kontrolka oleju migająca i stop
-
Jazda
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0,2005
- Imię:: Adam
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
kontrolka oleju migająca i stop
W trakcie jazdy zapaliła mi się kontrolka oleju migająca i stop,natychmiast wyłączyłem auto,odczekałem 15 minut i sprawdziłem stan oleju,stan ok,co może być przyczyną...
-
miki55
- Zaawansowany
- Auto:: 1.9 bls
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Re: kontrolka oleju migająca i stop
Jaki kolor kontrolki pomarańczowy czy czerwony może jeszcze jakiś komunikatJazda pisze:W trakcie jazdy zapaliła mi się kontrolka oleju migająca i stop,natychmiast wyłączyłem auto,odczekałem 15 minut i sprawdziłem stan oleju,stan ok,co może być przyczyną...
-
Jazda
- Początkujący
Kolor czerwony,komunikat oldruck motor aus i betebsbeleitung oraz migająca kontrolka oleju
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Jak już się zapaliła kontrolka na szafie to duża szansa że jest po zawodach. To się nie dzieje w 5 sekund. A bez oleju to ani wałek rozrządu ani wał korbowy ani turbo nie pożyje długo. Zawsze jest nadzieja że np pękła rurka podająca olej do turbo. Wtedy też szafa zaświeci i olej będzie wywalać na asfalt ale te paręnaście sekund nie zaszkodzi silnikowi.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
Jazda
- Początkujący
No zobaczymy,nic nie żygało na asfalt,olej jest w stanie,na kompie zero błędów,odpala,myślę że to pompa lub faktycznie coś na wałku i niema ciśnienia,niestety tak to jest z tymi złomami 2.0 tdi,miałem 1.9 i zero problemów to mi się zachciało,pół roku temu pękła szpilka na pasku,masakra
- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Nie wiem jak budowany jest czujnik ciśnienia oleju w vw ale wiem jak zostanie przebity czujnik to we wtyczce jest olej wtedy wymiana czujnika i cieszymy się jazdą, tak zawsze miałem w zafirach.
- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
To odepnij czujnik i sprawdź błąd czy będzie czujnik, bo jak ci wyskoczył błąd że masz wyłączyć silnik to skąd on wziął info o słabym ciśnieniu oleju.
-
Jazda
- Początkujący
Na obecną chwilę wiem że poszła pompa oleju,chociaż dziwny przypadek bo w moim silnku czyli bkd jest starego typu jak w 1.9 ,a co dalej to zobaczymy...
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Ano nie znaczy też że na tysiąc sztuk każda musi przeżyć 20 lat. Tzw złośliwość rzeczy martwych.
Ważne jest teraz co się w niej skiepszczylo i kiedy. Czyli czy jeździłeś dwa lata z ciśnieniem oleju po 1.5 bara w porywach aż w końcu spadło do 0.3 czy 0.5 bara i zaświeciło kontrolkę na szafecji. Jeśli tak to raczej cała reszta silnika i osprzętu będzie też zdechnieta.
Ważne jest teraz co się w niej skiepszczylo i kiedy. Czyli czy jeździłeś dwa lata z ciśnieniem oleju po 1.5 bara w porywach aż w końcu spadło do 0.3 czy 0.5 bara i zaświeciło kontrolkę na szafecji. Jeśli tak to raczej cała reszta silnika i osprzętu będzie też zdechnieta.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
Jazda
- Początkujący
Pompa się zatarła na łożysku i pękła śruba w środku,jak robiłem turbo wiosną to sprawdzałem ciśnienie i było ok,także skończyła się gdzieś w tym czasie ale czy nagle to nie wiem,zobaczymy jak wymienię pompę to zobaczymy,napewno od niej w silnik nic nie poszło bo żadnych opiłków nie było,zobaczymy...pierwsze jak co to poszło turbo ale mam nadzieję że będzie ok
-- Pt sie 24, 2018 12:28 --
Strachy na lachy,jak mówiłem poszła pompa oleju,nie było odpowiedniego ciśnienia,ale po wymianie,zalaniu olejem jest ok,turbo chodzi w całym zakresie pięknie,silnik też ok,sprawdzałem w serwisie,także nie zawsze oznacza to koniec...najważniejsze że praktycznie stałem na światłach jak mi się kontrolka zapaliła i momentalnie auto zgasilem.
-- Pt sie 24, 2018 12:29 --
Strachy na lachy,jak mówiłem poszła pompa oleju,nie było odpowiedniego ciśnienia,ale po wymianie,zalaniu olejem jest ok,turbo chodzi w całym zakresie pięknie,silnik też ok,sprawdzałem w serwisie,także nie zawsze oznacza to koniec...najważniejsze że praktycznie stałem na światłach jak mi się kontrolka zapaliła i momentalnie auto zgasilem.
-- Pt sie 24, 2018 12:28 --
-- Pt sie 24, 2018 12:29 --