Metaliczny pisk przy delikatnym skręcie w lewo???

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
Awatar użytkownika
skorpion1vw
Przeglądacz
Auto:: VW TOURAN 1.9 AVQ 03'
Imię:: Wojtek

Metaliczny pisk przy delikatnym skręcie w lewo???

Post autor: skorpion1vw »

Witam

Koledzy od miesiąca podczas jazdy i skrętu w lewo (wystarczy minimalny ruch kierownicą w lewo)przy prędkości najczęściej 70-90km/h ale nieraz nawet przy mniejszej słychać pisk jakby tarł klocek o tarcze-metalowy pisk,podobny bardzo przy hamowaniu jak trze klocek o tarcze.
Jest to bardzo uciążliwe,metaliczny pisk ,sprawdzałem klocki i tarcze niby wszystko jest ok,więc to raczej nie to,myślę o łożysku koła,ale pewności nie mam.
Macie może jakiś pomysł bądź wiecie co może być tego przyczyną.
Wybieram się w długą trasę na urlop i nie chciałbym jak kolega wyżej opisywał słuchać symfonii z koła prawej strony.
Kręcąc w lewo odgłos -pisk występuje z prawej strony(tak mi się 99.9% wydaje że to przód).
Pisk ustępuje jak tylko wyprostuje lub delikatnie skręcę w prawo kierownicę

Proszę o pomoc.

Dzięki i Pozdrawiam

[ Dodano: Wto Lip 24, 2012 06:29 ]
Witam

Teraz już trze/piszczy nawet na wprost najczęściej od 50km/h w górę,jutro wyjazd a tu niewiadomo oco chodzi,dziś przeglądnę u mechanika,może coś wyłapiemy jak nie,to nie mam pomysłu a tu 3000km drogi przed Tourankiem,może macie jakis pomysł z swojego doświadczenia co może byc przyczyną,ktoś opisywał że łożysko może być ale czy łożysko nie powinno szumieć/huczeć??? a ja mam metaliczne tarcie/pisk wydaje mi się że to prawy przód.Pomóżcie koledzy jeśli macie jakiś pomysł.

Pozdrawiam
CB Lafayette Zeus+antena Snake

Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
bartek230388
Auto:: Touran 1.9 Tdi 2008r
Imię:: Bartek

Re: Metaliczny pisk przy delikatnym skręcie w lewo???

Post autor: bartek230388 »

Witam, mam identyczny problem. Tyle tylko że mi piszczy przy skręcie w lewo i w prawo. Piski ustępuje po wyproście i lekkiej kątrze. Daj kolego znać czy udało Ci się uporać z tym problemem.

Ja u siebie sprawdziłem hamulce, zauważyłem koła ustawiłem zbieżność. (Laserowo) zero efektów, mam wrażenie że się to nasila. Po dłuższej trasie felgi nie są ciepłe. Proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