Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, naprawa

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Awatar użytkownika
cirek
Zaawansowany
Auto:: Touran 1T3 CFHC 2014 CUP
Imię:: Wojtek
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 34 razy

Re: Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, napra

Post autor: cirek »

Podpowiedziałeś dobrze :oki:
Nie odpinałem wężyka za zbiorniczkiem wyrównawczym bo tam jest taka sama złączka jak ta którą połamałem za pompką. Wolałem nie ryzykować bo miejsca tam mało. Odpiąłem wężyk DN 5, który wstawiłem jako zamiennik i już tam paliwo nie leciało. Za jakieś 400 km wrócę do kanału :haha:
Eh, jak ja nie lubię się powtarzać jak coś robię :omatko:
1T3 CFHC
Awatar użytkownika
Tomasz1990
Początkujący
Auto:: Touran 1.4TSI 2018
Imię:: Tomasz

Post autor: Tomasz1990 »

witam ;)
czy ktos sie orjetuje ile kosztuje zamontowanie webasto w serwisie do tourana 04/2018?
Był: Ford Fiesta Mk4 1993r
Był: Honda Civic 4 1990r
Był: Opel Vectra B 1,9TDI 1996r
Był: Bmw e46 1,8 118ps 1999r
Był: Opel Insignia 2.0Cdti 160ps automat 2010r
Jest: VW Touran Highline 1,4 Tsi 150ps 2018r
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

Myślę że z 20.000 zł a może i z 25.000 zł.
Jeżeli ktoś myśli że ceny które podałem to abstrakcja to wystarczy zobaczyć koszt zakupu pieca TTEvo plus panel climatronic z Webasto a wyjdzie suma z 7000-8000 zł, a gdzie reszta części, nawet same wężyki paliwa to cena za najmniejszy 150 zł (a to przewód który ma zaledwie 10 cm, a co z dalszymi) nie mówiąc dalej o pompkach paliwa, cieczy, przewodach wody, mocowanie pieca pompek itp.
Nawet spinki, złączki itp. mogą kosztować w całości kilka stówek.
Na upartego można sprawdzić i ustalić koszt samych części z ASO VW i do tej kwoty dodać jakąś sumę na montaż (trzeba by sprawdzić czy wogóle jest taka opcja w ASO VW żeby doposażyć auto w Webasto już po odebraniu go z salonu).
Moim zdaniem lepszym wyjściem było by założyć wszystko na własną rękę a np. podjechać tylko do ASO VW na dopisanie pieca itp. (zabezpieczenie komponentów), ale nie wiem jak by było w takiej sytuacji z gwarancją na auto.
Trzeba pamiętać że ceny części to nie ceny z Allegro czy nawet od chłopaków z forum, a ceny od VW za Nowe części.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Gwarancja wtedy jest osobna na te podzespoły co wymieniales. Tak jak wymienisz nawet w ASO np łącznik stabilizatora czy coś innego. Tu już działa gwarancja tego co te części sprzedał.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów

OK
Tylko rozchodziło mi się o to jeżeli mamy Nowe auto na gwarancji to czy możemy w nie ingerować bez utraty gwarancji.
Czyli montujemy sobie sami cały zestaw Webasto, a tylko dopisujemy piec itd. co na to VW z gwarancją na całe auto.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
Tomasz1990
Początkujący

