Przejeżdżając przez Bawarię latem zauważyłem, że nie da się odbierać zestawu stacji Bayerische Rundfunk. Okazało się, że problem dotyczy tylko posiadaczy VW/Audi i jest znany:
https://www.teltarif.de/radio-empfang-problem-dab-plus/news/73313.html
Niestety, pozostaje nierozwiązany (przynajmniej ja nie trafiłem na żadną informację). Być może wystarczy zrobić aktualizację oprogramowania zestawu medialnego. Problem może być o tyle większy, że system, w którym nadaje bawarska stacja ma znacznie lepsze parametry i za chwilę większość nadawców będzie mogła iść w tę stronę. Oby VW znalazł rozwiązanie, mam nadzieję że bez zmiany sprzętowej...
VW Media i DAB+
- pab567
- Specjalista
- Auto:: Superb Kombi 3.6
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 78 razy
Re: VW Media i DAB+
Bardzo ciekawa informacja. Mam nadzieję, że jak już znajdą rozwiązanie to pojawią się nowe softy również do starszych urządzeń.
-
- Przeglądacz
- Auto:: 2.0 150KM '16
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Re: VW Media i DAB+
No i cóż... na niemieckich forach mówią, że VW wypuścił soft z poprawką, ale tylko dla roczników 2017 i 2018. Brzmi trochę tak, jakby w ten sposób czynili zadość tylko tym, którzy mają jeszcze gwarancję. Trochę nieładnie.
Przy tym, że ja wziąłem pakiet przedłużonej gwarancji, to trochę sytuacja patowa - zgłaszam problem, dla którego jest rozwiązanie, ale właściwie nie da się go wdrożyć w moim aucie. Ciekawe kiedy będą następne stacje zmieniać sposób transmisji i problem się zwielokrotni.
Serwis oferuje podjęcie próby wgrania softu dla roczników 2017, ale bez gwarancji, że zadziała i że w ogóle wszystkiego nie zepsują. Trochę obciach...
-- Śr lip 10, 2019 18:27 --
Ciąg dalszy po dłuższej przerwie.
Byłem w serwisie wyczyścić klimę i w ramach darmowej akcji serwisowej wgrano mi nowy soft dla Disscovery Media (dla roczników 2015-2017). Jak podziałało to na stacje DAB+ w Bawarii przekonam się niebawem i dam znać.
Na razie mam spostrzeżenia:
- wgranie nowego softu wykasowało książkę kontaktów
- nie wykasowało jednak historii nawigacji
- wykasowało inne ustawienia spersonalizowane, jak zakodowane stacje radiowe, korektor tonów dźwięku, wyciszenie radia przy komunikatach navi, sygnał z czujnika parkowania itp.
- nawigacja po uruchomieniu samochodu zgłasza się z komunikatem, że dane nawigacji są nieaktualne. Po update map był spokój jeden dzień... czy ja mam codziennie ściągać 14GB map, żeby nie pokazywało takiego komunikatu, czy jak?
-- N sie 18, 2019 11:56 --
I ostatecznie potwierdziłem działanie, update dał radę, stacje z pakietu Bayern są odbierane normalnie.
Przy tym, że ja wziąłem pakiet przedłużonej gwarancji, to trochę sytuacja patowa - zgłaszam problem, dla którego jest rozwiązanie, ale właściwie nie da się go wdrożyć w moim aucie. Ciekawe kiedy będą następne stacje zmieniać sposób transmisji i problem się zwielokrotni.
Serwis oferuje podjęcie próby wgrania softu dla roczników 2017, ale bez gwarancji, że zadziała i że w ogóle wszystkiego nie zepsują. Trochę obciach...
-- Śr lip 10, 2019 18:27 --
Ciąg dalszy po dłuższej przerwie.
Byłem w serwisie wyczyścić klimę i w ramach darmowej akcji serwisowej wgrano mi nowy soft dla Disscovery Media (dla roczników 2015-2017). Jak podziałało to na stacje DAB+ w Bawarii przekonam się niebawem i dam znać.
Na razie mam spostrzeżenia:
- wgranie nowego softu wykasowało książkę kontaktów
- nie wykasowało jednak historii nawigacji
- wykasowało inne ustawienia spersonalizowane, jak zakodowane stacje radiowe, korektor tonów dźwięku, wyciszenie radia przy komunikatach navi, sygnał z czujnika parkowania itp.
- nawigacja po uruchomieniu samochodu zgłasza się z komunikatem, że dane nawigacji są nieaktualne. Po update map był spokój jeden dzień... czy ja mam codziennie ściągać 14GB map, żeby nie pokazywało takiego komunikatu, czy jak?

-- N sie 18, 2019 11:56 --
I ostatecznie potwierdziłem działanie, update dał radę, stacje z pakietu Bayern są odbierane normalnie.