Projekt domu
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Projekt domu
Szukam projektu pod budowę domu. Dom z dachem dwuspadowym z ściana nośna przez połowę budynku. Będzie oczewiscie z piwnica ale projekt może być bez piwnicy bo się doprojektuje. Garaż widzi mi się dwustanowiskowy raczej z dwoma bramami. Mimo wielu katalogów i internetowych poszukiwań to nie jest wcale tak dużo do wyboru.
Powierzchnia użytkowa domu to około 110-120 m2
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
Re: Projekt domu
Paweł to nie lepiej postawić sam garaż dwu stanowiskowy ?? Po co odrazu dom żeby mieć duży garaż
wystukane w garażu z kluczem w ręku

wystukane w garażu z kluczem w ręku
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
- wesol
- Władca postów
Mam działkę już drugi rok i odrazu był zamiar stawiania tam domu. Rodzice nam chcą postawić dom nowy a my go wykonczymy. Teraz mieszkam w domku który dostaliśmy od rodziców i mam tu też piwnice i dwa garaże. Nowy dom by był bardziej nowoczesny no i garaż dwu stanowiskowy plus kanał w nim. Upatrzone mam coś takiego: https://www.archeton.pl/projekt-domu-po ... opisogolny
Garaż do przerobienia i chyba jeszcze jakieś tam drobnostki.
Garaż do przerobienia i chyba jeszcze jakieś tam drobnostki.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- cirek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1T3 CFHC 2014 CUP
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 34 razy
Cześć,
No to może ja się podzielę wrażeniami z domu z poddaszem użytkowym. Mieszkamy 6 lat w podobnym z pokazanego projektu. Dom bez piwnicy (szkoda), garaż w bryle budynku (też szkoda). Budowalismy go 4 lata plus kolejne 4 dokończenie. Ja niedawno przekroczyłem te magiczne 40+ żona jeszcze nie. Z doświadczenia powiem tak:
Chłopie, daruj sobie schody, naprawdę. Buduj parter najlepiej z piwnicą. A garaż osobno lub co najwyżej bryła dostawiona do budynku mieszkalnego.
Mamy wszystkie sypialnie na górze. Jak już idziemy spać a zapomniało się czegoś na dole i znowu trzeba łazić to na prawdę ma się dość. Na początku było fajnie ale po kilku latach to już trochę mniej. Koszt stropu i łatwego dachu porównywalny z dachem w kopertę bez poddasza. Może nawet i koperta tańsza. Nie polecam spać w sypialni na poddaszu latem, mamy taką od strony południowej. Latem jakieś 28-29 stopni przy zasłonietych roletach.
Daruj sobie schody. Naprawdę. Wszystko będziesz miał na jednym poziomie, bez progów, łatwy dostęp, łatwiej zrobić kotłownie c.o. i c.w.u z cyrkulacją. Wszystko łatwiej nawet później sprzątać.
Pozdrawiam.
No to może ja się podzielę wrażeniami z domu z poddaszem użytkowym. Mieszkamy 6 lat w podobnym z pokazanego projektu. Dom bez piwnicy (szkoda), garaż w bryle budynku (też szkoda). Budowalismy go 4 lata plus kolejne 4 dokończenie. Ja niedawno przekroczyłem te magiczne 40+ żona jeszcze nie. Z doświadczenia powiem tak:
Chłopie, daruj sobie schody, naprawdę. Buduj parter najlepiej z piwnicą. A garaż osobno lub co najwyżej bryła dostawiona do budynku mieszkalnego.
Mamy wszystkie sypialnie na górze. Jak już idziemy spać a zapomniało się czegoś na dole i znowu trzeba łazić to na prawdę ma się dość. Na początku było fajnie ale po kilku latach to już trochę mniej. Koszt stropu i łatwego dachu porównywalny z dachem w kopertę bez poddasza. Może nawet i koperta tańsza. Nie polecam spać w sypialni na poddaszu latem, mamy taką od strony południowej. Latem jakieś 28-29 stopni przy zasłonietych roletach.
Daruj sobie schody. Naprawdę. Wszystko będziesz miał na jednym poziomie, bez progów, łatwy dostęp, łatwiej zrobić kotłownie c.o. i c.w.u z cyrkulacją. Wszystko łatwiej nawet później sprzątać.
Pozdrawiam.
1T3 CFHC
-
- Użytkownik
- Auto:: 1.6 TDI CAYC 105ps
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Kolego może Ciebie zainteresuje dom z projektu Kolegi Łukasza Budowlańca z YT.wesol pisze:Szukam projektu pod budowę domu. Dom z dachem dwuspadowym z ściana nośna przez połowę budynku. Będzie oczewiscie z piwnica ale projekt może być bez piwnicy bo się doprojektuje. Garaż widzi mi się dwustanowiskowy raczej z dwoma bramami. Mimo wielu katalogów i internetowych poszukiwań to nie jest wcale tak dużo do wyboru.
