Silver Shadow :)

Tu chwalimy się naszymi autami. Jeden temat = jedno auto.
poaa1hd
Auto:: Touran 2.0TDI CFJB 2014
Imię:: Andrzej
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Silver Shadow :)

Post autor: poaa1hd »

Witam. No i czas nadszedł na kolejne wyzwanie. Czerwona Strzała dostała brata :D Trafiła się okazja na zakup Tourana z 2007 roku 1.9 BLS 155000km przejechane. Niestety silnik sie skończył i stary wlaściciel stwierdził że trupa nie potrzebuje. Koszta całkiem dobre bo po wymianie silnika i kilku dodatkowych rzeczy autko będzie idealne a koszt całkowity nie przekroczy 8000zł. Rdzy brak pomijając klape no ale to normalne :D
Wersja Trendline
W planach przełożenie wszystkiego co do tej pory trafiło do Czerwonej Strzały poza zegarami które tu odrazu beda wymienione na kolor 3D i oczywiście częściami mechanicznymi :) . Priorytetem jest teraz uruchomienie auta i wymiana dogrzewacza na pełne ogrzewanie postojowe zdjecie tylnych sanek i ich wymiana plus mycie i konserwacja podwozia. Pozdrawiam
Image
Image
Image
ImageImage

Niedziela 21 Października zaczynamy zabawę ze zrzucaniem tylnych sanek myciem podwozia suszeniem konserwacja i zakładaniem wszystkiego co właśnie dotarło do mnie :) Oj będzie śliczny nawet z dołu
Image

No to po robocie na dziś niedziela jest i trzeba odpocząć :) jutro nadkola i mycie :)
Image
Image
Image

Walki ciąg dalszy touran coraz chudszy się robi :)
Image
Image
Image

Kolejny dzień i kolejne postępy. Uszkodzony silnik BLS wyjechał czas na mycie wszystkiego jak należy i wymianę pompy ABS na MK60EC1. Dostęp jest idealny więc można działać.
Image
Image
Image

Robimy postępy :) a od jutra składanie wszystkiego do kupy. Autko zabezpieczone :)
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Jak wariować to wariować. Zbiornik paliwa tez został umyty i jest gotowy do założenia. Na zdjęciu widoczna jest też dokładnie pompka do webasto
Image

No to zaczyna powoli wszytsko wracac na miejsce :)
Image
Image
Image

Elementy układanki docierają :) wszystko ma być nowe lub jak nowe więc troche czyszczenia było.
Image
Image
Image

Stan 2022 :)
Image
Image
Ostatnio zmieniony sob maja 14, 2022 22:51 przez poaa1hd, łącznie zmieniany 7 razy.
Haiwelle
Kandydat
Auto:: Touran I, 2007r
Imię:: Kamil

Re: Silver Shadow :)

Post autor: Haiwelle »

I jak się sprawuje samochodzik? Dawno nic nie pisałeś
poaa1hd

Haiwelle pisze:I jak się sprawuje samochodzik? Dawno nic nie pisałeś
Puki co nowy wisi na podnośniku i czeka na zrzucenie wszystkiego z podwozia umycie oczyszczenie i zabezpieczenie. Narazie jak widać zdemontowany został wózek tylnego zawieszenia i czeka wszystko nowe na montaż. Jutro zbiornik plastiki i przód idzie w dół następnie mycie czyszczenie suszenie a w weekend malowanie. Ale czerwony za to śmiga jak szalony. Zero problemów. Od końca czerwca zrobione jakieś 17000 w tym jednorazowe trasy po około 1100 kmów z przerwa na tankowanie. Zupełnie nie rozumiem tej niechęci do DSG i 2.0 TDI ;)
Awatar użytkownika
Zarzyk2
Początkujący
Auto:: Vw Touran 2004 AVQ
Imię:: Łukasz
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: Zarzyk2 »

widzę że działasz konretnie :) :brawa:
jest:
VW T5 Shuttle
VW Caddy mk1
VW Touran
Smart for two - sztuk dwie :)
poaa1hd

Zarzyk2 pisze:widzę że działasz konretnie :) :brawa:
No plan jest ciekawy bo auto od 2008 roku miało jednego właściciela i zrobione tylko 155 tysięcy więc warto zainwestować. Na czerwonym się podszkoliłem to ten będzie idealny :) Silnik z czerwonego tu trafi plus manualna skrzynia i turbina z serii GTB garret, jeszcze nie wiem które co pozwoli wycisnąć 200 ++ a do tego wpadła zajawka na 4motion :D ale to projekt na przyszłą zimę żeby co robić było. Do tego czasu zbieranie gratów i zapoznanie się z tematem.
poaa1hd

