TOURAN 2015 (5T1)
-
- Użytkownik
- Auto:: VW Touran 1.4 TSI 2018
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Re: TOURAN 2015 (5T1)
U mnie na postoju błoga cisza. Przy przyspieszaniu mam wrażenie że czasami coś zawibruje.Gandalf pisze: U mnie wibracje występują na postoju. Przenoszą się z silnika na karoserię.
- lulus
- Początkujący
- Auto:: Touran 1,2 TSI
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 2 razy
Z moich obserwacji mam obiekcje w 2 tematach:
1. tylko jeden haczyk w bagażniku - znajomy ma Octavię Kombi i takich haczyków ma 4.
2. Mam światła LED Basic i halogeny, które mają kompletnie inną barwę świecenia, zastanawiałem się nad wymianą żarówek na jakieś bardziej "białe" czy ledy, ktoś dokonywał już takiej modyfikacji?
1. tylko jeden haczyk w bagażniku - znajomy ma Octavię Kombi i takich haczyków ma 4.
2. Mam światła LED Basic i halogeny, które mają kompletnie inną barwę świecenia, zastanawiałem się nad wymianą żarówek na jakieś bardziej "białe" czy ledy, ktoś dokonywał już takiej modyfikacji?
- Gandalf
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 49 razy
1. W pełni się zgadzam. To jakiś ponury żart projektantów - rodzinny samochód i bagażnik z jednym hakiem na zakupy. W mojej octavii w wersji liftback były dwa podwójne. Kupiłem hak nakładany na mocowanie zagłówków i go umieściłem od strony bagażnika na środkowym siedzeniu. Minus: trzeba sięgać głęboko i roleta trochę przeszkadza. Podobny feler jest z oświetleniem bagażnika, którego to oświetlenia pod roletą w standardzie w żadnej wersji nie ma.lulus pisze:Z moich obserwacji mam obiekcje w 2 tematach:
2. Już się przyzwyczaiłem do żółtawego koloru przeciwmgielnych... Możesz kupić żarówki o odcieniu biało-niebieskim ale zwykle mają mniejszą żywotność a halogeny pracują regularnie. Ledy w miejsce żarówek halogenowych będą nielegalne... Poza tym jest raczej mało miejsca za zaślepkami od strony błotnika. Ledy z chłodzeniem mogłyby nie wejść. Jak skręcisz koła to możesz tam łatwo zajrzeć pod zaślepki.
- KriSSo
- Specjalista
- Auto:: Golf MK7.5 variant
- Imię:: Kris
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
- Kontakt:
A do czego używacie tych przeciwmgielnych? Ja u siebie przez 6 lat użyłem ich słownie raz, żeby sprawdzić czy działają? A do czego Wy ich używacie? W biksenonie skrętnym miałem w lampy AFS (czy jakoś tak), które doświetlały zakręty itd. To po co jeszcze halogeny?Gandalf pisze:2. Już się przyzwyczaiłem do żółtawego koloru przeciwmgielnych...
- lulus
- Początkujący
Przy światłach LED Basic za doświetlenie odpowiadają właśnie halogeny, dodatkowo uruchamiają się przy parkowaniu - po wrzuceniu biegu wstecznego.KriSSo pisze:A do czego używacie tych przeciwmgielnych? Ja u siebie przez 6 lat użyłem ich słownie raz, żeby sprawdzić czy działają? A do czego Wy ich używacie? W biksenonie skrętnym miałem w lampy AFS (czy jakoś tak), które doświetlały zakręty itd. To po co jeszcze halogeny?Gandalf pisze:2. Już się przyzwyczaiłem do żółtawego koloru przeciwmgielnych...
Szukałem w instrukcji ale nie znalazłem informacji jaką tam jest żarówka.
-
- Użytkownik
Ja mam ledy top i tez kiedyś zauważyłem ze przy manewrowanie włączają się halogeny do doświetlania . Ledy doświetlaja zakręty chyba od jakiejś prędkości.lulus pisze:Przy światłach LED Basic za doświetlenie odpowiadają właśnie halogeny, dodatkowo uruchamiają się przy parkowaniu - po wrzuceniu biegu wstecznego.KriSSo pisze:A do czego używacie tych przeciwmgielnych? Ja u siebie przez 6 lat użyłem ich słownie raz, żeby sprawdzić czy działają? A do czego Wy ich używacie? W biksenonie skrętnym miałem w lampy AFS (czy jakoś tak), które doświetlały zakręty itd. To po co jeszcze halogeny?Gandalf pisze:2. Już się przyzwyczaiłem do żółtawego koloru przeciwmgielnych...
Szukałem w instrukcji ale nie znalazłem informacji jaką tam jest żarówka.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
- Gandalf
- Użytkownik
Z netu wynika, że w światłach przeciwmgielnych jest żarówka HB4-12V/550W 51W - N 10130001
Przeciwmgielne mają funkcję statycznego doświetlania zakrętów i włączają się przy skręcaniu/manewrowaniu i cofaniu (tu oba). LED TOP mają też funkcję doświetlania zakrętów i światła dynamicznie podążają za skrętami kierownicy. Oba doświetlania są od siebie niezależne.
Przeciwmgielne mają funkcję statycznego doświetlania zakrętów i włączają się przy skręcaniu/manewrowaniu i cofaniu (tu oba). LED TOP mają też funkcję doświetlania zakrętów i światła dynamicznie podążają za skrętami kierownicy. Oba doświetlania są od siebie niezależne.
- lulus
- Początkujący
Zamówiłem te Osram Cool Blue, wrzucę zdjęcie przed i po zmianie jaki dało to efekt.toomas08 pisze:Czyli można by potestować Phlilips Whitevision lub Osram CoolBlue
-
- Użytkownik
No to czekamy. Mnie na razie cena troszkę powstrzymałalulus pisze:Zamówiłem te Osram Cool Blue, wrzucę zdjęcie przed i po zmianie jaki dało to efekt.toomas08 pisze:Czyli można by potestować Phlilips Whitevision lub Osram CoolBlue

