TOURAN 2015 (5T1)

Nowości ze świata motoryzacji
Awatar użytkownika
lulus
Początkujący
Auto:: Touran 1,2 TSI
Imię:: Tomek
Podziękował: 2 razy

Re: TOURAN 2015 (5T1)

Post autor: lulus »

U mnie na szczęście nic takiego nie występuje, koła też są poprawne wyważone.
toomas08
Użytkownik
Auto:: VW Touran 1.4 TSI 2018
Imię:: Tomasz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: toomas08 »

Gandalf pisze: U mnie wibracje występują na postoju. Przenoszą się z silnika na karoserię.
U mnie na postoju błoga cisza. Przy przyspieszaniu mam wrażenie że czasami coś zawibruje.
--
Obrazek
Awatar użytkownika
lulus
Początkujący

Z moich obserwacji mam obiekcje w 2 tematach:

1. tylko jeden haczyk w bagażniku - znajomy ma Octavię Kombi i takich haczyków ma 4.

2. Mam światła LED Basic i halogeny, które mają kompletnie inną barwę świecenia, zastanawiałem się nad wymianą żarówek na jakieś bardziej "białe" czy ledy, ktoś dokonywał już takiej modyfikacji?
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik
Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
Imię:: Jarek
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 49 razy

Post autor: Gandalf »

lulus pisze:Z moich obserwacji mam obiekcje w 2 tematach:

1. tylko jeden haczyk w bagażniku - znajomy ma Octavię Kombi i takich haczyków ma 4.

2. Mam światła LED Basic i halogeny, które mają kompletnie inną barwę świecenia, zastanawiałem się nad wymianą żarówek na jakieś bardziej "białe" czy ledy, ktoś dokonywał już takiej modyfikacji?
1. W pełni się zgadzam. To jakiś ponury żart projektantów - rodzinny samochód i bagażnik z jednym hakiem na zakupy. W mojej octavii w wersji liftback były dwa podwójne. Kupiłem hak nakładany na mocowanie zagłówków i go umieściłem od strony bagażnika na środkowym siedzeniu. Minus: trzeba sięgać głęboko i roleta trochę przeszkadza. Podobny feler jest z oświetleniem bagażnika, którego to oświetlenia pod roletą w standardzie w żadnej wersji nie ma.

2. Już się przyzwyczaiłem do żółtawego koloru przeciwmgielnych... Możesz kupić żarówki o odcieniu biało-niebieskim ale zwykle mają mniejszą żywotność a halogeny pracują regularnie. Ledy w miejsce żarówek halogenowych będą nielegalne... Poza tym jest raczej mało miejsca za zaślepkami od strony błotnika. Ledy z chłodzeniem mogłyby nie wejść. Jak skręcisz koła to możesz tam łatwo zajrzeć pod zaślepki.
toomas08
Użytkownik

Jakiego typu żarówki są w halogenach?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
--
Obrazek
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

Gandalf pisze:2. Już się przyzwyczaiłem do żółtawego koloru przeciwmgielnych...
A do czego używacie tych przeciwmgielnych? Ja u siebie przez 6 lat użyłem ich słownie raz, żeby sprawdzić czy działają? A do czego Wy ich używacie? W biksenonie skrętnym miałem w lampy AFS (czy jakoś tak), które doświetlały zakręty itd. To po co jeszcze halogeny?
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
lulus
Początkujący

KriSSo pisze:
A do czego używacie tych przeciwmgielnych? Ja u siebie przez 6 lat użyłem ich słownie raz, żeby sprawdzić czy działają? A do czego Wy ich używacie? W biksenonie skrętnym miałem w lampy AFS (czy jakoś tak), które doświetlały zakręty itd. To po co jeszcze halogeny?
Przy światłach LED Basic za doświetlenie odpowiadają właśnie halogeny, dodatkowo uruchamiają się przy parkowaniu - po wrzuceniu biegu wstecznego.

Szukałem w instrukcji ale nie znalazłem informacji jaką tam jest żarówka.
toomas08
Użytkownik

lulus pisze:
KriSSo pisze:
A do czego używacie tych przeciwmgielnych? Ja u siebie przez 6 lat użyłem ich słownie raz, żeby sprawdzić czy działają? A do czego Wy ich używacie? W biksenonie skrętnym miałem w lampy AFS (czy jakoś tak), które doświetlały zakręty itd. To po co jeszcze halogeny?
Przy światłach LED Basic za doświetlenie odpowiadają właśnie halogeny, dodatkowo uruchamiają się przy parkowaniu - po wrzuceniu biegu wstecznego.