Tomasz_W-wa pisze:Myślę że z 20.000 zł a może i z 25.000 zł.
Jeżeli ktoś myśli że ceny które podałem to abstrakcja to wystarczy zobaczyć koszt zakupu pieca TTEvo plus panel climatronic z Webasto a wyjdzie suma z 7000-8000 zł, a gdzie reszta części, nawet same wężyki paliwa to cena za najmniejszy 150 zł (a to przewód który ma zaledwie 10 cm, a co z dalszymi) nie mówiąc dalej o pompkach paliwa, cieczy, przewodach wody, mocowanie pieca pompek itp.
Nawet spinki, złączki itp. mogą kosztować w całości kilka stówek.
Na upartego można sprawdzić i ustalić koszt samych części z ASO VW i do tej kwoty dodać jakąś sumę na montaż (trzeba by sprawdzić czy wogóle jest taka opcja w ASO VW żeby doposażyć auto w Webasto już po odebraniu go z salonu).
Moim zdaniem lepszym wyjściem było by założyć wszystko na własną rękę a np. podjechać tylko do ASO VW na dopisanie pieca itp. (zabezpieczenie komponentów), ale nie wiem jak by było w takiej sytuacji z gwarancją na auto.
Trzeba pamiętać że ceny części to nie ceny z Allegro czy nawet od chłopaków z forum, a ceny od VW za Nowe części.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Bez przesady napewno tyle nie kosztuje jutro bede dzwonil do vw i sie dowiem
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

Tomasz1990 pisze:Bez przesady napewno tyle nie kosztuje jutro bede dzwonil do vw i sie dowiem
Kolega z salonu vw kiedyś mi wspomniał że na zime bywają promocje na montaż webasto jako tzw. akcesoria dodatkowego, ale panelu climatronika nie ruszają, a więc montują piec, okablowanie, i sterowanie jajko-pilot. Kupując wszystkie części do montażu jak z fabryki na pewno wyjdzie bardzo drogo :mrgreen:
Awatar użytkownika
Tomasz1990
Początkujący

turek pisze:
Tomasz1990 pisze:Bez przesady napewno tyle nie kosztuje jutro bede dzwonil do vw i sie dowiem
Kolega z salonu vw kiedyś mi wspomniał że na zime bywają promocje na montaż webasto jako tzw. akcesoria dodatkowego, ale panelu climatronika nie ruszają, a więc montują piec, okablowanie, i sterowanie jajko-pilot. Kupując wszystkie części do montażu jak z fabryki na pewno wyjdzie bardzo drogo :mrgreen:
pytałem się w Niemczech to powiedzieli 1900euro i nie ruszają nic, tylko dodają ten sterownik w kabinie i pilota wiec ciekawi mnie ile taka przyjemność w Polsce z reguły bywa taniej.

-- Cz lis 08, 2018 01:54 --
turek pisze:
pytałem się w Niemczech to powiedzieli 1900euro i nie ruszają nic, tylko dodają ten sterownik w kabinie i pilota wiec ciekawi mnie ile taka przyjemność w Polsce z reguły bywa taniej.

-- Cz lis 08, 2018 01:54 --
turek pisze:
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów

Zgadza się, bardzo często montowano tak w pierwszych rocznikach Tourana, czyli zmiana softu pieca, wiązka z modułem IPCU + timer 1533 zwany jajkiem.
Taki zestaw był montowany jak w aucie był dogrzewacz, a co jak nic nie było.
Do tego jeżeli mieliśmy taki zestaw zamontowany to nie było centralki z pilotem, a nastawy czasowe robiło się przez timer zwany jajkiem, soft w piecu był tak przerobiony że po podłączeniu VCDS-a jest to pełny piec (Standheizung) ale numer zostawał z dogrzewacza i co najgorsze nie przyjmował innych kodowań niż te, które było wybite na stałe czyli nie dało się zakodować np. telestarta.
Wiem bo miałem taki cały zestaw.

Co do kwoty jaką ja podałem to odnosi się do auta gdzie nie zostało założone żadne Webasto czyli nawet dogrzewacz.
Ja nie wiem czy w najnowszym Touranie Webasto jest montowane w każdym dieslu jeżeli nie to koszty będą duże.
A VW montując zestaw z jajkiem robi tylko fuszerkę za miast zrobić to jak by fabryka wypuściła.
Sytuacja jest identyczna co do przednich halogenów przeciwmgłowych tam też za miast podłączać się wiązką do Borda czy BCM-a to zakładają wszystko na przekaźnikach.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
Tomasz1990
Początkujący