Ma on swoje konto na YT i stronę:
www.domza150tysiecy.pl/
Wstępnie ma bardzo prosty projekt domku o powierzchni około 110m2.
Ale można go rozbudować o piwnicę czy też garaż.
Popatrz sobie jego profil i jak Cię zaciekawi to dzwoń do Łukasza na pewno rozwieje Twoje wątpliwości i odpowie na pytania.
- wesol
- Władca postów
Kurcze to jak widzę pomysł na niedrogi dom. Mi bardziej chodzi o jakiś projekt ciekawy domu. Napewno parę osób korzystali z katalogów czy też stronek firm z projektami. Coś ciekawego szukam. Działkę mam przy samej drodze ze wszystkimi mediami dostępnymi czyli prąd woda gaz kanaliza. Szerokość działki 25 m i długość coś koło 60 m czyli niecałe 1500 M2.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Użytkownik
Taki jest zarys projektu. Ale sam twórca rozbudował pod siebie ten projekt o piwnicę, z kolei inna modyfikacja o dobudowę garażu dwustanowiskowego.wesol pisze:Kurcze to jak widzę pomysł na niedrogi dom. Mi bardziej chodzi o jakiś projekt ciekawy domu. Napewno parę osób korzystali z katalogów czy też stronek firm z projektami. Coś ciekawego szukam. Działkę mam przy samej drodze ze wszystkimi mediami dostępnymi czyli prąd woda gaz kanaliza. Szerokość działki 25 m i długość coś koło 60 m czyli niecałe 1500 M2.
Budowa domu to nie wybór butów, Warto wszelkie możliwości rozważyć i się wgłębić w temat nawet taki, który wydaje się że to nie to czego szukamy.
Sam nie zamierzam budować, ale zainteresował mnie kanał Łukasza i dlatego uważam, że warto tym co oferuje i co ma do pokazania zainteresować się.
- wesol
- Władca postów
Tylko garaż musi być połączony też z budynkiem mieszkalnym przejściem. Inaczej będzie traktowany jako budynek gospodarczy. Dużo większy podatek od tego wtedy. Szkoda płacić za garaż tyle co za sam dom.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Zastanów się dobrze czy chcesz piwnicę i do czego ją wykorzystasz. Prawidłowo wykonana piwnica bardzo mocno podnosi koszty budowy domu. Ponadto jeśli masz wysoki poziom wód gruntowych to zapomnij o piwnicy chyba że planujesz tam basen. Odnośnie schodów to także polecam dom parterowy. Mam dom z poddaszem użytkowym i drugi raz budowałbym parterowy. Z piętrem tylko jeśli rozmiar działki nie pozwoliłby na dom parterowy. Aby nie było gorąco na poddaszu to trzeba mocno ocieplić dach. 20cm to stanowczo za mało. Sąsiad budował dom parterowy to na dachu robił 60cm ocieplenia i nie bał się o zimę tylko właśnie o lato. Garaż wolnostojący to na dzień dzisiejszy rzeczywiście większy podatek ale nasz rząd ciągle kombinuje jak by tu zwiększyć wpływy z podatków i są plany aby wyższy podatek za garaż płacić niezależnie od tego czy jest wolnostojący czy w bryle domu. Garaż jak najbardziej połączony z domem, zwłaszcza jeśli gdzieś tam planujesz kotłownię. W zimie nie będzie się trzeba ubierać aby tam przejść. I niech ci nikt nie wmawia że z takiego garażu śmierdzi w domu spalinami z samochodu. Moim zdaniem wiekszy dom parterowy z dachem dwuspadowym wygląda trochę jak stodoła. Polecałbym dach czterospadowy. Większe koszty ale ładniej wyglada a domu nie budujesz na rok czy dwa tylko na całe życie swoje i następnych pokoleń.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- wesol
- Władca postów
Dom ja już mam tylko drugi sobie buduje. Rodzaj inwestycji no i też chciałoby się nowsze, ładniejsze lepsze. Piwnica musi być. Gdzieś muszę mieć różne graty jak nie narzędzia to choćby krajzega, drewno gdzie skladowac. Ziemniaki czy inne rzeczy, grabie łopaty nawet agregat prądotwórczy mam czy drugą lodówkę. Kotłownia z piecem na węgiel, bojler itp. z piwnica czy bez to koszty prawie te same. Normalnie też musisz wykop zrobić do białej ziemi. To potem zasypywać to piachem? Po co jak wylewasz posadzkę i już masz. Dach dużo droższy kopertowy. Ja nie stawiam domu za 500-600 tys czy milion. Raczej skłaniam się do 350-400. Sporo sami zrobimy, mam tu na myśli w środku podłogi, schody łazienki itp.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Użytkownik
Jakoś mi się nie chce wierzyć, że budowa domu z piwnicą czy bez to niewielka różnica w cenie.wesol pisze:Dom ja już mam tylko drugi sobie buduje. Rodzaj inwestycji no i też chciałoby się nowsze, ładniejsze lepsze. Piwnica musi być. Gdzieś muszę mieć różne graty jak nie narzędzia to choćby krajzega, drewno gdzie skladowac. Ziemniaki czy inne rzeczy, grabie łopaty nawet agregat prądotwórczy mam czy drugą lodówkę. Kotłownia z piecem na węgiel, bojler itp. z piwnica czy bez to koszty prawie te same. Normalnie też musisz wykop zrobić do białej ziemi. To potem zasypywać to piachem? Po co jak wylewasz posadzkę i już masz. Dach dużo droższy kopertowy. Ja nie stawiam domu za 500-600 tys czy milion. Raczej skłaniam się do 350-400. Sporo sami zrobimy, mam tu na myśli w środku podłogi, schody łazienki itp.
