1.6mpi+LPG kopci na biało na zagranym silniku
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.6mpi BSE 08
- Imię:: Rudy
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
1.6mpi+LPG kopci na biało na zagranym silniku
Mam nadzieję że w dobrym miejscu to pisze. Więc tak niedawno kupiłem Turka żadnych złych oznak nie było wszystko ok, jedynie termostat do wymiany na nowy bo nagrzewał do 70'. Profilaktycznie wymieniłem kompletny zestaw rozrządu, płyny eksploatacyjne, filtry wszystkie i paski. I zaczęła się że jak złapie 90' to kopci na biało gryzącym i śmierdzący dymem. Bierze olej, po przejechaniu ok 1500km dokalem ok1l. Płyn chłodniczy w normie, czysty bez jakiegoś syfu, na oko ciśnienie w normie. Na bagnecie czysty olej, nic nie widać. Rodzina od której kupiłem mówią że dolewali ok 1l od wymiany do wymiany. Jeździli na Shell 10w40 i taki sam zalałem. Autko pali ładnie, nie kopci przy odpaleniu, nie szarpie, wkręca się ładnie na obroty, nie szarpie. Przychodzi mi do głowy że może coś było nalane do oleju przed sprzedażą ale facet się zarzeka że ok1l dolewał, bo to auto żony i jej pilnował takich rzeczy.( On ma 3 mięs BMW) przychodzi mi do głowy że nalene coś do oleju albo olej kupiłem jakiś lewy, kupiony w oryginalnym opakowaniu, nie z beczki. Na dniach wymienię olej na innego producenta razem z filtrem. Jestem też umówimy z kolegą mechanikiem na spr ciśnienia w cylindrach, spr odmy i co nam przyjdzie do glowy. Może ktoś się spotkał z czymś podobnym to niech podpowie. A przebieg 184000, z tego ok 60000na podtlenku LPG. Czekam na jakieś podpowiedzi z góry dziękuje.
"...przyj naprzód, zrób wyłom w liniach wroga i po drodze niszcz wszystko, co się rusza, a oddziały, które idą za tobą, będą tylko sprzątać. Twoim celem jest dostać się za linie nieprzyjaciela w końcu na tym polegała taktyka kawalerii i zaatakować jego tyły..."
-
- Przeglądacz
Re: 1.6mpi+LPG kopci na biało na zagranym silniku
Mi tak się zrobiło w chwili wymiany oleju. A u Ciebie?
"...przyj naprzód, zrób wyłom w liniach wroga i po drodze niszcz wszystko, co się rusza, a oddziały, które idą za tobą, będą tylko sprzątać. Twoim celem jest dostać się za linie nieprzyjaciela w końcu na tym polegała taktyka kawalerii i zaatakować jego tyły..."
- misiek775
- Zaawansowany
- Auto:: Touran BSE 2006 LPG
- Imię:: Micz
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Mój bierze 200-300ml na 1000. Wydaje mi się że dużo ale tragedii nie ma. Częstą usterka w tych silnikach są pierścienie i uszczelniacze zaworowe. Oczywiście do zweryfikowania. W moim zużycie oleju jest największe w mieście, w trasie jest śladowe.
-
- Przeglądacz
To ok 2,5l na cykl wymiany, mi w takim tempie wyjdzie ok 8l na na wymianę
Poprzednio miałem Seata przebieg 253000 na wymianę dokalem 0,25l albo wcale. Na gazie 75000 nim przejechałem.

Poprzednio miałem Seata przebieg 253000 na wymianę dokalem 0,25l albo wcale. Na gazie 75000 nim przejechałem.
- misiek775
- Zaawansowany
Obstawiam, że mój był przegrzany i dodatkowo u Niemca na long life jezdzony. Narazie nic z tym nie robię bo aż tak mi nie przeszkadza.Podobno w bse/bgu itp odchudzili pierścienie i stąd problemy.
-
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
U mnie na ok 13tys dolewam 1L w sumie.
Najwięcej pali oleju przy szybkiej dlugiej jeździe autostradami
Powinien byc 5w40
Najwięcej pali oleju przy szybkiej dlugiej jeździe autostradami
Powinien byc 5w40
-
- Przeglądacz
Też myślałem nad 5w40, ale jak był "podobnież" na 10w40 to żeby nie było jeszcze gorzej, a z drugiej strony a nóż będzie lepiej? Jutro mi się szykoje ok 400km trasa to spr.
Słyszałem właśnie że uszczelniacze padają i pierścienie olejowe pękają albo są zapieczone.
-- So sty 12, 2019 18:57 --
Witam, właśnie znowu wymieniłem olej po ok 1 miesiącu , stary Shell po spuszczeniu był czarnyjak w
, przypomnę że było na nim przejechane ok 2tys/km i dolane w miedzy czasie ok 1.6l oleju. Teraz nowy olej i nowy filtr, czy coś się zmieni??? Hmmm
Słyszałem właśnie że uszczelniacze padają i pierścienie olejowe pękają albo są zapieczone.
-- So sty 12, 2019 18:57 --
Witam, właśnie znowu wymieniłem olej po ok 1 miesiącu , stary Shell po spuszczeniu był czarnyjak w

-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2,0TDI BKD 2007r
- Imię:: Domin
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Nie wydawaj kasy na oleje. Te silniki maja problem z uszczelkami pod glowica po LPG bo lubią tuleje opadac. Tak naprawde masz starego poczciwego 1.6 sr ogolnie silniki mega ale niekiedy maja wlasnie takie objawy. Czapka w góre. pomiar bloku czy tuleje nie opadly. Jak dobre to nowa UPG. 2 sprawa oleju. Jak głowice sciągniesz to miska w dół. I tloki wypad. Pierscienie do wymiany. To jest problem oleju w tym aucie.
A ch*** sprzedal bo juz mial pewnie problemów mase i dlatego poszło w świat.
Dlatego zawsze trza nagrzać silnik do 90. Nawet na wolnych. Ale ma miec 90.
Pozdro
ZC
A ch*** sprzedal bo juz mial pewnie problemów mase i dlatego poszło w świat.
Dlatego zawsze trza nagrzać silnik do 90. Nawet na wolnych. Ale ma miec 90.
Pozdro
ZC
- misiek775
- Zaawansowany
Jestem na bieżąco. W mrozy zaczął mi odpalać na 3 tłoki i kopcić przy tym. Świeca na 3 cylindrze była zaolejona. Wymienione pierścienie i uszczelniacze zaworów i przy tym wszystko co było po drodze. Okazało się że pierścienie zgarniające były nieruchome od nagaru.
-
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 1.6 MPI 2004r
- Imię:: Łukasz
Mój 1.6 mpi bierze podobnie 2-3 litry od wymiany do wymiany, przy czym przy jeździe autostradą więcej niż przy normalnej. Silnik nie daje żadnych objawów, ale mam świadomość, że przyjdzie piękny dzień, w którym trzeba będzie zrobić remont jednostki.
- misiek775
- Zaawansowany
Mechanik mi powiedział że te silniki w większości przypadków najwięcej oleju puszczają na pierścieniach 3 tłoka.
- maliniak93
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.6 MPI 2004r
- Imię:: Sławek
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
U mnie wyszło 900ml oleju na 1300 km. Silnik bez LPG. Olej moly 10w40. Zastanawiam się nad remontem [DISAPPOINTED FACE]
Niemiec jeździł na long life. Znalazłam kartkę w aucie podczas generalnych porządków.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Niemiec jeździł na long life. Znalazłam kartkę w aucie podczas generalnych porządków.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Moja bestia:
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=22986
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=22986
- misiek775
- Zaawansowany
700ml na 1000km. Przy 500ml dałem do remontu bo po postoju na biegu jałowym przy ruszaniu puszczał siwego bąka. Teraz odpukac na 2 tys nic nie ubyło a olej czysciutki jak prosto z butelki. W moim przypadku zużycie wzrosło po wymianie termostatu
Ostatnio zmieniony czw sie 01, 2019 21:57 przez misiek775, łącznie zmieniany 1 raz.