Podpowiedziałeś dobrze
Nie odpinałem wężyka za zbiorniczkiem wyrównawczym bo tam jest taka sama złączka jak ta którą połamałem za pompką. Wolałem nie ryzykować bo miejsca tam mało. Odpiąłem wężyk DN 5, który wstawiłem jako zamiennik i już tam paliwo nie leciało. Za jakieś 400 km wrócę do kanału
Eh, jak ja nie lubię się powtarzać jak coś robię
Myślę że z 20.000 zł a może i z 25.000 zł.
Jeżeli ktoś myśli że ceny które podałem to abstrakcja to wystarczy zobaczyć koszt zakupu pieca TTEvo plus panel climatronic z Webasto a wyjdzie suma z 7000-8000 zł, a gdzie reszta części, nawet same wężyki paliwa to cena za najmniejszy 150 zł (a to przewód który ma zaledwie 10 cm, a co z dalszymi) nie mówiąc dalej o pompkach paliwa, cieczy, przewodach wody, mocowanie pieca pompek itp.
Nawet spinki, złączki itp. mogą kosztować w całości kilka stówek.
Na upartego można sprawdzić i ustalić koszt samych części z ASO VW i do tej kwoty dodać jakąś sumę na montaż (trzeba by sprawdzić czy wogóle jest taka opcja w ASO VW żeby doposażyć auto w Webasto już po odebraniu go z salonu).
Moim zdaniem lepszym wyjściem było by założyć wszystko na własną rękę a np. podjechać tylko do ASO VW na dopisanie pieca itp. (zabezpieczenie komponentów), ale nie wiem jak by było w takiej sytuacji z gwarancją na auto.
Trzeba pamiętać że ceny części to nie ceny z Allegro czy nawet od chłopaków z forum, a ceny od VW za Nowe części.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Gwarancja wtedy jest osobna na te podzespoły co wymieniales. Tak jak wymienisz nawet w ASO np łącznik stabilizatora czy coś innego. Tu już działa gwarancja tego co te części sprzedał.
OK
Tylko rozchodziło mi się o to jeżeli mamy Nowe auto na gwarancji to czy możemy w nie ingerować bez utraty gwarancji.
Czyli montujemy sobie sami cały zestaw Webasto, a tylko dopisujemy piec itd. co na to VW z gwarancją na całe auto.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Tomasz_W-wa pisze:Myślę że z 20.000 zł a może i z 25.000 zł.
Jeżeli ktoś myśli że ceny które podałem to abstrakcja to wystarczy zobaczyć koszt zakupu pieca TTEvo plus panel climatronic z Webasto a wyjdzie suma z 7000-8000 zł, a gdzie reszta części, nawet same wężyki paliwa to cena za najmniejszy 150 zł (a to przewód który ma zaledwie 10 cm, a co z dalszymi) nie mówiąc dalej o pompkach paliwa, cieczy, przewodach wody, mocowanie pieca pompek itp.
Nawet spinki, złączki itp. mogą kosztować w całości kilka stówek.
Na upartego można sprawdzić i ustalić koszt samych części z ASO VW i do tej kwoty dodać jakąś sumę na montaż (trzeba by sprawdzić czy wogóle jest taka opcja w ASO VW żeby doposażyć auto w Webasto już po odebraniu go z salonu).
Moim zdaniem lepszym wyjściem było by założyć wszystko na własną rękę a np. podjechać tylko do ASO VW na dopisanie pieca itp. (zabezpieczenie komponentów), ale nie wiem jak by było w takiej sytuacji z gwarancją na auto.
Trzeba pamiętać że ceny części to nie ceny z Allegro czy nawet od chłopaków z forum, a ceny od VW za Nowe części.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Bez przesady napewno tyle nie kosztuje jutro bede dzwonil do vw i sie dowiem
Był: Ford Fiesta Mk4 1993r
Był: Honda Civic 4 1990r
Był: Opel Vectra B 1,9TDI 1996r
Był: Bmw e46 1,8 118ps 1999r
Był: Opel Insignia 2.0Cdti 160ps automat 2010r
Jest: VW Touran Highline 1,4 Tsi 150ps 2018r
Tomasz1990 pisze:Bez przesady napewno tyle nie kosztuje jutro bede dzwonil do vw i sie dowiem
Kolega z salonu vw kiedyś mi wspomniał że na zime bywają promocje na montaż webasto jako tzw. akcesoria dodatkowego, ale panelu climatronika nie ruszają, a więc montują piec, okablowanie, i sterowanie jajko-pilot. Kupując wszystkie części do montażu jak z fabryki na pewno wyjdzie bardzo drogo
Tomasz1990 pisze:Bez przesady napewno tyle nie kosztuje jutro bede dzwonil do vw i sie dowiem
Kolega z salonu vw kiedyś mi wspomniał że na zime bywają promocje na montaż webasto jako tzw. akcesoria dodatkowego, ale panelu climatronika nie ruszają, a więc montują piec, okablowanie, i sterowanie jajko-pilot. Kupując wszystkie części do montażu jak z fabryki na pewno wyjdzie bardzo drogo
pytałem się w Niemczech to powiedzieli 1900euro i nie ruszają nic, tylko dodają ten sterownik w kabinie i pilota wiec ciekawi mnie ile taka przyjemność w Polsce z reguły bywa taniej.
