VW Touran Webasto Rozbudowa dogrzewacza Ogrzewanie postojowe

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Czy skorzystałeś? Warto było napisać?

Zdecydowanie tak, mam zamiar przerabiać
152
57%
Zdecydowanie tak, nie będę przerabiać samodzielnie
59
22%
Zdecydowanie tak, już przerobiłem
56
21%
Nic nowego się nie dowiedziałem, nie będę przerabiać
1
0%
Nic nowego się nie dowiedziałem, mam przerobione
1
0%

Liczba głosów: 269

pykson
Początkujący
Auto:: Highline BMM 2007
Imię:: Adam
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: VW Touran Webasto Rozbudowa dogrzewacza Ogrzewanie posto

Post autor: pykson »

Tomasz, mam auto z malym nalotem wiec dogrzewacz powinien tez byc malo zuzyty. I jezeli moglbym go nie wymieniac na taki sam element tylko z inna elektornika a o nieznanej przeszlosci to wolalbym kupic te plytke z allegro. Bo panel climatronic z webasto dogrzewacza nie wysteruje i to wlasnie mnie w tej plytce zaintrygowalo.
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

Wszystko fajnie kolego pykson tylko czy wiesz że piece są z zaworkami i bez ,podgrzewaczami paliwa i bez, a płytkę trzeba założyć pod dany model pieca.
Do tego masz auto z 2007 roku, a więc piec TTV, a o niebo lepszy jest TTVEVO i ja bym z miejsca przesiadał się na TTVEVO.
Takie kilka słów ode mnie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Ostatnio zmieniony sob wrz 08, 2018 23:44 przez Tomasz_W-wa, łącznie zmieniany 1 raz.
oskaritto
Auto:: Touran,1.9 tdi,2006
Imię:: Oskar

Post autor: oskaritto »

czesc
poszukuje pieca z mozliwoscia podpiecia centralki na pilota
mam zwykly dogrzewacz postojowy w touranie 2006 rok 1.9tdi
pomozesz?
miki55
Zaawansowany
Auto:: 1.9 bls
Imię:: Rafał
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Post autor: miki55 »

oskaritto pisze:czesc
poszukuje pieca z mozliwoscia podpiecia centralki na pilota
mam zwykly dogrzewacz postojowy w touranie 2006 rok 1.9tdi
pomozesz?
Musisz mieć jeszcze odpowiedni panel. Napisz czy masz klimatronik czy klimatik?
pykson
Początkujący

Tomasz_W-wa pisze:Wszystko fajnie kolego pykson tylko czy wiesz że piece są z zaworkami i bez ,podgrzewaczami paliwa i bez, a płytkę trzeba założyć pod dany model pieca.
Do tego masz auto z 2007 roku, a więc piec TTV, a o nie bo lepszy jest TTVEVO i ja bym z miejsca przesiadał się na TTVEVO.
Takie kilka słów ode mnie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Kolego Tomasz, te plytke mozna zalozyc pod dowolny model pieca, niezaleznie od wersji, pasuje nawet do dogrzewacza.

Caly deal w tym, ze nie trzeba kupowac niepewnego pelnego pieca majac pewny wlasny dogrzewacz, plus sterowanie nawiewem za 150 zl i centralka gsm za 100 i za 330 zl mamy sterowane telefonem pelne webasto.

Gdyby dalo sie dostac do wtyczki pieca bez zrzucania zderzaka juz bym to testowal.

A od tourana 1 lepszy jest touran 2. Tylko ze trzeba na niego wylozyc wiecej siana, podobnie jak na vevo.
Do vevo wypadaloby tez zmienic pompke na wydajniejsza DP42, a to kolejny wydatek.
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

Widać że kolega początkujący, zacznij czytać temat od początku wtedy się dowiesz co do czego :piwo: i może się dowiesz od kogo kupować poszczególne elementy układanki przetestowane i w 100% sprawne :D
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów

Widzisz piszesz rzeczy, które już słyszałem (czytałem rok temu, dwa lata temu) ale jak na razie nikt nie uruchomił w VW Touranie dogrzewacza jako pełnego ogrzewania postojowego z jakimiś innymi modułami.

Co do piecy TTVEVO to kolego jest różnica dość spora, poczytaj sobie wypowiedzi ludzi z forum którzy podmienili TTV na TTVEVO.
Co do pompki to nie trzeba wymienić, oczywiście dedykowana jest DP42 ale na DP40 też dobrze śmiga, sam mam tak z 2 lata i jest wszystko OK (znam też ludzi którzy w swoich Touranach również mają TTVEVO i pompkę DP40 i też nie mieli z tym problemu).

Podaj tą centralkę GSM za 100 zł bo z tego co wiem to ceny są ciut bym powiedział wyższe.
Sterowanie nawiewem za 150 zł jeżeli mówimy o IPCU to nie wiem gdzie znalazłeś w takiej cenie przekaźnik (zakodowany np. pod Tourana) + całą instalację.

Powodzenia żeby mieć pełne ogrzewanie postojowe w cenie 330 zł, dużo ludzi by tak chciało.

A i jeszcze jedno demontaż zderzaka to 10 min roboty kolego, nic trudnego.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
pykson
Początkujący

Tomasz_W-wa pisze:Widzisz piszesz rzeczy, które już słyszałem (czytałem rok temu, dwa lata temu) ale jak na razie nikt nie uruchomił w VW Touranie dogrzewacza jako pełnego ogrzewania postojowego z jakimiś innymi modułami.
(...)
Skoro ktoś uruchomił zuheizer tymże modułem na stole to w touranie z dogrzewaczem też to da się zrobić.
Tomasz_W-wa pisze: Co do piecy TTVEVO to kolego jest różnica dość spora, poczytaj sobie wypowiedzi ludzi z forum którzy podmienili TTV na TTVEVO.
Nie muszę czytać rzeczy oczywistych, przecież nie kwestionuję tego, że VEVO jest lepsze niż V, podobnie jak tego, że nowszy model tourana jest lepszy od poprzedniego.
Tomasz_W-wa pisze: Co do pompki to nie trzeba wymienić, oczywiście dedykowana jest DP42 ale na DP40 też dobrze śmiga, sam mam tak z 2 lata i jest wszystko OK (znam też ludzi którzy w swoich Touranach również mają TTVEVO i pompkę DP40 i też nie mieli z tym problemu).
Piec VEVO steruje pompką paliwa "myśląc", że ma bardziej wydajną DP42 i może nie dossać wystarczającej ilości paliwa, problem być może mniej istotny w touranach niż w niektórych innych autach, ale zasadniczo poziom ropy w przewodzie paliwowym może opadać po dłuższym czasie nieużytkowania pojazdu i wtedy braknie jej w piecu przy jego rozruchu.
Być może w codziennie odpalanym samochodzie problem nie występuje, ale po tygodniu rozruch webasto może skończyć się białym dymem jak na konklawe.
Tomasz_W-wa pisze: Podaj tą centralkę GSM za 100 zł bo z tego co wiem to ceny są ciut bym powiedział wyższe.
Proszę bardzo:
https://allegro.pl/2k-12v-duzy-zasieg-g ... 99265.html
Tomasz_W-wa pisze: Sterowanie nawiewem za 150 zł jeżeli mówimy o IPCU to nie wiem gdzie znalazłeś w takiej cenie przekaźnik (zakodowany np. pod Tourana) + całą instalację.
Proszę bardzo:
https://allegro.pl/modul-ipcu-przekazni ... 17707.html
Tomasz_W-wa pisze: Powodzenia żeby mieć pełne ogrzewanie postojowe w cenie 330 zł, dużo ludzi by tak chciało.
Sure. Niby lepsze jest wrogiem lepszego ale też tańsze jest wrogiem taniego. Myślę, ze nie tylko dużo ludzi a nawet wszyscy by tak chcieli. Jeżeli to jest możliwe to, jak to mawia Dżoana, "łaj nat"?
Tomasz_W-wa pisze: A i jeszcze jedno demontaż zderzaka to 10 min roboty kolego, nic trudnego.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Ciekawe...
Nie demontowałem jeszcze zderzaka, ale skoro sam jarry pisze, że "dostanie się do pieca jest czynnością żmudną" to nie sądzę, żeby te 10 minut tak bardzo dawały mu do wiwatu.
Jeżeli faktycznie da się dostać do webasto w 10 min to bardzo mnie tym ucieszyłeś, wręcz zmobilizowałeś do konkretnych działań. O ich efektach nie omieszkam napisać na forum, nawet jeżeli będą negatywne.
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

Tomasz_W-wa pisze: A i jeszcze jedno demontaż zderzaka to 10 min roboty kolego, nic trudnego.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Ciekawe...
Nie demontowałem jeszcze zderzaka, ale skoro sam jarry pisze, że "dostanie się do pieca jest czynnością żmudną" to nie sądzę, żeby te 10 minut tak bardzo dawały mu do wiwatu.
Jeżeli faktycznie da się dostać do webasto w 10 min to bardzo mnie tym ucieszyłeś, wręcz zmobilizowałeś do konkretnych działań. O ich efektach nie omieszkam napisać na forum, nawet jeżeli będą negatywne.[/quote]

Kolego przeczytaj temat od pierwszej strony to się dowiesz czy można dostać się do dogrzewacza w 10 minut czy da się zdemontować ZDERZAK W 10 minut jak to napisał kolega Tomek :piwo:
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów

Kolego uruchomienie na stole diagnostycznym z tą płytką do webasto, a w aucie to dwie różne sprawy (poczytaj trochę nasze forum bo koledzy już bawili się tą płytką i testowali i nie było tak kolorowo jak zapewne myślisz).