Wygląda po Twoim wpisie jakbyś nie zagłębiał jeszcze tematu budowy domu z i bez wspomnianej piwnicy. Koszt to minimum 30% większy przy budowie z piwnicą.
Poza tym to nie takie proste, że wylewasz tylko posadzkę i masz gotową piwnicę.
- wesol
- Władca postów
Stawialiśmy z ojcem jakieś 8 lat temu domek jednorodzinny i sąsiad się pytał ojca ile drożej z piwnica bo właśnie mówił że zazdrości tego. Ojciec wyliczył mu że jakieś 30 tys zł drożej. Z tym że też nie jest powiedziane że musisz odrazu wykończyć na gotowi już taka piwnicę. Gdzie będzie przy braku piwnicy piec gdzie opał, gdzie bojler itp. ja już np nie chcę gazu ziemnego. Za drogi w rozrachunku ogólnym.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Użytkownik
8 lat to już spory kawałek czasu. Ceny poszły w górę, poza tym zmieniają się właściwości energetyczne domów co zwiększa cenę budowy.wesol pisze:Stawialiśmy z ojcem jakieś 8 lat temu domek jednorodzinny i sąsiad się pytał ojca ile drożej z piwnica bo właśnie mówił że zazdrości tego. Ojciec wyliczył mu że jakieś 30 tys zł drożej. Z tym że też nie jest powiedziane że musisz odrazu wykończyć na gotowi już taka piwnicę. Gdzie będzie przy braku piwnicy piec gdzie opał, gdzie bojler itp. ja już np nie chcę gazu ziemnego. Za drogi w rozrachunku ogólnym.
W 2021roku zmieniają się przepisy i znowu ceny budowy pójdą w górę.
Wiadomo, im więcej jesteś w stanie zrobić sam to oszczędzasz w ogólnym rozrachunku.
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Budujesz piwnicę to musisz kopać głębiej, chyba że twoja piwnica przynajmniej w połowie wystaje ponad grunt. Na dom bez piwnicy głęboko kopiesz tylko pod ławy, a w przypadku piwnicy musisz kopać na całej powierzchni. Jeśli chcesz mieć suchą piwnicę to trzeba ją porządnie zaizolować, wykonać odwodnienie (np. drenaż) itd. Jeśli nie wykończysz piwnicy od razu to na 99% tak już zostanie na lata albo i na zawsze.wesol pisze:...z piwnica czy bez to koszty prawie te same. Normalnie też musisz wykop zrobić do białej ziemi. To potem zasypywać to piachem?...
Na skład narzędzi polecam wybudowanie niewielkiego magazynku gdzieś na działce (najlepiej drewnianego). Możesz tam też urządzić jakiś mały warsztacik.
Za chwilę wprowadzą zakaz palenia węglem czy drzewem i czym będziesz ogrzewał dom jak nie będziesz miał gazu? Pompa ciepła to na razie spory wydatek. Gdy budowałem dom to zakładałem ogrzewanie węglowe bo na gaz nie dostałem warunków przyłączenia - nieekonomiczne dla "gazowni". Zanim skończyłem budowę to jednak kilka osób także pobudowało się obok i wtedy "gazownia" dała pozytywne warunki i wykonali przyłącz gazu.wesol pisze:...Gdzie będzie przy braku piwnicy piec gdzie opał, gdzie bojler itp. ja już np nie chcę gazu ziemnego...
