Spalanie stukowe FSI 1.6 16v bag

rafcio606
Przeglądacz
Auto:: touran 2003 1.6 16v bag f
Imię:: Rafał
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Spalanie stukowe FSI 1.6 16v bag

Post autor: rafcio606 »

Witam !
Zakupiłem Tourana z 2003 roku. Przed kupnem skanowałem go interfejsem , pojawiał się błąd
-17862 - Exhaust Gas Temp Sensor 1 (G235): Short to Ground P1454 - 002 - Lower Limit Exceeded
-16712 - Knock Sensor 1 (G61): Signal too High P0328 - 001 - Upper Limit Exceeded - Intermittent
-17441 - Sensor for NOx (G295): Signal too Low P1033 - 002 - Lower Limit Exceeded
-17658 - Fuel Level too Low P1250 - 008 - Implausible Signal - Intermittent

co mówiło mi odrazu że najważniejsze wymienić czujnik spalania stukowego gdyż czujnik tlenków azotu w wyniku spalania stukowego może dostawać nieodpowiednie spaliny .
Po wymianie nadal to samo więc pojechałem zostawić autko do mądrzejszych głów. Stwierdzono że rozrząd został ustawiony żle , ścierał obudowe łańcuchem , zmieniono zestaw , olej wymieniono i silnik wypłukano zmieniając 16 popychaczy zaworów . Spalanie stukowe tak jak się pojawiało skanując canem i k-linem tak się pojawia. Towarzyszące temu żeczy które są nienaturalne a mogą być powiązane lecz nie muszą :
- po dojechaniu do stacji odkrecam korek paliwa , wybija spreżone powietrze , tankuje 3 litry i niby pełny bak , po odczekaniu kilku minut moge lać do pełna
- przy skrecie w prawo lekkim nawet ruchem kierownicy pojawia się takie popiskiwanie , przypominające jakby zakłucenia czy coś w tym stylu , dzwięk racej pochodzenia elektrycznego , nie mechanicznego choć mogę się mylić .
- nie działają wycieraczki przednie , can commanger pokazuje w brodnetzie jakiś błąd pernamentny komunikacji którego nie da się wykasować- nie opisuje go gdyż jest po niemiecku, natomiast jak nastawy zostawie na załączonych wycieraczkach to na jakiejś dziurze na drodze wkońcu się załączają.

Proszę o pomoc co moge uczynić dysponując
- vcdsem lite i interfejsem k-line
- can commanger oraz interfejs can/kline
czy zostaje już tylko ASO

Prośba sprawie głównego problemu jakim jest spalanie stukowe , gdyż te ostatnie wymienione usterki jedynie może na coś naprowadzą , mogą być powiązane/nie muszą Z Góry dziękuję za odpowiedzi !

-- Cz paź 18, 2018 16:19 --

Czy napisałem coś nie tak że nikt nie jest zainteresowany tematem ? Czy jest to przypadek tak niespotykany ?
Załączniki
Dodam że kiedy kasuje błąd pole readiness wygląda w ten sposób , kiedy błąd jest wszystkie pola są passed poza oxygen sensor heating , oxygen sensor oraz catalytyc converter , te pozostaja failed or incomplete
Dodam że kiedy kasuje błąd pole readiness wygląda w ten sposób , kiedy błąd jest wszystkie pola są passed poza oxygen sensor heating , oxygen sensor oraz catalytyc converter , te pozostaja failed or incomplete
lucio
Kandydat
Auto:: citroen Xsara II break
Imię:: Lukasz

Re: Spalanie stukowe FSI 1.6 16v bag

Post autor: lucio »

Witam kolego mam podobny problem wywala mi błąd jak podepne pod kompa ( spalanie stukowe ) czy rozwiazałeś ten problem ?
rafcio606
Przeglądacz

Tak , winne byly poszorowane tloki ktore opilkami pokrywy rozrzadu szorowaly o cylinder , wymiana samego czujnika nic nie dala . Remont za 12 tys zl. W serwisie boscha. Popychacze nowy czy wymiana rozrzadu tez nic nie dala . Zanim ktos cie zgoli za naprawe ktora nie przyniesie efektu niech sprawdza endoskopem cylindry
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Kasowanie błędów to nie leczenie. Druga sprawa to trzeba sprawdzić jaki faktycznie jest skład spalin i nie tylko na jałowych obrotach. Bo to że pokazuje anomalie wcale nie musi się z tym zgadzać faktycznie. Sprawdzenie szczelności układu dolotowego oraz wydechowego to podstawa. Przypominam że benzyniaki chodzą na mieszance stechiometrycznej.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
rafcio606
Przeglądacz

Mozesz poprubowac pojezdzic na 98 , na plukance , ale nie agresywnej tylko takiej na 1000km zeby przejechac potem olej z filtrem zmienic , mnie te wszystkie wydatki doprowadzily i tak do tego co trzeba bylo zrobic dawno . Czujnik spalania stukowego sygnal za wysoki mowi ogolnie o tym ze silnik klepie , ale czy tu przez nagar , zle ustawiony rozrzad czy wkrysk ciezko powiedziec po samym blędzie , tak jak kolega mowi im szybciej dobry spec zajrzy tym lepiej . Z tanszych diagnostyk to spr cisnienia na cylindrach i badanie endoskopowe , po tym bdziesz wiedzial co robic
lucio
Kandydat
Auto:: citroen Xsara II break
Imię:: Lukasz

Post autor: lucio »

Witaminy panowie ponownie , mi wyskakuje taki błąd:
16711-Nieprawidlowy sygnał z czujnika spalania
stukowego 1-zwarcie do masy (Bank 1 lub
pojedynczy czujnik)
- stały
Wiec tak to u mnie wygląda... Czy bede też musiał wydac z 12 tyś. jak kolega wyżej? Pozdrawiam
rafcio606
Przeglądacz

Wątpię , problem widocznie po stronie elektryki lub samego czujnika , ja miałem uszkodzenia mechaniczne które sygnalizował nowy sprawny i dokręcony z odpowiednią siła czujnik
ODPOWIEDZ