Co do TTVEVO a TTV rozchodziło mi się że TTV np. o wiele szybciej się zawala sadzą w środku i jeżeli u Ciebie od nowości siedzi piec TTV (od 2007) i nikt go do tej pory nie czyścił to raczej nie jest on w aż tak dobrej kondycji jak tu piszesz.
Do tego masz auto z panele AC czyli w zimie zawsze po uruchomieniu zapłonu uruchamiał się piec nawet jak uruchomiłeś silnik na minutę (czyli ma trochę uruchomień i przepracowanych godzin, no chyba że był bezpiecznik przepalony/wyjęty i fizycznie odłączone Webasto).

Jeżeli chodzi o centralkę GSM to wiedziałem że podasz link właśnie do tej, poczytaj najpierw trochę na forach opinie o tym sprzęcie.
Dobra centralka na GSM to 3 razy tyle kosztuje, nawet ktoś na forum już wystawiał z 2 razy markowy sprzęt.

Co do piecy TTVEVO i pompki DP40 to piszesz jakieś kolego bzdury o cofaniu się paliwa, białym dymie itp, nie pisz bzdur bo później będą powtarzać inni te bzdety na innych forach.
Jeżeli przeczytał byś moją wypowiedź ze zrozumieniem to mam TTVEVO + DP40 2-3 sezony w aucie (2 zimy teraz 3-cia będzie) i przez ok 6 miesięcy piec w ogóle nie jest włączany, a więc po Twojemu paliwo powinno w ogóle zejść z przewodów, czyli pierwsze uruchomienia pieca nie powinno się udać (z braku paliwa w przewodzie i napełnieniu magistrali paliwowej przez pompkę paliwa).
W moim aucie i kolegów nic takiego się nigdy nie zdarzyło, a więc z doświadczenia popartego faktami, a nie jakimiś domysłami stwierdzam że nie masz racji.
Dobra kończę tą dyskusję bo nie widzę sensu rozmowy z osobą, która ma wiedzę Teoretyczą i chyba chce tu trochę zabłysnąć.
Pozwolę sobie już nie wdawać się w tą dysputę dalej.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
pykson
Początkujący

Tomasz_W-wa pisze: (...)
(poczytaj trochę nasze forum bo koledzy już bawili się tą płytką i testowali i nie było tak kolorowo jak zapewne myślisz).
(...)
Jeżeli chodzi o centralkę GSM to wiedziałem że podasz link właśnie do tej, poczytaj najpierw trochę na forach opinie o tym sprzęcie.
Dobra centralka na GSM to 3 razy tyle kosztuje, nawet ktoś na forum już wystawiał z 2 razy markowy sprzęt.
(...)
Ja podałem linki podpierając każde moje stwierdzenie. Liczę na wzajemność z Twojej strony - podaj, proszę, linki do testów owej płytki oraz opinii o tej centralce.

Tomasz_W-wa pisze: (...)
Co do piecy TTVEVO i pompki DP40 to piszesz jakieś kolego bzdury o cofaniu się paliwa, białym dymie itp, nie pisz bzdur bo później będą powtarzać inni te bzdety na innych forach.
(...)
Jak u Ciebie z językiem rosyjskim? U mnie słabo, ale radzę sobie przy pomocy tranlsatora google:
https://www.drive2.ru/l/8739894/
https://www.drive2.com/l/495174133613592654/

A tu masz po polsku, tyle że w superbie:
http://www.superbclub.pl/viewtopic.php?f=8&t=7637

Jak widać opisywany przeze mnie scenariusz jest nie tylko realny ale zdarza się faktycznie. Potencjalna konieczność dodatkowej wymiany pompki wraz wymianą sprawnego ThermoTop V na VEVO stanowi dla mnie słaby argument i tyle chciałem w kwestii VEVO napisać. Te 3 przypadki, które cudownie uzdrowiła wymiana pompki na DP42 to bzdury?

Ryzyko konieczności wymiany na DP42,moim zdaniem,cechuje jednak jakaś możliwość jego oszacowania.
Skoro Kolega taki biegły w temacie webasto - jak Kolega sądzi, dlaczego u jednych brakuje paliwa, a u innych nie?