Nowości nowości i jeszcze raz nowości :) teraz to będzie miało sens. Po przełożeniu z czerwonego hamulców przednich 345mm będzie komplet. Dotarły hamulce na tył 310mm wszystko używane w stanie idealnym można powiedzieć a i cena przystępna co pozwoliło na szaleństwo i zamówienie sprężyn H&R -35mm które już niebawem przyjadą i będą montowane :) Jutro piaskowanie i malowanie zacisków :) do kompletu zwrotnice z passata co poszerzy auto bez dystansów i pozwoli zamontować osłony tarcz tył 310mm z eos'a 3.2 tfsi który mial te hamulce i chyba jako jedyny mial napęd tylko na przód
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
zgarniacz
Użytkownik
Auto:: 5TA
Imię:: dominik
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: zgarniacz »

Prawdopodobnie, wersja końcowa będzie lepsza niż oryginał z salonu! :D Pozdro
szczyku
Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
Imię:: Marcin
Podziękował: 55 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Post autor: szczyku »

Mega robota :) juz dawno myślałem żeby wsadzić cos większego na tył do sharana 7N, ale o tych generacjach nie mam pojęcia, od czego można podpasować. Patrzyłem w etce, czy sharan z silnikiem 2.0tsi 220PS nie miał czegoś większego i kurna nie miał ;(
Awatar użytkownika
Sąsiad3320
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 TDI BMM 2007
Imię:: Kacper
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Sąsiad3320 »

Mam małe pytanko, jaki tam silnik wsadziłeś? Ogólnie naprawdę podziwiam ile pracy w niego włożyłeś, życzę wielu bez awaryjnych kilometrów :)
poaa1hd

Co do wersji koncowej to nie wiadomo czy kiedys taka bedzie co rusz nowe pomysly :) Co do sharana to mysle ze hamulce podejda z wielu modeli moze nawet te ktore ja zakladam do siebie z golfa r32 bo z tego co widze to tarcza z tego sharana o ktorym mowisz rowniez wystepuje w a3 q3 golfie w eosie passacie od b6 przez cc do b7 wiec z elektrycznym recznym jaki jest w sharanie i innych podobnych wiec moze i zacisk by pasowal. w dieslu najmocniejszym jest 300 milimetrow z tylu. Co do silnika to bedzie 2.0 BKD ze skrzynia KDS manual. Pozdrawiam i dzieki za opinie :)
Awatar użytkownika
karolek_ust
Specjalista
Auto:: Jetta A2
Imię:: Karol
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 94 razy

Post autor: karolek_ust »

tył najłatwiej 310mm to z VW Phaetona przed lifta gdzie ręczny był na linkę jeszcze
Vento - Golf III - Astra G - Toledo 1M - Passat B5FL - Touran 1T1 - Jetta A2 - Touran 1T3 - A4 B8 -
poaa1hd

Z Pheatona coś dostać to masakra jakaś łatwiej tak jak w moim przypadku z Golfa V r32 albo Audi S3 8P jeśli o tył chodzi z ręcznym na linke. Zaciski juz rozebrane jeden wypiaskowany i pomalowany na próbe :) Do środy trzeba się wyrobić bo przyjdą sprężyny i będzie czas na składanie tyłu :)

Image
Image
Image
Image
Ostatnio zmieniony sob mar 09, 2019 12:21 przez poaa1hd, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
karolek_ust
Specjalista

Nie tak źle a zaciski dużo tańsze z starej A8 też pasuje dwa zaciski z jarzmem to ok 400 zł a do R już wołają więcej
Vento - Golf III - Astra G - Toledo 1M - Passat B5FL - Touran 1T1 - Jetta A2 - Touran 1T3 - A4 B8 -
poaa1hd

Az tak się nie zagłębiałem w temat :) Poszedłem na łatwizne i wybrałem podobne roczniki i płyte podłogową co by łatwo było. Ja za ten komplet z praktycznie nowymi tarczami i klockami dałem 1100 zł. Same zaciski po umyciu też jak nowe więc cena niezbyt wygórowana.
Awatar użytkownika
karolek_ust
Specjalista

No typowy swap r32 itp to ludzie zawsze cenią tak jak do płyty podłogowej B5 fl czy audia a6 to hamulce z s6 drogie ale te same są w a8 d2 i kupisz połowę taniej
ODPOWIEDZ