Szarpanie przy ruszaniu na zimnym silniku
-
mlodyenduro
- Początkujący
- Auto:: touran, 1.9 TDI AVQ,2004
- Imię:: Andrzej
Szarpanie przy ruszaniu na zimnym silniku
Witam Panów szpeców. Od jakiegoś czasu zaobserwowalem że raz na jakiś czas szarpie mi przy ruszaniu tylko z 1 biegu. Od dawna boryka się z drganiami silnika przy 90 stopniach a dodatkowo doszło to szarpanie na zimnym silniku przy puszczanie sprzęgła. Dodam że nic mi nie dzwoni i nie stuka a jak się silnik zagrzeje nie mam tego objawu. Mechanik polecił mi zmienić olej w skrzyni że to może być przyczyną. Biorę również pod uwagę że drgania i teraz to szarpanie jest od dwunastu. Wcześniej drgania nie występowały przy włączone klimie teraz już się nawet pojawiły na trybie uruchomionej klimy. Nie wiem za co się wcześniej zabrać czy za pompowtryski czy to wszystko wina sprzęgła. Wiem ze sporo z was ma podobnie i nie wiem na co stawiać. Na pokojach mam spore wartości na 2 i 4 cylinderze a teraz doszło jeszcze to szarpanie :-( Proszę jak coś sugerujące o poradę :-) Motor 1.9 TDI silnik AVQ
- xXxBOSMANxXx
- Przeglądacz
- Auto:: Touran,1,9TDI, 2007r.
- Imię:: Przemek
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Re: Szarpanie przy ruszaniu na zimnym silniku
Też mam to samo zimą i obstawiam powoli dwumase że sie kończy ale staraj sie manewrować pedałem gazu lub sprzęgłem to nie bedzie tak to odczuwalne.
-
mlodyenduro
- Początkujący
Właśnie jak wciskam sprzęgło to nie mam żadnych zmian. Dodatkowo zauważyłem że często jak jest zimny przy ruszaniu szarpie mi autem i jak się zagrzeje to szarpanie ustępuje. Dziwne jest to że jakby był dwumas to co ma do tego załączone klima czy tryb ekonomic. Mało tego na wykresie pracy silnika w miejscach gdzie są drgania jest załamanie wykresu więc coś jakby z układem paliwowym jest nie tak. Jak zajmuje wartości pompek wychodzi + 0.05 a najlepiej jakby były 0. Może gumy już nie te na pokojach i gdzieś puszczają a jak się zagrzeje to skutkiem tego są te szarpniecia :-(
-- Śr maja 23, 2018 12:29 --
Tak czy siak jak zsumowalem to sprawdzenie pompek z ich czyszczeniem + wymiana uszczelek pod deklem oleju i wszystkich filtrów około 800 do 1000 zł. Może warto od tego zacząć i w końcu coś z tym zrobic. Mam go od 2014 roku i cały czas mam ten problem i go do dzisiaj nie rozwiązałem
-- Śr maja 23, 2018 12:34 --
Na pewno jak się z tym uporam dam znać co było przyczyną bo wiele jak widzę osób to ma ale żadnych konkretow. W 80 % przypadków pompki a druga strona dwumas :-(
-- Śr maja 23, 2018 12:29 --
Tak czy siak jak zsumowalem to sprawdzenie pompek z ich czyszczeniem + wymiana uszczelek pod deklem oleju i wszystkich filtrów około 800 do 1000 zł. Może warto od tego zacząć i w końcu coś z tym zrobic. Mam go od 2014 roku i cały czas mam ten problem i go do dzisiaj nie rozwiązałem
-- Śr maja 23, 2018 12:34 --
Na pewno jak się z tym uporam dam znać co było przyczyną bo wiele jak widzę osób to ma ale żadnych konkretow. W 80 % przypadków pompki a druga strona dwumas :-(
- xXxBOSMANxXx
- Przeglądacz
- Auto:: Touran,1,9TDI, 2007r.
- Imię:: Przemek
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
No temat rzeka niestety. No dobra to działaj życzę owocnych poszukiwań
Czekam na wiadomość jak znajdziesz 
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Wiązkę pompek poprawiłeś? Ewentualnie EGR
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
mlodyenduro
- Początkujący
Narazie niczego nie ruszyłem jak wrócę z wakacji to rozbiorę bo będę i tak wymieniał olej i filtry to przy okazji zrobie. Też mam przeczucie że to coś z wiązka ale moi szpece twierdzą że jakby była wiązka spał by błędami ale wszystko jest możliwe. Ja myślę że to styki na pompkach szwankują
-- Śr maja 23, 2018 16:34 --
Jeden zwala na egr ale wszystkie wartości z pomiarów są ok. Może jest jakaś nieszczelność w układzie erę?
-- Śr maja 23, 2018 16:34 --
Jeden zwala na egr ale wszystkie wartości z pomiarów są ok. Może jest jakaś nieszczelność w układzie erę?