw głośnomówiący, sterowanie szyberdachem i roletą i czujki od alarmu)?
Ew. znalazłem jeszcze jeden bardzo podobny panel, tj. 1K8947105K tylko że on nie ma tych 3 guziczków (3B0 035 711B). W ich miejscu jest zaślepka. Da się ją włamać i w ich miejsce przełożyć te 3 guziczki?
Bardzo proszę o pomoc.
Wybaczcie jednocześnie, że taki elaborat mi wyszedł ale starałem się opisać wszystko jak najdokładniej.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Obrazek
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Re: Lampka podsufitki szyberdach.

Post autor: Maciej_F »

Jak rozbierałem taką lampkę podsufitki . To każda część funkcjonalna to inny panel elekroniki .
Tzn . osobno wymontujesz przełącznik szyberdachu , osobno telematik od telefonu itp

Płytka od elektoniki oświetlenia jest osobna chociaż zgrzana z plastikiem obudowy . Z mojego dośwadczenia dłubaniny z tą lampką dałoby się przełożyć inną elektronikę oświetlenia .

Moim zdaniem mozna by się pokusić o najtańszą lampke z tego wygladu ( ale bez sterowania dachu i telematiku , Byle by miała sprawne oświetlenie .

Możesz pokazać lampkę od drugiej strony???
Awatar użytkownika
zomos
Przeglądacz

Dzięki za odpowiedź. Pod wieczór wrzucę fotę bo teraz w robocie siedzę.

Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert

Pierwsza z brzegu aukcja pokazuje jak to wyglada od spodu :

http://allegro.pl/vw-tiguan-5n2-lampka- ... 03227.html
Awatar użytkownika
zomos
Przeglądacz

No zgadza się. Nie mialem wtedy czasu tego szukać. Dzięki, że mnie wyręczyłeś [WINKING FACE]
Skoro jest już zdjęcie płytki od spodu to jak to się ma do mojego problemu?

Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert

Tak sie ma , że moduły elektoniczne od oświetleniach tych lampek mogą być takie same . Więc nie musisz kupować lampki o dokładnie twoim kodzie .
jak umiesz rzeźbić to z dwóch lampek sklecisz jedną sprawną .
Awatar użytkownika
zomos
Przeglądacz

Ok rozumiem, że rzeźbić nie potrafię.
Czy ta płytka z kodem kończącym się na DA będzie pasować do mojego wozidła?

Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert

Na 100 % to ci nie zagwarantuje . Funkcjonalnie to są identyczne lampki ( porównujemy tylko funkcje oświetlenia ) .
Co tam jest ??? Dwie żarówki , trzy przyciski i pięć diód podświetlenia . No chyba procesor tym nie zawiaduje ? Zwykła elektryka .VW nie podukuje 100 różnych lampek , tylko składa 100 lampek z bardzo podobnych podzespołow . Tu musi być unifikacja by była tania masówka .
A jak powiadają co niektórzy forumowi dłubacze '' bez ryzyka nie ma zabawy ''.
Jak nie kupisz drugiej to się nie przekonasz .
Awatar użytkownika
zomos
Przeglądacz

Jasne że nie dasz mi 100% gwarancji że będzie działać [WINKING FACE] o lampki to byłem akurat spokojny. Bardziej chodziło mi o pozostałe elementy znajdujące się na płytce (sterowanie szyberdachem, alarm itp.).

Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert

zomos pisze: Bardziej chodziło mi o pozostałe elementy znajdujące się na płytce (sterowanie szyberdachem, alarm itp.).
Te akurat elementy bez problemu przełożysz ze swojej . Lampka jest zbudowana modułowo . Do stelaża lampki dokladasz odpowiednie elementy i odpowiednie blendy . To akurat jest na zatrzaski i łatwo można pozamieniać . Kup najprostrszą lampkę w swoim kolorze . Albo na jej stelażu przełożysz wszystkie swoje bebechy , albo w najgorzym wypadku zabierzesz płytkę oświetlenia i dolutujesz do swojej .

P.S.

ale nad tym pomyślałem :/
Światła nie zapalają się po otwarciu drzwi pomimo prawidłowej pozycji przełącznika.

No właśnie czy na pewno dochodzi sygnał od otwarcia drzwi ? To nie jest już wyłącznik umieszony w drzwiach , tylko minus wysterowany z BCM-a
Awatar użytkownika
zomos
Przeglądacz

Maciej_F pisze:
zomos pisze: Bardziej chodziło mi o pozostałe elementy znajdujące się na płytce (sterowanie szyberdachem, alarm itp.).
Te akurat elementy bez problemu przełożysz ze swojej . Lampka jest zbudowana modułowo . Do stelaża lampki dokladasz odpowiednie elementy i odpowiednie blendy . To akurat jest na zatrzaski i łatwo można pozamieniać . Kup najprostrszą lampkę w swoim kolorze . Albo na jej stelażu przełożysz wszystkie swoje bebechy , albo w najgorzym wypadku zabierzesz płytkę oświetlenia i dolutujesz do swojej .

P.S.

ale nad tym pomyślałem :/
Światła nie zapalają się po otwarciu drzwi pomimo prawidłowej pozycji przełącznika.

No właśnie czy na pewno dochodzi sygnał od otwarcia drzwi ? To nie jest już wyłącznik umieszony w drzwiach , tylko minus wysterowany z BCM-a
Ok. Wszystko jasne. Dzięki za odpowiedź.

Co do sygnału otwarcia drzwi to dochodzi. Jak pomanewruję trochę przełącznikiem w pozycji otwartych drzwi (są na nim niewielkie luzy) to daje się znaleźć taką pozycję, że oświetlenie się włącza. Poza tym na płytce od oświetlenia widać, że przepalił się jakiś bezpiecznik bo płytka jest od spodu delikatnie okopcona.

Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert

To ewidentnie zwarcie na płytce . To wymieniaj (zamieniaj) płytkę elektroniki .
ODPOWIEDZ