Problem z elektryką?

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Lukasz1984wch
Początkujący
Auto:: Touran 1.6FSI 2003
Imię:: Łukasz
Podziękował: 1 raz

Problem z elektryką?

Post autor: Lukasz1984wch »

Witam. Posiadam Tourana 1.6 FSI 115 KM z 2003 roku. Od zeszłego tygodnia zaczęły dziać się dziwne rzeczy. Mianowicie codzennie po wsiadaniu do auta po mojej pracy zegar wskazywał zupełnie inną godzinę niż była faktycznie. Ustawiłem na godzinę właściwą a na drugi dzień znowu to samo. I tak od tygodnia dzień w dzień. Wczoraj natomiast oprócz resetu zegara podczas jazdy samochodem nagle wszystko mi zgasło tj. światła, podświetlenie radia, samo radio, zegary i podświetlenie deski rozdzielczej. Silnik pracował normalnie i jechałem dalej. Wszystko trwało około 5 sekund po czym nastąpił charakterystyczny dźwięk (taki sam jak wyjmiemy kluczyki i nie wyłączymy świateł) zapaliły się wszystkie kontrolki i wszystko wróciło do normy. Dzieje mi się tak od dwóch dni w różnych momentach jazdy autem raz zaraz po włączeniu silnika innym razem np po 30 minutach jazdy ale zawsze schemat jest taki sam.
Czy ktoś z forumowiczów miał podobne problemy i co to w
ogóle może być?
Podjechałem do znajomego mechanika i sprawdziliśmy akumulator ale pokazuje że jest wszystko w normie. Zasugerował alternator lub jakąś kostkę w stacyjce. Co myślicie i czy macie jakieś propozycje co to tej nietypowej usterki?
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Awatar użytkownika
Łuki 82
Przeglądacz
Auto:: 1,9 TDI AVQ Trendline 03
Imię:: Łukasz
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Re: Problem z elektryką?

Post autor: Łuki 82 »

Najpierw skan, moze duzo wyjasnic, sprawdz wszystkie polaczenia i przewody w okolicy borda
Zielony303
Auto:: Turan1.6d.2010
Imię:: ARKADIUSZ

Post autor: Zielony303 »

Witam nie działa mi połowa świateł Tak jakby po przekątnej czy ktoś ma pomysł help 2010 1.6 d

-- Pt maja 04, 2018 21:37 --

an jak w temacie nie świecą lewe mijania i kierunek , tylne pozycyjne, prawy przedni pozycyjny i tylny kierunek, nie działa wsteczny oraz hamulec lewy, tablica rejestracyjna.
W centralnej elektryce błąd wszystkich powyższych zaraz po zapaleniu świateł. Błąd także terminala 30, przeszukane i pozwierane wszystkie przekaźniki, sprawdzone wszystkie bezpieczniki dołożyłem nawet w puste miejsca. Z racji rocznika nie dysponuje szczegółowym schematem modułu z którego pinu na którą lampę jest wyjście. Kodowanie modułu poprawne nie mogę wysterować kompem jednak żadnej żarówki. Wszystkie żarówki są posprawdzane i wymienione na nowe. Ktoś miał taką usterkę w VAG
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Post autor: marcyb3 »

Mam to samo co jakiś czas , sprawdź bezpieczniki pod maską, u mnie wymiana na nowy pomaga i wszystko wraca do normy.musze się kiedyś wziąć za to bo coś czuję że dostaje się woda do tej skrzynki i robi takie cyrki mi.

wystukane w garażu z kluczem w ręku
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
Awatar użytkownika
Lewik
Zaawansowany
Auto:: BKC 1,9
Imię:: Darek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Lewik »

tak jak pisał kolega wyżej bezpieczniki w komorze silnika
Tylko wyciągaj i sprawdzaj czy nie jest wypalona nóżka bezpiecznika bądź samaa kaseta z bezpiecznikami
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Post autor: marcyb3 »

U mnie znowu tak się stało , bezpiecznik 30 był do wymiany okazało się że był luźny i się nad palił , po wymianie wszystko jest ok, chodzi o bezpiecznik który jest włożony z lewej strony u góry (zielony)Obrazek

wystukane w garażu z kluczem w ręku
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
ODPOWIEDZ