Tomasz_W-wa pisze: (...) jeżeli u Ciebie od nowości siedzi piec TTV (od 2007) i nikt go do tej pory nie czyścił to raczej nie jest on w aż tak dobrej kondycji jak tu piszesz.
(...)
Sam jestem ciekaw jego faktycznego stanu, ale to się okaże po jego otwarciu jak już ściągnę ten cholerny zderzak ze spryskami.

Tomasz_W-wa pisze: Dobra kończę tą dyskusję bo nie widzę sensu rozmowy z osobą, która ma wiedzę Teoretyczą i chyba chce tu trochę zabłysnąć.
Pozwolę sobie już nie wdawać się w tą dysputę dalej.
(...)
Mam na tym forum zaledwie 10 postów. Naprawdę myślisz, że chcę tu zabłysnąć?

Tyle w kwestii VEVO i DP42. Do tematu wysterowania dogrzewacza chętnie powrócę, jednakże dopiero po testach na żywej materii, co pewno trochę potrwa, bo 3 diablęce aniolęta skutecznie wypełniają mój "wolny" czas po pracy.
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

niezła dyskusja tylko szkoda, że tak mało sensowna dużo teorii mało praktyki ;)

to może jeszcze podyskutujcie czym się różni dp40 a dp41 :?:

Co do dp42 od dawna wiadomo że jest przeznaczona VEVO i wydajniejsza ale to nie znaczy że pozostałe się nie nadają do tego pieca, jeśli będą sprawne i wydajne to dadzą radę ale jak ich wydajność z wiekiem oraz przebiegiem spadnie no to niestety

słabsza wydajność (nowej) dodatkowo spadek wydajności z wiekiem = brak paliwa w VEVO

Jakoś nie doczytałem się żeby ktoś bawił się w sprawdzanie czy np nowa dp40, dp41 daje takie same objawy tylko zawsze mowa jest o używanej. (oczywiście mowa o montażu w aucie nie na stole)

Pewnie, że lepiej jest zamontować nową dp42 i mieć spokój

Ale ile jeździ już VW z VEVO bez zmiany pompki uuu i jeszcze trochę ;)
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
pykson
Początkujący

JEDARO pisze:niezła dyskusja tylko szkoda, że tak mało sensowna dużo teorii mało praktyki ;)
(...)
Przecież podałem linki do konkretnych przypadków, to praktyka właśnie.
JEDARO pisze: (...)
to może jeszcze podyskutujcie czym się różni dp40 a dp41 :?:
(...)
Otóż to, tu jest sedno sprawy.
JEDARO, wiesz czym one się różnią?
JEDARO pisze: (...)
Ale ile jeździ już VW z VEVO bez zmiany pompki uuu i jeszcze trochę ;)
Pewno nawet więcej niż "uuu" ;), ale obstawiam że większość z nich to przedlifty.

Czy jest ktoś z grona szacownych forumowiczów z 1T2 z założonym VEVO, kto nie zmienił pompki i bezproblemowo odpala webasto po 2 dniach postoju?
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

pykson pisze: Przecież podałem linki do konkretnych przypadków, to praktyka właśnie.
tak j.w. nic te przykłady nie udowadniają, to nie Twoje zdobyte doświadczenia w dalszym ciągu poruszasz się w sferze teorii nie piszę tego żeby kogokolwiek obrazić
pykson pisze:Otóż to, tu jest sedno sprawy.
JEDARO, wiesz czym one się różnią?
oczywiście, że wiem zajmuje się ogrzewaniem postojowym ok. 10 lat
ale dobrze operujesz wyszukiwarką więc na pewno sobie poradzisz w znalezieniu odp.
pykson pisze:Pewno nawet więcej niż "uuu" ;), ale obstawiam że większość z nich to przedlifty.

Czy jest ktoś z grona szacownych forumowiczów z 1T2 z założonym VEVO, kto nie zmienił pompki i bezproblemowo odpala webasto po 2 dniach postoju?
No pewnie sporo tego już przerobiłem a przykładem jest mój touran nie miał jeszcze wymienianej pompki a zamontowałem mu już parę lat temu VEVO chyba z 2013r co nie znaczy, że nie będzie miał :mrgreen:
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Otrzymał podziękowań: 679 razy

Post autor: jeżu »

JEDARO pisze:pykson napisał(a):
Pewno nawet więcej niż "uuu" ;), ale obstawiam że większość z nich to przedlifty.

No pewnie sporo tego już przerobiłem a przykładem jest mój touran nie miał jeszcze wymienianej pompki a zamontowałem mu już parę lat temu VEVO chyba z 2013r co nie znaczy, że nie będzie miał :mrgreen:
Działa u u mnie beproblemowo w 1T2 bez zmiany pompki... już 2 sezony..... Piec Vevo od Darka :brawa:
ODPOWIEDZ