-- Wt maja 29, 2018 18:31 --
Czy jest jakieś ustawienie aby lusterka rozkładały się nie po otwarciu auta pilotem tylko po włączeniu zapłonu? Trochę to denerwujące jak musisz auto otworzyć na moment aby coś wyjąć i zaraz zamykasz i lusterka też wtedy się rozkładają i zaraz składają.
- lulus
- Początkujący
Internet się myliGandalf pisze:Z netu wynika, że w światłach przeciwmgielnych jest żarówka HB4-12V/550W 51W - N 10130001

Zamówiłem takie, już miałem robić przeszczep, a tu niespodzianka, w środku jest H11:

teraz te muszę zwrócić i poczekać aż przyjdą właściwe, więc na razie zdjęcie jak świeci komplet fabryczny:

- Gandalf
- Użytkownik
Wybacz, że Ciebie wprowadziłem w błąd. Dane były ze strony pl.realoem (dla Tourana rocznik 2017) gdzie chyba przekopiowali dane z poprzednich modeli.lulus pisze:Internet się myliGandalf pisze:Z netu wynika, że w światłach przeciwmgielnych jest żarówka HB4-12V/550W 51W - N 10130001
Zamówiłem takie, już miałem robić przeszczep, a tu niespodzianka, w środku jest H11:
- lulus
- Początkujący
WybaczoneGandalf pisze: Wybacz, że Ciebie wprowadziłem w błąd. Dane były ze strony pl.realoem (dla Tourana rocznik 2017) gdzie chyba przekopiowali dane z poprzednich modeli.

Po weekendzie robię podmianę, wtedy zobaczymy czy efekt wart ceny.
-- So cze 09, 2018 05:37 --
Czy efekt jest wart wydanych 100 zł oceńcie sami, barwa światła jest na pewno jaśniejsza, ale dalej bardziej żółta niż LEDy (zdjęcie z lewej Osram Cool Blue, z prawej standard):