Automatyczny obieg zamknięty - parujące szyby (przód).
-
Lucky_Luck
- Przeglądacz
- Auto:: Touran, BMM, '08, R-Line
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Automatyczny obieg zamknięty - parujące szyby (przód).
Witam,
Przy długiej jeździe w czasie deszczu, po użyciu spryskiwacza - parują mi szyby (najbardziej przednia).
Myślałem, że mam gdzieś wyciek płynu, nie mniej jednak wydaje mi się, że może to mieć związek z automatycznym obiegiem zamkniętym - przy użyciu spryskiwacza.
W związku w powyższym:
- Czy można wyłączyć tą opcję za pomocą VCDS?
- Czy ktoś ma taki problem?
- Może ktoś ma sugestię innej przyczyny parujących szyb przy użyciu spryskiwacza (może jednak wyciek)?
Pozdrawiam
Lucky
Przy długiej jeździe w czasie deszczu, po użyciu spryskiwacza - parują mi szyby (najbardziej przednia).
Myślałem, że mam gdzieś wyciek płynu, nie mniej jednak wydaje mi się, że może to mieć związek z automatycznym obiegiem zamkniętym - przy użyciu spryskiwacza.
W związku w powyższym:
- Czy można wyłączyć tą opcję za pomocą VCDS?
- Czy ktoś ma taki problem?
- Może ktoś ma sugestię innej przyczyny parujących szyb przy użyciu spryskiwacza (może jednak wyciek)?
Pozdrawiam
Lucky
-
Lucky_Luck
- Przeglądacz
-
Lucky_Luck
- Przeglądacz
Jak się to ma do tego, że szyby parują wyłącznie po użyciu spryskiwacza (i tylko przez chwilę po tej czynności)?jerzy.ka pisze:A kiedy było czyszczone podszybie? Jak wyglądają kratki wlotowe? Czysty filtr kabinowy to nie wszystko.
Czy ktoś się orientuje czy to "ulepszenie" w postaci automatycznie załączającego się obiegu zamkniętego przy użyciu spryskiwacza można wyłączyć?
Choćby na testy - czy ma to związek z parowaniem szyb.
Czy jest możliwość, że płyn dostaje się w jakieś miejsce - powodujące w konsekwencji parowanie?
Pozdrawiam
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
TAKLucky_Luck pisze:Czy ktoś się orientuje czy to "ulepszenie" w postaci automatycznie załączającego się obiegu zamkniętego przy użyciu spryskiwacza można wyłączyć?
Już gdzieś o tym pisałem. Tego chwilowego przełączenia nie sygnalizuje na przycisku. Jak dobrze pamiętam to chyba w momencie jazdy do tyłu też się przełącza na wewnętrzny...
-
Lucky_Luck
- Przeglądacz
-
Lucky_Luck
- Przeglądacz
Rozwiązanie jest super, a stwierdzenie "że ci wszystko przeszkadza" jest nadinterpretacją faktów.
Tak jak zostało napisane, chodzi mi o wyłączenie w celu diagnozy występowania problemu parujących szyb (po spryskaniu).
Reasumując nie masz wiedzy na temat możliwości programowego wyłączenia tego systemu. Jak się dowiem - to się podzielę.
Tak czy owak dziękuję.
Tak jak zostało napisane, chodzi mi o wyłączenie w celu diagnozy występowania problemu parujących szyb (po spryskaniu).
Reasumując nie masz wiedzy na temat możliwości programowego wyłączenia tego systemu. Jak się dowiem - to się podzielę.
Tak czy owak dziękuję.
Ostatnio zmieniony pt kwie 06, 2012 19:55 przez Lucky_Luck, łącznie zmieniany 1 raz.
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Zrób tak jak na początek radzi Muti - Sprawdź wloty powietrza itp. W moim przypadku szyba w szczególności przednia mi paruje gdy mam nie wymieniony filtr kabinowy i przeciwpyłkowy. Jeszcze nie zauważyłem, gdy po użyciu spryska parowały by szyby.Muti pisze:Lucky_Luck, ja bym zaczął od posprzatania auta,a później "poprawiania" inżynierów..
U mnie bardzo rzadko szyby parują,a na pewno nie po tak krótkim czasie jak mycie szyby..
Pomóc także może ci w czasie jazdy w deszczu, a pewnie gdy było ciepło zaczyna mocno padać to parują Ci szyby. Uchyl okno to pomaga, ja dlatego w każdym aucie zakładam owiewki.
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Ja staram się tego unikać,bo to trochę starodawna metoda(nie mówie,że nie skuteczna,ale uzywana jak wentylacja w aucie nie była wydajna),a zamiast tego praktycznie nigdy nie jezdze na econ,także klima chodzi i osusza i nigdy nie parują i to polecam w czasie deszczu + mocniej dmuchawa i nie ma opcji na parowanie..cheles pisze:Uchyl okno to pomaga, ja dlatego w każdym aucie zakładam owiewki.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Wersja dla użytkowników bez klimatyzacji.Muti pisze:Ja staram się tego unikać,bo to trochę starodawna metoda(nie mówie,że nie skuteczna,ale uzywana jak wentylacja w aucie nie była wydajna),a zamiast tego praktycznie nigdy nie jezdze na econ,także klima chodzi i osusza i nigdy nie parują i to polecam w czasie deszczu + mocniej dmuchawa i nie ma opcji na parowanie..cheles pisze:Uchyl okno to pomaga, ja dlatego w każdym aucie zakładam owiewki.