Wymiana wydechu.Wydech z 1.6 fsi do 2.0 fsi
-
matu2388
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 benzyna 2004
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 2 razy
Wymiana wydechu.Wydech z 1.6 fsi do 2.0 fsi
Jak w temacie czy jest możliwość przełożenia wydechu z 1.6 do 2.0 fsi?Na pierwszy rzut oka to są takie same,do połączenia za katalizatorem.Nie wiem czy katalizatory się czymś różnia?Zauważyłem też że w 1.6 jest jedna sonda w kacie A w 2.0 są 2, z tego co pamiętam jedna w kacie A druga przed. Dopiero zaczynam przygodę z mechaniką w związku z tym proszę o wyrozumiałość;)
-
matu2388
- Początkujący
Re: Wymiana wydechu.Wydech z 1.6 fsi do 2.0 fsi
Auto po wymianie.Generalnie po małych przeróbkach da się założyć wydech z 1.6 do 2.0. Żeby to zrobić trzeba oba wydechy obciąć na spawie za katalizatorem (patrząc od tylu auta) przełożyć i zespawać oraz wymienić gniazdo sondy lambda od NOX ponieważ w 1.6 jest inna sonda,krótsza i ma inny gwint.
Tą ostatnią różnicę zauważyłem gdy wydech był już założony i w sumie był to ostatni element układanki co spotęgowało moje wkur... bo musiałem od początku zdejmować wszystkie zaczepy żeby mieć dostęp do tego gniazda.
Na razie zrobiłem 50km na wymienionym wydechu i jak na razie jest okey
Tą ostatnią różnicę zauważyłem gdy wydech był już założony i w sumie był to ostatni element układanki co spotęgowało moje wkur... bo musiałem od początku zdejmować wszystkie zaczepy żeby mieć dostęp do tego gniazda.
Na razie zrobiłem 50km na wymienionym wydechu i jak na razie jest okey
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Pewnie może ale w lepszym stanie, może za grosze.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
matu2388
- Początkujący
Miałem wydech za darmo w dużo lepszym stanie i wymieniłem,kolega misiek775 napisał że nie pasuje i miał rację,a że mi się udało dopasować po małych przeróbkach to postanowiłem podzielić się wiedzą na forum,może komuś się przyda
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Tak to zależnie od chęci i wielkości modyfikacji to można każdy wydech zapodac do każdego auta. Ja w Sharanie wywaliłem cały wydech od początku do końca i puściłem od flanszy przy turbinie kolanko hamburskie dalej rurę chyba coś koło 2.75 cała i później 62 mm. Na koniec tłumik komorowy. Wszystko puściłem praktycznie innym miejscem jak szło to seryjnie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC