1.6 bse turkotanie z okolicy skrzyni biegów

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
Aspro
Początkujący
Auto:: 1T2, 1.6 BSE, pb95+lpg
Imię:: Andrzej
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

1.6 bse turkotanie z okolicy skrzyni biegów

Post autor: Aspro »

Witam.
Jak wyżej, podczas ruszania i jazdy na niskich biegach słychać turkotanie. Przypuszczalnie słychać to na każdym biegu, niemniej z całym szumem to sie chyba zlewa. Mam wrażenie, jakby ten dźwięk narastał z obrotami silnika, a nie kół. Na luzie nic się nie dzieje. Przebieg 115000 od nowości
Awatar użytkownika
misiek775
Zaawansowany
Auto:: Touran BSE 2006 LPG
Imię:: Micz
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Re: 1.6 bse turkotanie z okolicy skrzyni biegów

Post autor: misiek775 »

Może przegub? Mi ostatnio stukał w czasie jazdy na prosto. Przy przyspieszaniu cicho, przy równej jeździe i po puszczeniu gazu stukał. Wymieniłem lewy zewnętrzny i cisza.
Aspro
Początkujący

Właśnie wróciłem od mechanika. Podejrzewa zużyte koła zębate w skrzyni. Dzwięk słychać podczas rozpędzania i jazdy. Na luzie cisza zupełna. Podczas ruszania na wzniesieniu dźwięk jest zdecydowanie bardziej wyraźny. Zastanawiam się, czy wymiana oleju nie byłaby jakimś rozwiązaniem
lucas1991g
Początkujący
Auto:: VW Touran 1.6 MPI 2004r
Imię:: Łukasz

Post autor: lucas1991g »

U mnie na pierwszych biegach stukał tłumik na obejmie, z zweryfikowałem to dopiero przy trzecim wejściu w kanał, bo luz był niewielki. Może taniej na początek będzie to zweryfikować.
Awatar użytkownika
misiek775
Zaawansowany
Auto:: Touran BSE 2006 LPG
Imię:: Micz
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: misiek775 »

115 tys i skrzynia by się kończyła? Rozumiem że przeguby zweryfikowane.
pitt55
Początkujący
Auto:: VW 1,6 MPI
Imię:: Piotr

Post autor: pitt55 »

Z tą skrzynią to tak pomału. Miałem podobny objaw, szczególnie podczas jazdy pod górkę. Nikt nie mógł dojść co to jest. Ja podejrzewałem przegub wewnętrzny i faktycznie. Jak go rozebrałem jedna z kulek była wyszczerbiona i to wystarczyło. Po wymianie przegubu zapadła cisza. Z tego co pamiętam miałem wtedy przejechane około 50 tys. km. Auto miałem prawie od nowości - Skoda Fabia. Wymiana oleju nic nie da a poniesiesz tylko koszty.
Aspro
Początkujący

U mnie temat jest slyszalny szczegolnie podczas podjazdu pod wzniesienia. Tak sie sklada, ze mieszkamy dosc wysoko i zawsze turlamy sie w korku. Mechanik przejechal sie autem i powiedzial, ze moga byc wyrobione kola w skrzyni, ale za wczesnie zeby wyrokowac. Nie wjechali nim na kanal. Tylko jazda po okolicy. Niedlugo wymiana oliwy w silniku i auto pojdzie w gore, wtedy bede ich molestowac od nowa. Dziekuje za sugestie

-- N sie 07, 2022 08:40 --

Po 3 latach temat się rozjaśnił. Padło jakieś łożysko w skrzyni na wałku sprzęgłowym, wracałem do domu z Holandii i ledwo się dotoczyłem. Na koniec skrzynia brzmiała, jakby się zupełnie zacierała. Bez rozbierania starej zamówiłem zregenerowaną i wymiania. Skrzynia, sprzęgło i olej - 4 tysie nie moje
ODPOWIEDZ