Tomasz_W-wa pisze:Zgadza się, bardzo często montowano tak w pierwszych rocznikach Tourana, czyli zmiana softu pieca, wiązka z modułem IPCU + timer 1533 zwany jajkiem.
Taki zestaw był montowany jak w aucie był dogrzewacz, a co jak nic nie było.
Do tego jeżeli mieliśmy taki zestaw zamontowany to nie było centralki z pilotem, a nastawy czasowe robiło się przez timer zwany jajkiem, soft w piecu był tak przerobiony że po podłączeniu VCDS-a jest to pełny piec (Standheizung) ale numer zostawał z dogrzewacza i co najgorsze nie przyjmował innych kodowań niż te, które było wybite na stałe czyli nie dało się zakodować np. telestarta.
Wiem bo miałem taki cały zestaw.

Co do kwoty jaką ja podałem to odnosi się do auta gdzie nie zostało założone żadne Webasto czyli nawet dogrzewacz.
Ja nie wiem czy w najnowszym Touranie Webasto jest montowane w każdym dieslu jeżeli nie to koszty będą duże.
A VW montując zestaw z jajkiem robi tylko fuszerkę za miast zrobić to jak by fabryka wypuściła.
Sytuacja jest identyczna co do przednich halogenów przeciwmgłowych tam też za miast podłączać się wiązką do Borda czy BCM-a to zakładają wszystko na przekaźnikach.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa

Ja mam silnik benzynowy :98: żadnego ogrzewacza nie posiadam i w Niemczech serwis VW mi powiedział ze koszt nowej kompletnej instalacji 1878,11Euro. Kosztorys na zdjęciu poniżej.

Image
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię:: BARTOSZ
Podziękował: 276 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy
Kontakt:

Post autor: hagio »

Tomasz1990 pisze:Kosztorys na zdjęciu poniżej.
Czy tylko mi wywala error na stronie?
ThoMass
Użytkownik
Auto:: 1.6 TDI CAYC 105ps
Imię:: Tomek
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: ThoMass »

hagio pisze:
Tomasz1990 pisze:Kosztorys na zdjęciu poniżej.
Czy tylko mi wywala error na stronie?
Nie działa link
matu2388
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 benzyna 2004
Imię:: Mateusz
Podziękował: 2 razy

Post autor: matu2388 »

Witam
Od jakiegoś czasu szukam podpowiedzi na temat "co może być z webasto w moim aucie"
Opiszę o co chodzi.Auto to Touran 2.0 benzyna 2004 rok,po włączeniu zaczyna coś buczeć jakby odrzutowiec tylko że dużo ciszej,później włącza się nadmuch na szybę w aucie,po chwili słychać dźwięk ze zbiornika paliwa.Szum powoli robi się głośniejszy coś jak by gazowy piec centralnego ogrzewania.Po chwili wszystko się po kolei wyłącza,całe zdarzenia trwa około 4 minut i cisza ani ciepła ani odgłosów działającego webasto. Przez chwilę czuć benzyną z okolicy piecyka.
Wiem że najlepiej podpiąć pod kompa i sprawdzić błędy,ale może ktoś po objawach będzie w stanie podpowiedzieć co to może być.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów

Kolego podłącz Ty kompa i już.
Objawy objawami ale może być kilka usterek i nikt w 100% Ci teraz nie powie co i jak.
Podasz kody błędów i będzie wszystko jasne.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 829 razy

Post autor: jarry »

matu2388 pisze:Wiem że najlepiej podpiąć pod kompa i sprawdzić błędy,ale może ktoś po objawach będzie w stanie podpowiedzieć co to może być.
bez problemu są ludzie którzy ci mogą pomóc
wszystko masz pod linkiem -> Niezawodny link do diagnozy Webasto bez podpinania pod komputer!!!

:sorry:

... już tak na poważnie to wiele różnych usterek może dać takie objawy jak je opisałeś...
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
ODPOWIEDZ