Blind Spot Detection i Rear Traffic Alert w Caddy 2012

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
MartyPL
Auto:: Caddy 1.6TDI 2012
Imię:: Marcin
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Blind Spot Detection i Rear Traffic Alert w Caddy 2012

Post autor: MartyPL »

W końcu Blind Spot Detection BSD i Rear Trafic Alert RTA zamontowane i działają.

Posiadałem cały komplet kupiony na ALI pod passata B7 z radarami 3AA i zabierałem się do tego jak pies do jeża. Czas leciał i pojawiły się radary 5Q0, zatem zakupiłem radary z mocowaniami od Sharana 7N2 i w końcu zabrałem się za moda.

Pierwszym etapem było dokupienie wtyczek do radarów 5Q0 i przepinowanie ich ze starych wtyczek. Tutaj z pomocą przyszła ELSA. Kolejnym etapem była modyfikacja lampek ostrzegawczych w lusterkach. Napięcie do nich podawane w poprzedniej generacji (passat B7) było 5V, a teraz radary wysyłają 12V. Z pomocą przyszedł tutaj kolega z drive2.ru (https://www.drive2.com/l/9879911/) i stabilizatory napięcia 78L05 5V 100mA (2 szt. oczywiście).

Konieczne było jeszcze wymienienie pinów idących do drzwi (w moim przypadku caddy ma inne niż passat b7) i oczywiście zakodowanie. Tutaj z pomocą przyszli rosjanie (kodowanie pompy), oraz kolega @yox (kodowanie radia). Za co im wielkie dzięki.

Lusterka zrobiłem podobnie jak kolega z linka z drive2.ru. Konieczne było również obcięcie belki zderzaka, aby w ogóle gdzieś te radary zmieścić;) Same uchwyty z sharana bardzo fajnie pasowały, ale musiałem je też nieco przyciąć, ponieważ zderzak się „nie mieścił”.

Oczywiście do tego moda potrzebna jest jeszcze pompa 20 bajtowa (w moim przypadku BS flashowany na CC), ale tę wymieniłem dużo wcześniej „przy okazji”.

Zdjęcia:
https://beta.photobucket.com/u/MartyPL/ ... 0a4aaeb9d1

Mój Caddy to rocznik 2012, ale tył jest od Caddy 4 (przełożona klapa, zderzak, belka, ślizgi). Także jak ktoś w Caddym będzie chciał to zrobić to moje zdjęcia mogą się nieco różnić od tego co on zobaczy. Ten sam post opublikowałem również na forum golfa, gdzie temat jest opisywany w większym stopniu (wg mnie).
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Re: Blind Spot Detection i Rear Traffic Alert w Caddy 2012

Post autor: JEDARO »

:piwo: :oki:
Fajnie Twoje caddy to już chyba wersja IV++ :mrgreen:
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
Awatar użytkownika
kris25-05
Auto:: Caddy 09, Caddy 11
Imię:: Krzysztof
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Re: Blind Spot Detection i Rear Traffic Alert w Caddy 2012

Post autor: kris25-05 »

Świetna robota :piwo: Przy okazji dobrze wiedzieć że zderzak od drugiego lifta pasuje :super:
ODPOWIEDZ