wymieniać drzwi?

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
Biglook
Auto:: Cross,2.0 TDI, 2008
Imię:: Łukasz

wymieniać drzwi?

Post autor: Biglook »

Witam, jadąc z dziećmi do parku rozrywki, spotkała mnie niespodzianka - gdzieś w okolicach Tomaszowa Maz. na S8, przejechałem leżący kawał rury wydechowej. Myślałem, że uderzył w podwozie..jednak nie..załączam fotki, proszę o pomoc - wymieniać całe drzwi czy wklejać blachę?Jestem bliżej rozwiązania z wymianą całych drzwi, jednak mam obawy co do koloru nowych. Gdzie odczytać kod lakieru? Czy jest zakodowany w numer nadwozia?Jak go odkodować? Mechanizmy działają, jednak jest dziura, przez którą widać boczki wewnętrzne. Jeśli zamawiać drzwi to lepiej odebrać osobiście czy kurier również bezpieczny?
Załączniki
IMG-8064.jpg
IMG-8058.jpg
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Re: wymieniać drzwi?

Post autor: swimmer »

Wymienić drzwi pod kolor (wklejka w bagażniku/książce pojazdu/zdekodować z VIN). Trzeba będzie trochę poszukać ale da się znaleźć.
Kupując drzwi pod kolor w używanym aucie zawsze będzie delikatna różnica ale można to zgubić dobra polerką + wosk.
W przypadku braku drzwi kupić kolor podobny i oddać do lakiernika.
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię:: BARTOSZ
Podziękował: 276 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy
Kontakt:

Post autor: hagio »

Na moje to nie wiem ile masz czasu na zgłoszenie tego typu zdarzenia na policję i dochodzenia odszkodowania od zarządcy autostrady. Jeśli masz świadka to nie powinieneś mieć problemu.Fakt że to trochę trwa.... Na drzwi wykładasz ze swoich a za jakiś czas dostaniesz z ubezpieczenia autostrady i myślę że wyjdziesz na tym lepiej.
Biglook

no właśnie bez AC - tak jak w moim przypadku musiałbym wezwać Policję na miejsce i spisać protokół, wówczas jest podstawa roszczenia - taki mi mój agent ubezpieczeniowy rzekł. A ja pełny pokład z dziećmi jadąc ze 130 km/h nie zatrzymywałem się na S8, z resztą myślałem, że to w podłogę coś uderzyło. Agent ma rację, czy ktoś ma inne doświadczenie?
Awatar użytkownika
swimmer
Expert

Ciężko Ci to będzie udowodnić. Podstawa to niestety kamerka w aucie.
A jak nie masz nawet świadka... Postaw się w sytuacji że ktoś do Ciebie przychodzi i mówi "kamień który wyleciał z Twojego buta uderzył w mój rower, dwa dni temu, i nikt tego nie widział" ;)
Biglook

to już nie o to chodzi, będę płacił tylko jakie rozwiązanie wybrać? sprawdzę czy ten kod lakieru znajdę. A ktoś ma sprawdzonego dostawcę takich elementów jak drzwi? :)
Awatar użytkownika
swimmer
Expert

Nie kolego... Raczej musisz szukać allegro, Olx albo po szrotach w okolicy. Wysyłka też wchodzi w grę. Ludzie którzy tym handlują wiedzą jak zabezpieczyć przesyłkę, problem są tylko koszty samej wysyłki.
Mi się bardziej kalkulowało pojechać 80km po drzwi pod kolor ;)
ODPOWIEDZ