-- Cz lis 08, 2018 01:54 --
turek pisze:
pytałem się w Niemczech to powiedzieli 1900euro i nie ruszają nic, tylko dodają ten sterownik w kabinie i pilota wiec ciekawi mnie ile taka przyjemność w Polsce z reguły bywa taniej.
-- Cz lis 08, 2018 01:54 --
turek pisze:
Zgadza się, bardzo często montowano tak w pierwszych rocznikach Tourana, czyli zmiana softu pieca, wiązka z modułem IPCU + timer 1533 zwany jajkiem.
Taki zestaw był montowany jak w aucie był dogrzewacz, a co jak nic nie było.
Do tego jeżeli mieliśmy taki zestaw zamontowany to nie było centralki z pilotem, a nastawy czasowe robiło się przez timer zwany jajkiem, soft w piecu był tak przerobiony że po podłączeniu VCDS-a jest to pełny piec (Standheizung) ale numer zostawał z dogrzewacza i co najgorsze nie przyjmował innych kodowań niż te, które było wybite na stałe czyli nie dało się zakodować np. telestarta.
Wiem bo miałem taki cały zestaw.
Co do kwoty jaką ja podałem to odnosi się do auta gdzie nie zostało założone żadne Webasto czyli nawet dogrzewacz.
Ja nie wiem czy w najnowszym Touranie Webasto jest montowane w każdym dieslu jeżeli nie to koszty będą duże.
A VW montując zestaw z jajkiem robi tylko fuszerkę za miast zrobić to jak by fabryka wypuściła.
Sytuacja jest identyczna co do przednich halogenów przeciwmgłowych tam też za miast podłączać się wiązką do Borda czy BCM-a to zakładają wszystko na przekaźnikach.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Tomasz_W-wa pisze:Zgadza się, bardzo często montowano tak w pierwszych rocznikach Tourana, czyli zmiana softu pieca, wiązka z modułem IPCU + timer 1533 zwany jajkiem.
Taki zestaw był montowany jak w aucie był dogrzewacz, a co jak nic nie było.
Do tego jeżeli mieliśmy taki zestaw zamontowany to nie było centralki z pilotem, a nastawy czasowe robiło się przez timer zwany jajkiem, soft w piecu był tak przerobiony że po podłączeniu VCDS-a jest to pełny piec (Standheizung) ale numer zostawał z dogrzewacza i co najgorsze nie przyjmował innych kodowań niż te, które było wybite na stałe czyli nie dało się zakodować np. telestarta.
Wiem bo miałem taki cały zestaw.
Co do kwoty jaką ja podałem to odnosi się do auta gdzie nie zostało założone żadne Webasto czyli nawet dogrzewacz.
Ja nie wiem czy w najnowszym Touranie Webasto jest montowane w każdym dieslu jeżeli nie to koszty będą duże.
A VW montując zestaw z jajkiem robi tylko fuszerkę za miast zrobić to jak by fabryka wypuściła.
Sytuacja jest identyczna co do przednich halogenów przeciwmgłowych tam też za miast podłączać się wiązką do Borda czy BCM-a to zakładają wszystko na przekaźnikach.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Ja mam silnik benzynowy żadnego ogrzewacza nie posiadam i w Niemczech serwis VW mi powiedział ze koszt nowej kompletnej instalacji 1878,11Euro. Kosztorys na zdjęciu poniżej.
Witam
Od jakiegoś czasu szukam podpowiedzi na temat "co może być z webasto w moim aucie"
Opiszę o co chodzi.Auto to Touran 2.0 benzyna 2004 rok,po włączeniu zaczyna coś buczeć jakby odrzutowiec tylko że dużo ciszej,później włącza się nadmuch na szybę w aucie,po chwili słychać dźwięk ze zbiornika paliwa.Szum powoli robi się głośniejszy coś jak by gazowy piec centralnego ogrzewania.Po chwili wszystko się po kolei wyłącza,całe zdarzenia trwa około 4 minut i cisza ani ciepła ani odgłosów działającego webasto. Przez chwilę czuć benzyną z okolicy piecyka.
Wiem że najlepiej podpiąć pod kompa i sprawdzić błędy,ale może ktoś po objawach będzie w stanie podpowiedzieć co to może być.
Pozdrawiam
Kolego podłącz Ty kompa i już.
Objawy objawami ale może być kilka usterek i nikt w 100% Ci teraz nie powie co i jak.
Podasz kody błędów i będzie wszystko jasne.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa