1.6 fsi

rafcio606
Przeglądacz
Auto:: touran 2003 1.6 16v bag f
Imię:: Rafał
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

1.6 fsi

Post autor: rafcio606 »

Dziś troszeczke wiedzy technicznej na temat naszych silników , dobra lektórka bardzo pomocna , jeśli zależy nam aby zrozumieć co od czego zależy jaki czujnik o czym informuje i jak to wpływa na samą prace , jeśli macie coś ciekawszego dodawajcie !
(dokument przetłumaczony , gdzieś go tu już widziałem w orginale )

-- N paź 21, 2018 08:49 --

https://www.easypaste.org/file/HPrZ7B5c ... cx?lang=pl

-- N paź 21, 2018 08:50 --

Po wybraniu "wolne sciąganie " bedzie za darmo
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Re: 1.6 fsi

Post autor: wesol »

Rewelacja. Wszystko co psujące się to zapodali. Od zmiennych faz po pompę oleju. Na przestrzeni wielu wielu dekad pompa oleju była praktycznie tej samej konsyrukcji. Nie do zabicia nie do zajechania. Prosta i skuteczna. W zimę nawet jak ktoś zablokował zaworek bocznikowy to po dodaniu gazu potrafiło wywalić ,zerwać gwint na filtrze oleju bo takie ciśnienie dawały pompy ale nie bo teraz nam zrobili lepiej i mamy wiele przypadków zatartych silników. Koła zmiennych faz to kolejny wynalazek wspaniały. Spalanie nic nie rewelacyjne a moc taka sobie i przy prawie 6000 obrotow. Poprostu rewelka bo nikt nigdy tam nie kreci. Niuton 150 czyli śladowy a i przy bagatela 4000 obrotów. A ludzie jeżdżą jak dieslem i kręcą silnik na 2000-3000 obr.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
rafcio606
Przeglądacz

Kręcą a potem ja taki odkupuje i zostawiam w serwisie boscha cylindry do szlifu pod większe tłoki wał do oceny wstepna cena 8500 zl , jak skończą zdam relacje co było i ile kosztowało
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Post autor: andrz3j »

rafcio606 pisze:Kręcą a potem ja taki odkupuje i zostawiam w serwisie boscha cylindry do szlifu pod większe tłoki wał do oceny wstepna cena 8500 zl , jak skończą zdam relacje co było i ile kosztowało
Jaki silnik?
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
rafcio606
Przeglądacz

1.6 16v bag

-- Pn paź 22, 2018 11:37 --

Zabujstwo ??
Poszedłem dziś do nich z czymś takim :
demontaż jednostki napędowej i jej osprzętu
- regeneracja (obróbka) wału korbowego - jeśli trzeba
- regeneracja bloku silnika
- regeneracja głowicy silnika
- montaż nowych panewek - jesli trzeba
- montaż nowych tłoków i pierścieni tłokowych
- montaż nowych zaworów i prowadnic
- montaż nowych uszczelek silnika
- montaż nowych śrub głowicy silnika
- kontrola stanu czujników i ich ewentualna wymiana na nowe (nigdy nie stosuje się używanych)
- montaż nowej pompy cieczy chłodzącej
- montaż nowej pompy oleju
- kontrola i oczyszczenie zaworu EGR
- montaż nowych uszczelnień na połączeniu silnika i skrzyni biegów
- montaż nowych świec zapłonowych w benzyniakach
- montaż nowych poduszek silnika
- montaż jednostki napędowej
- wymiana płynu chłodniczego i oleju silnikowego

I powiedział miły Pan że z tymi czynnościami zmieszcze się w cenie , oprócz tych zaznaczonych "jeśli trzeba" bo to one mogą podnieść cene , z grubsza liczone 4000 za prace zakładu , 2400 na tłoki mahle i reszta obróbki uszczelki płyny
a z powodu wysokości ceny oczekuje jak najbardziej kompleksowego remontu , czy jestemw błędzie i to taniocha ?
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

Cena wydaje się ok.
A jak z rozrządem? Kiedy wymieniany był?. Przy okazji warto by zmienić choćby ślizgi, łańcuch, napinacz.
Jaki przebieg tego silnika? Sprawdzałeś historie?. Ja mam już 1.6 Fsi od 9 lat i złego słowa nie powiem. Dzisiaj wymieniłem olej, filtry i śmiga bezproblemowo, cicho dalej. Aktualnie mam 190 kkm.
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
rafcio606
Przeglądacz

rozrząd właśnie był wymieniany zanim trafiłem do boscha , bo były opiłki w oleju pochodzące właśnie od rozrządu , i poprzedni serwis usunoł olej i wymienił zestaw rozrządu ( koło zębate , łańcuch i popychacze ) jednak skoro spalanie stukowe nie ustało zgłosiłem się dopiero do fachowców ( zdjęcia wyraznie wykazały porysowaną gładz cylindryczna ) bo pragne zainwestować w autko na lata , a ze mną cieżko nie będzie miał , lekka noga jeżdzimy z dziećmi , no i pilnuję interwałów oraz błędów w sterownikach a raczej żeby ich nie było .

-- N paź 28, 2018 08:04 --

Już po oględzinach Ocena ,przytarte tłoki , uszkodzona mechanicznie pompa oleju, miska musiała być przekładana, ze względu na wady ukryte trzeba dalszych dochodzeń Cena naprawy wzrasta a zdjęcia uszkodzeń zamieszczam dla pokoleń (przebieg rzekomy 182 tys km)
ImageA i co sądzicie o tych tłokach ImageImage I zawory dla ciekawych ImageI jeszcze raz smok Image
Koncowa wycena napraw wkrótce (wał korbowy wysłany do ekspertyzy , sprawdzenia wymiarów)
radekrp90
Przeglądacz
Auto:: Passat B6 1.4TSI '09
Imię:: Radek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: radekrp90 »

Przecież te uszkodzenia to nie wada konstrukcji silnika tylko wynik uderzenia spodem auta... ale pewnie 1.9 TDI by się nie zatarł :haha:
Jak dla mnie, silnik na "złom" bo za te pieniądze dostaniesz silnik po regeneracji.
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

A masz zdjęcie jak wygląda nagar na trzonkach zaworów?
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
rafcio606
Przeglądacz

Dokładnie - spodem , pompe nawet połamało. Dobrze że w komisie kupowany i na rękojmi mogę część pieniedzy odzyskać , zawory jedynie sfotografowałem od góry . części zabezpieczyłem w razie procesu ewentualnego . Na dzień dzisiejszy naprawa zbliża się do 10 tysi bo i sprzęgło i pompa wodyjuż dla spokoju do wymiany , możliwe po takiej naprawie że rozrząd znów zmieli obudowe i dostaną się opiłki do oleju i wszystko od nowa ??

-- Śr gru 26, 2018 18:33 --

Jest już po naprawie jak obiecałem wrzucam zdjęcia faktury , gdyby ktoś kiedyś się decydował na podobny zabieg . Szczerze gdybym na wstępie znał cene wyjściową drugi raz bym się zastanowił .
ImageImage
Natomiast nie występuje już spalanie stukowe , przyjemna kultura pracy , oraz spalanie srednie w mieście 8l (na jałowym 0,7 l/h )przy obecnych temperaturach
ODPOWIEDZ