Mam Tourana z 2018 z DCC.
Problem w tym, że w zasadzie nie jestem w wstanie wyczuć, że działa (lub nie). Byłem na przejażdżce z mechanikiem z ASO, też nie zarejestrował różnicy, ale po podłączeniu do komputera stwierdził, że wszystko działa jak należy i "to tak działa" i że inni są klienci zadowoleni (?).
Dowiedziałem się w serwisie, że różnicę będzie czuć na autostradzie a nie dziurawej drodze bo to nie hydraulika, ale przejechałem już pół europy i jakoś dalej jak żona zmieni mi nastawienia to nawet tego nie zauważam :-/
Ma ktoś z was takie zawieszenie?
Jak wasze wrażenia?
Widzicie różnice?
Nie wiem czy się kopać dalej z serwisem bo już mnie ścięli za reklamowanie sprawnego (wg nich) auta.
Michał
Zawieszenie DCC - wrażenia z jazdy
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran BKC 2005
- Imię:: Mieciu
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Re: Zawieszenie DCC - wrażenia z jazdy
co to znaczy "bo już mnie ścięli za reklamowanie sprawnego (wg nich) auta" - obciążyli kosztami ?
-
- Auto:: Touran 1.8TSI, 2018,
- Imię:: Michał
Tak, uprzedzili grzecznie, ze jeśli auto wjedzie na warsztat i nie będzie usterek to zapłacę za roboczogodziny.
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
ja używam na co dzień opcji normal na autostradzie sport robi się sztywniejszy i przy większej prędkości i dużych kołach lepiej się prowadzi czy różnica jest aż tak wyraźna raczej drobna to nie pneumatyka jak np touaregu gdzie robi zawieszenie robotę 

-
Wniosek taki - jeśli chcesz bardziej sportowe to można rozważyć, jeżeli celem jest większy komfort (jak u mnie) to lepiej sobie darować - dużo kosztuje, zysk znikomy 

- Zyndram
- Użytkownik
- Auto:: CFJA, 2.0, 2011
- Imię:: Zyndram
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
Z mojego osobistego doświadczenia, to DCC czuć najlepiej na leżących policjantach. Tylko test trzeba zrobić dniowy, a nie jednorazowy. Tzn. przez jeden dzień pojeździć na każdym z trybów po kilku garbach i wtedy najlepiej czuć jak buja autem. Choć w twoim przypadku, to też może być w sumie niewyczuwalne, bo masz nówkę auto. I zanim to się ułoży itd. i zaczniesz czuć ustawienia, to chwilę potrwa.
-
No widzisz, a mi w serwisie powiedzieli - po konsultacji z vw.de, że podczas wolnej jazdy nastawy komfortowe są nadpisywane przez normal, żeby chronic zawiedzenie podczas jazdy po nierównej nawierzchni. Comfort de facto ponoć działa dopiero powyżej określonej prędkości, stąd w instrukcji jest informacja, żeby tego profilu używać podczas jazdy poza miastem.
Zastanawia mnie tez, czy nie wychodzi tu problem jaki jest przy ustawieniu profilu eco, tj. Ze po wycisgnieciu kluczykow auto przestawia sie w normal, a to ze pisze dalej ze eco nie ma znaczenia. Widać to po tym, ze tryb żeglowania nie działa oraz biegi sa oznaczane przez D a nie E. Przeklinanie sie przez profile znowu na eco powoduje ze zaczyna działać dobrze. Moze przy trybie comfort on tez sobie "zapomina" ze jest w takim trybie? Tylko ze tego nie ma jak zweryfikować...
Zastanawia mnie tez, czy nie wychodzi tu problem jaki jest przy ustawieniu profilu eco, tj. Ze po wycisgnieciu kluczykow auto przestawia sie w normal, a to ze pisze dalej ze eco nie ma znaczenia. Widać to po tym, ze tryb żeglowania nie działa oraz biegi sa oznaczane przez D a nie E. Przeklinanie sie przez profile znowu na eco powoduje ze zaczyna działać dobrze. Moze przy trybie comfort on tez sobie "zapomina" ze jest w takim trybie? Tylko ze tego nie ma jak zweryfikować...
-
- Kandydat
- Auto:: Highline 1.5 TSI 2019
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 5 razy
- Kontakt:
Super obsługamichalk pisze:Tak, uprzedzili grzecznie, ze jeśli auto wjedzie na warsztat i nie będzie usterek to zapłacę za roboczogodziny.