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- wesol
- Władca postów
Gazu nie chce mimo że mam rurę przy prawie płocie. Ojciec też tak miał i też nie brał. Na starej chacie gdzie teraz mieszkam mam gaz ale zrezygnowałem z grzania nim domu w zimę. Poprostu jestem ciepłolubny i koszt gazu to gdzieś by był koło 700-800 zł rachunek. Na gaz mam tylko wodę do kompieli i kuchnie. Za gaz obecnie mam około 150 zl. W tym jest tak: gazu naciągnięte na 80 zł a reszta to stałe zmienne itp. teraz za prąd mam jakieś 250-300 zl. Rodzice coprawda sami no dużo mój dzieciak inicjatywy spędza czasu to za prąd mają pod 300-400 zł. Zachodniopomorskie czyli okolice Szczecina to nie Kraków by jakieś restrykcje wprowadzać. My tu węglem czy drewnem możemy palić dowolnie. Zresztą drewna mam gratis dowoli.
Co do wykopu to kolego pod ławy musisz wykop zrobić do tzw żółtego piachu. Nie ma opcji kawy wylewać nawet na wykopie 4 metry jak będzie czarna ziemia torf itp. oczewiscie że piwnica wystaje pół metra nad ziemią. To też izolacja od gruntu taka piwnica. Co zrobisz jak gaz podrożeje za rok czy 5 lat np trzykrotnie. Wszyscy stawiają szyb naftowy i ciągną gaz a ropę nie. Co zrobią jak gaz ujdzie to jak ropę wypompują czy to z dna oceanu czy z ziemi. Znasz jakaś pompę co wyciągnie ropę z 100 metrów? A trzeba będzie wypompowywać z tysięcy metrów. Naturalnie ropa wychodzi z szybu jak włożysz rurę w odwiert bo gaz dusi i wywala ropę. A ropa i gaz na świecie się kończy.
Ja bym chciał w piwnicy piec coś jak mam teraz plus zbiornik, bojler tak że 300 litrów by ciepła woda była i latem że dwa trzy dni jak przepalenie w piecu dobrą gazetę. Geotermalne zła nie jest tylko droga i głęboki wykop. Za prąd też trzeba płacić niewasko a w domu kaloryfera ciepłego nie zaznasz.
-- N kwi 12, 2020 16:37 --
No i ruszyła budowa domu. Projekt przerobiony nawet sporo. Piwnice już prawie mam. W następnym tygodniu lejemy strop. Postawienie jednego piętra fachowcy wycenili na 15 tyś. Materiały na piwnice owszem kosztują ale i na płytę pod parterowke też by trochę kosztowała. Piwnicy też nie trzeba odrazu wykończyć w srodku ale zawsze to jakaś pralnia jest, pomieszczenie tzw hobbi itp.
Co do wykopu to kolego pod ławy musisz wykop zrobić do tzw żółtego piachu. Nie ma opcji kawy wylewać nawet na wykopie 4 metry jak będzie czarna ziemia torf itp. oczewiscie że piwnica wystaje pół metra nad ziemią. To też izolacja od gruntu taka piwnica. Co zrobisz jak gaz podrożeje za rok czy 5 lat np trzykrotnie. Wszyscy stawiają szyb naftowy i ciągną gaz a ropę nie. Co zrobią jak gaz ujdzie to jak ropę wypompują czy to z dna oceanu czy z ziemi. Znasz jakaś pompę co wyciągnie ropę z 100 metrów? A trzeba będzie wypompowywać z tysięcy metrów. Naturalnie ropa wychodzi z szybu jak włożysz rurę w odwiert bo gaz dusi i wywala ropę. A ropa i gaz na świecie się kończy.
Ja bym chciał w piwnicy piec coś jak mam teraz plus zbiornik, bojler tak że 300 litrów by ciepła woda była i latem że dwa trzy dni jak przepalenie w piecu dobrą gazetę. Geotermalne zła nie jest tylko droga i głęboki wykop. Za prąd też trzeba płacić niewasko a w domu kaloryfera ciepłego nie zaznasz.
-- N kwi 12, 2020 16:37 --
No i ruszyła budowa domu. Projekt przerobiony nawet sporo. Piwnice już prawie mam. W następnym tygodniu lejemy strop. Postawienie jednego piętra fachowcy wycenili na 15 tyś. Materiały na piwnice owszem kosztują ale i na płytę pod parterowke też by trochę kosztowała. Piwnicy też nie trzeba odrazu wykończyć w srodku ale zawsze to jakaś pralnia jest, pomieszczenie tzw hobbi itp.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC