Czuć Spaliny w kabinie
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 tdi BMN
- Imię:: Michał
Czuć Spaliny w kabinie
Witam
Mam pytanie odnośnie smridu spalin w kabinie na wolnych obr otach na postój. Gdzie szukać przyczyny?
Mam pytanie odnośnie smridu spalin w kabinie na wolnych obr otach na postój. Gdzie szukać przyczyny?
- gordon
- ____________________
- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
- Imię:: Ireneusz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 188 razy
Re: Czuć Spaliny w kabinie
Myślę, że słowem kluczem w tej sytuacji może być dogrzewacz i jego wydech. Ewentualnie nie widać dymu wokół auta na postoju?
- gordon
- ____________________
Z dogrzewaczem to pokrótce jest tak. Rano jak odpalasz silnik, jedziesz, i jest 6 stopni lub niżej to odpala i dogrzewa silnik zdaje się do 75, 80 stopni, żeby silnik maksymalnie szybko osiągnął optymalną temperaturę roboczą. Później jak zwolnisz jedziesz jak Ciocia Kazia, lub zatrzymasz się na postoju i silnik pracuje na wolnych obrotach, i temperatura płynu chłodzącego spadnie, to znowu odpala dogrzewacz i pilnuje żeby temperatura nie spadła za bardzo. Opisz może konkretniej w jakich momentach czujesz te spaliny, bo to wcale nie musi być dogrzewacz. Z reguły jest tak, że po lecie, na jesień/zimę, jak odpala to będzie czuć spaliny, przez jakiś czas. Później jak odpali na dobre to już tego nie będzie, ale po lecie przy pierwszych kilku odpaleniach zawsze będzie czuć trochę spaliny.
-
- Początkujący
Jak mam zdjagnozować czy faktycznie ten dogrzewacz działa?
Spaliny czuć nie zaleznie od temperatury. Wczoraj było ok 8.0 C i jak się stoi na światłach, na przejściu dla pieszych to aż szczypie w oczy.
I jeszcze jedno, wydaje mi się że auto długo się nagrzewa, także nie wiem czy ten dogrzewacz działa
Spaliny czuć nie zaleznie od temperatury. Wczoraj było ok 8.0 C i jak się stoi na światłach, na przejściu dla pieszych to aż szczypie w oczy.
I jeszcze jedno, wydaje mi się że auto długo się nagrzewa, także nie wiem czy ten dogrzewacz działa
- gordon
- ____________________
Jak przy 8 stopniach, to raczej nie dogrzewacz. Generalnie szedłbym w kierunku sugestii kolegi Nieldos-a. A jak sprawdzić dogrzewacz, przede wszystkim podpiąć komputer i sprawdzić czy nie ma błędów lub nie jest zablokowany. Dodatkowo rano jak jest zimno to otworzyć maskę i stojąc przed autem po lewej stronie na dole powinien szumieć piec/dogrzewacz.zico41 pisze:Jak mam zdjagnozować czy faktycznie ten dogrzewacz działa?
-
- Zaawansowany
- Auto:: 1T2 2.0TDI
- Imię:: VWariaT
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 55 razy
1. Sprawdź na początek od góry --> EGR - może uszczelki przepuszczają lub sam EGR jest już do wymiany.
2. Od dołu --> tak jak wspomniał "nieldos" sprawdź złącze elastyczne i ogólnie rury idące od samego kolektora, może gdzieś na flanszy jest nieszczelność.
2. Od dołu --> tak jak wspomniał "nieldos" sprawdź złącze elastyczne i ogólnie rury idące od samego kolektora, może gdzieś na flanszy jest nieszczelność.
Był: 1T2 -> Z czerni wyłonił się początek....
Jest: Citroen DS5 Sport Chic 'Denon
-
- Początkujący
EGR czyściłem był zawolony, sadzami itd itp. A gdzie jest to złącze elastyczne ?
-- Śr gru 05, 2018 15:22 --
-- Śr gru 05, 2018 15:22 --
gdzie jest to złącze ?nieldos pisze:Może złącze elastyczne się wysypało...
-
- Początkujący
i na tym może być nieszczelność ?nieldos pisze:Poszukaj od spodu auta takiej części...
https://www.google.pl/search?q=zlacze+e ... =612&dpr=2
-
- ____________________
- Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Tak, bo to złącze elastyczne układu wydechowego między silnikiem, a resztą wydechu. Przez to ze jest w ciągłych drganiach mogło pęknąć.
-
- Początkujący
szczyku pisze:Tak, bo to złącze elastyczne układu wydechowego między silnikiem, a resztą wydechu. Przez to ze jest w ciągłych drganiach mogło pęknąć.
byłem zobaczyć, nie jest okopconeszczyku pisze:Tak, bo to złącze elastyczne układu wydechowego między silnikiem, a resztą wydechu. Przez to ze jest w ciągłych drganiach mogło pęknąć.
-
- Zaawansowany
- Auto:: 1T2 2.0TDI
- Imię:: VWariaT
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 55 razy
Kiedy czyściłeś? Sam to robiłeś? Czy przed czyszczeniem też było czuć spaliny?zico41 pisze:EGR czyściłem był zawolony, sadzami itd itp.
Może być tak że gdzieś przez uszczelki przepuszcza lub jest uszkodzony.
Był: 1T2 -> Z czerni wyłonił się początek....
-
- Początkujący
Zauważyłem dziś ze spaliny z tyłu auta zawiewają pod auto. I może dlatego śmierdzi?