Zawory klimy, ciśnienie
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9 TDI 2004
- Imię:: Oscar
- Podziękował: 3 razy
Zawory klimy, ciśnienie
Który to jest zawór niskiego ciśnienia ? To na nim się sprawdza ciśnienie w klimie? jakie powinno być ciśnienie żeby załączało sprężarke
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Re: Zawory klimy, ciśnienie
Ech. Myślący człowiek skuma że tam gdzie grube rurki to strona tzw niskiego ciśnienia a tam gdzie cieniutki to wysokiego. Poza tym przy włączonej klimie cienkie są mocno ciepłe a te grube lodowate. No i sprawdza się ciśnienia na obu a właściwie różnice ciśnień. Ta różnica jest zależna od kilku czynników.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Początkujący
Dzięki za szybką odpowiedź. A na czym polega ta różnica ciśnień i od czego jest zależna?
- wesol
- Władca postów
Różnica musi być znaczna by przemiana z płynnej postaci w gazowa była efektywna. Mała różnica może oznaczać problemy z kompresorem zaworem rozprężnym małą ilością czynnika.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- ____________________
- Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Niby piszą że działa, pytanie jak długo? Jak na razie ktoś przelatał pół roku bez uszkodzenia sprężarki.
Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
-
- Początkujący
Chcę poznać cały układ,budowę,ciśnienia, narzędzia, sprzęt pomiarowy żebym mógł samodzielnie diagnozować klime. Wiem, że niekiedy nie obejdzie się bez profesjonalnego i drogiego sprzętu, natomiast zostałem kilka razy już oszukany na klimie, dobijaniu czynnika i np chciałbym wiedzić niektóre rzeczy które jestem w stanie zrobić sam.
Nie ukrywam, że jeśli uznam to za stosowne nabje klimę czy to propanem, czy propan butanem, grunt że chcę to ewentualnie robić w miarę profesjonalnie a nie na pałe
Nie ukrywam, że jeśli uznam to za stosowne nabje klimę czy to propanem, czy propan butanem, grunt że chcę to ewentualnie robić w miarę profesjonalnie a nie na pałe
- wesol
- Władca postów
Całe USA śmiga na propanie i jest dobrze.
Lodówkę sobie rozbierz to się wiele nauczysz.
Lodówkę sobie rozbierz to się wiele nauczysz.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Początkujący
I bardzo dobrze, widzisz, ja się pytam co i jak w aucie a ty mi każesz rozbierać lodówke. Nazywając to doszkalaniem notabene na innym forum. Co takiego złego powiedziałem,że Cie zabolało? Nie znam się na tym to pytam w końcu od tego są fora czy nie?
-- N lip 08, 2018 12:30 --
Kontynuując, skoro w Touranie mamy kopresor ktróry pracuje cały czas jak go diagnozować? Jedynie poprzez komputer? Co może tam być jeszcze popsute jeśli uznamy, że ciśnienie jest wystarczające
-- N lip 08, 2018 12:30 --
Kontynuując, skoro w Touranie mamy kopresor ktróry pracuje cały czas jak go diagnozować? Jedynie poprzez komputer? Co może tam być jeszcze popsute jeśli uznamy, że ciśnienie jest wystarczające
- wesol
- Władca postów
Od nauki jest szkoła kolego a druga sprawa jest to że na większość twoich pytań jest już tu na forum odpowiedz. A na innym forum to skoro się znają lepiej to niech objaśnią. A kompem też sporo sprawdzisz. Na tkp jest dużo info o klimach tylko chcieć i poszukać.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Ja wymieniłem ten czujnik i sprężarka teraz się załącza i jest ok.On wywala błąd np
Znaleziono 1 błąd:
00229 - Ciśnienie środka chłodniczego
002 - Dolna wartość skrajna przekroczona - Sporadyczny
A winny był ten czujnik.

Znaleziono 1 błąd:
00229 - Ciśnienie środka chłodniczego
002 - Dolna wartość skrajna przekroczona - Sporadyczny
A winny był ten czujnik.

- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Taki mój off-top....
Nie krytykuj kolegi bo często właśnie na takich forach jak to zdobędziesz większą wiedzę niż w jakiejkolwiek szkole (podstawy oczywiście musisz mieć). Mamy tu kilku forumowiczów od których ASO i inne serwisy mogą się uczyć.
Kiedyś pewnie tak było. Obecnie szkoła jest od realizacji programu nauczania, a nie od uczenia. Może ci zasygnalizować jakiś temat ale żeby się coś nauczyć to musisz sam go pociagnąć.wesol pisze:Od nauki jest szkoła kolego...
Nie krytykuj kolegi bo często właśnie na takich forach jak to zdobędziesz większą wiedzę niż w jakiejkolwiek szkole (podstawy oczywiście musisz mieć). Mamy tu kilku forumowiczów od których ASO i inne serwisy mogą się uczyć.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- wesol
- Władca postów
Ale zasadę działania klimy to raczej szkoła się kłania. Jak ktoś ma łeb i myśli to chyba zrozumie tak prosty układ. Mi ojciec jak miałem chyba z 10 lat wyjaśnił zasadę działania lodówki jak żeśmy spuszczali powietrze z koła jakiegoś od stara czy żuka. Wentylator wtedy zrobił się lodowaty. Tak jak proste zasady w prądzie. Jak ktoś nie kumam podstaw to po co mu tłumaczyć coś więcej. Gdzie tu logika objaśniania mu wzmacniaczy operacyjnych itp. Takie tematy wtedy zostawiamy fachowcom i tyle. To z fotki to w zasadzie jest presostat czyli włącznik trojfunkcyjny. Czyli taki element który odpowiednie obwody zwiera rozwiera jeśli by moduł wiedział czy ciśnienie w układzie nie jest za niskie lub za wysokie. Ot taka prosta rzecz.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC