Bierze olej 1l/2000 km
- lsz11
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.9 BLS DSG 2007r
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Bierze olej 1l/2000 km
Witam
Auto bierze olej 1litr na niecałe 2000 km. Gdy go kupiłem, 5,5 roku temu, pierwszy raz dolewałem po ok 9000 km, potem z roku na rok zapotrzebowanie na olej sukcesywnie rosło(co 7 tys.,potem co 5 tys., teraz co 2 tys. musiałem dolewać)
Z wyciekami się uporałem ale to nie był wyciek, który wskazywałby na takie zużycie oleju.
Turbo w czerwcu br zregenerowane mimo to w układzie dolotowym jest trochę oleju ale trochę to norma. Możliwe, że uszczelniacze zaworów puściły? Ale czy wyleciałby tamtędy litr oleju po 2 tys km? Zwłaszcza, że w komorze spalania tworzy się ciśnienie a nie podciśnienie, które ssałoby ten olej.
Mam DPF więc żadnego dymku nie widać przy odpalaniu i rura wydechowa też sucha.
Czy może raczej pierścienie na tłokach nie spełniają swojej roli?
Auto ma przejechane 358000 km, spadku mocy nie zauważyłem, ładnie odpala.
Jak zdiagnozować odmę by ją ewentualnie wykluczyć - gdy zdejmę przewód odmy z rury przed turbo na rozgrzanym uruchomionym silniku to z przewodu wydostaje się niebieski dymek (opary oleju zapewne). No i zauważyłem, gdy demontowałem turbo, że połączenie rury od filtra powietrza do turbo jest zapocone olejem.
Czy jest tylko jeden przewód odpowietrzający skrzynię korbową? Ten z pokrywy zaworów wychodzący czy jest coś jeszcze do sprawdzenia?
Auto bierze olej 1litr na niecałe 2000 km. Gdy go kupiłem, 5,5 roku temu, pierwszy raz dolewałem po ok 9000 km, potem z roku na rok zapotrzebowanie na olej sukcesywnie rosło(co 7 tys.,potem co 5 tys., teraz co 2 tys. musiałem dolewać)
Z wyciekami się uporałem ale to nie był wyciek, który wskazywałby na takie zużycie oleju.
Turbo w czerwcu br zregenerowane mimo to w układzie dolotowym jest trochę oleju ale trochę to norma. Możliwe, że uszczelniacze zaworów puściły? Ale czy wyleciałby tamtędy litr oleju po 2 tys km? Zwłaszcza, że w komorze spalania tworzy się ciśnienie a nie podciśnienie, które ssałoby ten olej.
Mam DPF więc żadnego dymku nie widać przy odpalaniu i rura wydechowa też sucha.
Czy może raczej pierścienie na tłokach nie spełniają swojej roli?
Auto ma przejechane 358000 km, spadku mocy nie zauważyłem, ładnie odpala.
Jak zdiagnozować odmę by ją ewentualnie wykluczyć - gdy zdejmę przewód odmy z rury przed turbo na rozgrzanym uruchomionym silniku to z przewodu wydostaje się niebieski dymek (opary oleju zapewne). No i zauważyłem, gdy demontowałem turbo, że połączenie rury od filtra powietrza do turbo jest zapocone olejem.
Czy jest tylko jeden przewód odpowietrzający skrzynię korbową? Ten z pokrywy zaworów wychodzący czy jest coś jeszcze do sprawdzenia?
VW Touran 1.9 TDI, BLS, DSG, 2007
- lsz11
- Użytkownik
Re: Bierze olej 1l/2000 km
Dziś obejrzałem przewód odmy i rury do i z turbo. Okazało się, że jest sporo oleju w tych rurach w okolicach turbo i w przewodzie odmy, także nawet sopel wisiał na rurze wychodzącej z turbo do IC.
Czyli jakimś cudem olej wali przez odmę w dolot, wyjaśni mi ktoś dlaczego?
Czyli jakimś cudem olej wali przez odmę w dolot, wyjaśni mi ktoś dlaczego?
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Co znaczy sporo. Rozmowa jak z dzieckiem. Weź te węże wypnij i jak się da to olej złej do jakiegoś kubka. Do IC możesz palucha włożyć i czy jest tam oleju szklanka dwie czy może tylko jest to ubabrane filmem olejowym. Może nie tak tylko delikatnie zwilgotniale ale tak nieco bardziej wilgotne ścianki są. Czy to zawsze trzeba ciągnąc za język.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
Poprostu turbo puszcza olej do IC, moim zdaniem turbo umarło(chodzi o uszczelnienie)
wystukane w garażu z kluczem w ręku
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
był
Jest
- lsz11
- Użytkownik
W czerwcu tego roku turbo regenerowane. Myślę, że pierścienie zgarniające domagają się wymiany, tak jak to wesol zaznaczył. W końcu przebieg prawie 360 tys o czymś świadczy.marcyb3 pisze:Poprostu turbo puszcza olej do IC, moim zdaniem turbo umarło(chodzi o uszczelnienie)
- marcyb3
- Expert
No i co z tego że robione, jak złożone jest z chińskich części to i tak długo wytrzymała, zdejmij rurę i sprawdź wirnik czy ma luzlsz11 pisze:W czerwcu tego roku turbo regenerowane. Myślę, że pierścienie zgarniające domagają się wymiany, tak jak to wesol zaznaczył. W końcu przebieg prawie 360 tys o czymś świadczy.marcyb3 pisze:Poprostu turbo puszcza olej do IC, moim zdaniem turbo umarło(chodzi o uszczelnienie)
był
Jest
był
Jest
- lsz11
- Użytkownik
Turbina zrobiona raczej dobrze.marcyb3 pisze:, zdejmij rurę i sprawdź wirnik czy ma luz
Sprawdziłem, luzów brak na wirniku. Czy jest sposób na sprawdzenie odmy? Gdy ściągam przewód odmy na rozgrzanym silniku to widać opary ale czy nie ciągnie oleju podczas pracy turbo? I o to mi właśnie chodzi, czy jest sposób na sprawdzenie czy separator w odmie działa prawidłowo.
I jeszcze jedno, słyszałem, że gdy walnięte są pierścienie to olej wali przez odmę w układ dolotowy. Tylko właśnie jak skoro tam ma zadziałać separator? I czy muszą być walnięte wszystkie pierścienie na tłoku czy wystarczy, że zagarniające olej stoją i już są przedmuchy.
-
bastek1281
- Początkujący
- Auto:: VW Touran1,9TDI 2005r
- Imię:: Sylwek
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- marcyb3
- Expert
Bez obrazy ale zachowaj te komentarze dla siebie.bastek1281 pisze:Niemiecki szmel
był
Jest
był
Jest
- lsz11
- Użytkownik
A czy konieczna jest wymiana np. paska rozrządu na nowy czy też śrub głowicy?
Na pasku mam zrobione 30 tys km, może zachowując kierunek pracy paska nie ma potrzeby wymieniać go i może pochodzić jeszcze drugie 30 tys km.
Czy ktoś pokrótce mógłby wyjaśnić co może stać się i dlaczego gdy założymy ponownie raz zdjęty pasek i gdy użyjemy raz jeszcze śrub głowicy?
Nasłuchałem się już odpowiedzi typu "bo to taka szkoła", "bo to tak się robi", "nie wymyślaj tylko zmieniaj" ale nikt nie potrafił odpowiedzieć cóż takiego dzieje się z tym paskiem gdy zdejmiemy go z koła zębatego? Myślę, że sporo osób boryka się z tym dylematem.
Na pasku mam zrobione 30 tys km, może zachowując kierunek pracy paska nie ma potrzeby wymieniać go i może pochodzić jeszcze drugie 30 tys km.
Czy ktoś pokrótce mógłby wyjaśnić co może stać się i dlaczego gdy założymy ponownie raz zdjęty pasek i gdy użyjemy raz jeszcze śrub głowicy?
Nasłuchałem się już odpowiedzi typu "bo to taka szkoła", "bo to tak się robi", "nie wymyślaj tylko zmieniaj" ale nikt nie potrafił odpowiedzieć cóż takiego dzieje się z tym paskiem gdy zdejmiemy go z koła zębatego? Myślę, że sporo osób boryka się z tym dylematem.
- bartez55
- ____________________

- Auto:: Touran 2.0 TDI [CFHC]
- Imię:: Bartek
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Szpilki głowicy raz użyte nie powinny być zakładane ponownie ponieważ gwinty w nich już będą przeciągnięte.
A co do paska rozrządu to chyba nie jest jakiś wielki koszt założyć nowy jak i tak będzie wszystko na wierzchu.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
A co do paska rozrządu to chyba nie jest jakiś wielki koszt założyć nowy jak i tak będzie wszystko na wierzchu.
- lsz11
- Użytkownik
Acha, no tak ale podczas próby dokręcenia ich gwint może puścić, śruba się urwać, czy jak?bartez55 pisze:Szpilki głowicy raz użyte nie powinny być zakładane ponownie ponieważ gwinty w nich już będą przeciągnięte.
Wiem, że nie wielki ale stówka szpilki, stówka pasek to już, jakby nie patrzeć dwie stówki. Co z tym paskiem się stanie, zerwie się? Dlaczego? Złapie lewe obroty? -żartuję oczywiście. Ząbki się wytrą. Czy sklep, producent musi zarobić? Może po prostu utarło się, że skoro się rozebrało to po co za rok znów rozbierać, lepiej założyć nowy, ale to ma sens gdy rzeczywiście został rok do wymiany rozrządu ale nie np. 3 lata.A co do paska rozrządu to chyba nie jest jakiś wielki koszt założyć nowy jak i tak będzie wszystko na wierzchu.
- bartez55
- ____________________

- Auto:: Touran 2.0 TDI [CFHC]
- Imię:: Bartek
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
W szpilkach gwint się wyciąga i ponownie dokrecone z książkowym momentem nie będą odpowiednio "trzymać" głowicy.
Z paskiem to jest historia taka, że koszt nowego paska jest nieporównywalnie mniejszy niż koszt remontu silnika w przypadku jego zerwania. Dlatego ja na przykład bym założył nowy.
Z paskiem to jest historia taka, że koszt nowego paska jest nieporównywalnie mniejszy niż koszt remontu silnika w przypadku jego zerwania. Dlatego ja na przykład bym założył nowy.