Szukałem w instrukcji ale nie znalazłem informacji jaką tam jest żarówka.
Ja mam ledy top i tez kiedyś zauważyłem ze przy manewrowanie włączają się halogeny do doświetlania . Ledy doświetlaja zakręty chyba od jakiejś prędkości.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
--
Obrazek
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik

Z netu wynika, że w światłach przeciwmgielnych jest żarówka HB4-12V/550W 51W - N 10130001

Przeciwmgielne mają funkcję statycznego doświetlania zakrętów i włączają się przy skręcaniu/manewrowaniu i cofaniu (tu oba). LED TOP mają też funkcję doświetlania zakrętów i światła dynamicznie podążają za skrętami kierownicy. Oba doświetlania są od siebie niezależne.
toomas08
Użytkownik

Czyli można by potestować Phlilips Whitevision lub Osram CoolBlue
--
Obrazek
Awatar użytkownika
lulus
Początkujący

toomas08 pisze:Czyli można by potestować Phlilips Whitevision lub Osram CoolBlue
Zamówiłem te Osram Cool Blue, wrzucę zdjęcie przed i po zmianie jaki dało to efekt.
toomas08
Użytkownik

lulus pisze:
toomas08 pisze:Czyli można by potestować Phlilips Whitevision lub Osram CoolBlue
Zamówiłem te Osram Cool Blue, wrzucę zdjęcie przed i po zmianie jaki dało to efekt.
No to czekamy. Mnie na razie cena troszkę powstrzymała :)

-- Wt maja 29, 2018 18:31 --

Czy jest jakieś ustawienie aby lusterka rozkładały się nie po otwarciu auta pilotem tylko po włączeniu zapłonu? Trochę to denerwujące jak musisz auto otworzyć na moment aby coś wyjąć i zaraz zamykasz i lusterka też wtedy się rozkładają i zaraz składają.
--
Obrazek
Awatar użytkownika
lulus
Początkujący

Gandalf pisze:Z netu wynika, że w światłach przeciwmgielnych jest żarówka HB4-12V/550W 51W - N 10130001

Przeciwmgielne mają funkcję statycznego doświetlania zakrętów i włączają się przy skręcaniu/manewrowaniu i cofaniu (tu oba). LED TOP mają też funkcję doświetlania zakrętów i światła dynamicznie podążają za skrętami kierownicy. Oba doświetlania są od siebie niezależne.
Internet się myli ;)

Zamówiłem takie, już miałem robić przeszczep, a tu niespodzianka, w środku jest H11:

Obrazek

teraz te muszę zwrócić i poczekać aż przyjdą właściwe, więc na razie zdjęcie jak świeci komplet fabryczny:

Obrazek
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik

lulus pisze:
Gandalf pisze:Z netu wynika, że w światłach przeciwmgielnych jest żarówka HB4-12V/550W 51W - N 10130001

Internet się myli ;)

Zamówiłem takie, już miałem robić przeszczep, a tu niespodzianka, w środku jest H11:
Wybacz, że Ciebie wprowadziłem w błąd. Dane były ze strony pl.realoem (dla Tourana rocznik 2017) gdzie chyba przekopiowali dane z poprzednich modeli.
Awatar użytkownika
lulus
Początkujący

Gandalf pisze: Wybacz, że Ciebie wprowadziłem w błąd. Dane były ze strony pl.realoem (dla Tourana rocznik 2017) gdzie chyba przekopiowali dane z poprzednich modeli.
Wybaczone ;) :piwo:

Po weekendzie robię podmianę, wtedy zobaczymy czy efekt wart ceny.

-- So cze 09, 2018 05:37 --

Czy efekt jest wart wydanych 100 zł oceńcie sami, barwa światła jest na pewno jaśniejsza, ale dalej bardziej żółta niż LEDy (zdjęcie z lewej Osram Cool Blue, z prawej standard):

Obrazek
ODPOWIEDZ