100 pytań do Distronic ( radar)

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
radekrp90
Przeglądacz
Auto:: Passat B6 1.4TSI '09
Imię:: Radek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: 100 pytań do Distronic ( radar)

Post autor: radekrp90 »

Dobre - sarkazm poziom master :) Problem w tym, że ja kompletnie nie ogarniam co z czym w wsadach.
Ale jak wspomniałem - póki co to pytanie akademickie, i zanim nie będę miał kompletu informacji czy w ogóle da się to jakoś w CAXA ugryźć nie bedę tego dotykał, i nie chodzi o to, że chce mieć to na tacy... tylko żeby ktoś sprawdził czy w ogóle jest taka opcja. Jeśli tak, będę analizował i się edukował, bo póki co to nie wiele z tego rozumiem.

Skoro ruskie tego nie robią to możliwe, że coś jednak nie działa :D
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 118 razy
Otrzymał podziękowań: 702 razy

Post autor: spacewalker »

radekrp90 pisze:Dobre - sarkazm poziom master :) Problem w tym, że ja kompletnie nie ogarniam co z czym w wsadach.
Ale jak wspomniałem - póki co to pytanie akademickie, i zanim nie będę miał kompletu informacji czy w ogóle da się to jakoś w CAXA ugryźć nie bedę tego dotykał, i nie chodzi o to, że chce mieć to na tacy... tylko żeby ktoś sprawdził czy w ogóle jest taka opcja. Jeśli tak, będę analizował i się edukował, bo póki co to nie wiele z tego rozumiem.

Skoro ruskie tego nie robią to możliwe, że coś jednak nie działa :D
wykrzycz jeszcze " kto mi sprawdzi, kto mi zamontuje...bo sam przeciez nie bede wydawał kasy na to "
jak zadziała to wtedy wydam $$
Wy przeciez na tacy macie wszystko, nikt nie dochodził do tego latami, nie wydawał tysiecy, ....

szkoda gadać.....
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

spacewalker pisze:szkoda gadać.....
... daj sobie spokój :) "stjudenty" ;)
szczyku
Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Post autor: szczyku »

Przy okazji wrzucania grzałki PTC, wpadła wiązka pod radar. Żeby nie było, że nikt nic nie robi. Powoli będziemy działać dalej.ObrazekObrazekObrazek
radekrp90
Przeglądacz

spacewalker pisze: jak zadziała to wtedy wydam $$
Wy przeciez na tacy macie wszystko, nikt nie dochodził do tego latami, nie wydawał tysiecy, ....

szkoda gadać.....
Nie wiem w czym Ty masz problem? Nie napisałem, że masz wydać pieniądze tylko zapytałem o poradę czy ktoś ma możliwość sprawdzenia różnic w sofcie, bo ja tego nie potrafię. Nie chcesz pomóc to nie pomagaj, w czym problem?

Chodzi mi tylko o to, że jeśli nie będę miał potwierdzenia o tym, że istnieje możliwość dopisania do softu CAXA danych o ACC to dalsze szukanie nie będzie miało sensu, bo po co mi kupno radaru czy innych gratów skoro i tak ECU tego "nie puści".

ABS da się przerobić, Gateway i manetki się kupi, bo nie ma wyjścia zostaje tylko kwestia ECU, ale jak wspomniałem nie mam pojęcia o "ogarnianiu" EEPROM i jakiegoś konstruktywnego zrozumienia co jest co. Czytam, szukam ale nie wiele jest o tym w sieci, a ja nie mający jakiejś szczególnej wiedzy o programowaniu nie jestem w stanie tego sam pojąć :)

Pisząc o "doktoryzowaniu" się chodzi mi właśnie o zebranie informacji odnośnie tylko i wyłącznie samej budowy oprogramowania silnika... nic więcej.

Ale jak wspomniałem, z takim nastawieniem społeczności to raczej prędzej kupię auto zgodne z ACC lub nawet wyposażone w ten system niż ktoś będzie chętny do pomocy.
-------------------------------------------------------------------
Z innych informacji, uzupełniając "kody" dotyczące ABS:
- ABS B6 (3C0):
--- V1: bez ACC, bez TPMS,
--- V2: bez ACC, z TPMS,
--- V3: z ACC, z TPMS,

- ABS B7/Tiguan/Q3/... (3AA/7N0):
--- V4 - bez ACC, bez TPMS,
--- V5 - z ACC, bez TPMS,
--- VD - bez ACC, z TPMS,
--- VE - z ACC, z TPMS.
Awatar użytkownika
yox
Władca postów

radekrp90 pisze:Nie chcesz pomóc to nie pomagaj, w czym problem?
... nie wiem w czym Ty masz problem, przeciez kolega zaproponował Ci pomoc:
cyt. "Daj 2 pliki z ECU w formacie BIN.
Jeden z twojego ECU i drugi z takiego ECU od 1,4 który ma ACC"
... "elaboraty" pisac umiesz ale czytac ze ZROZUMIENIEM to juz chyba nie...
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Podziękował: 118 razy
Otrzymał podziękowań: 702 razy

Post autor: spacewalker »

radekrp90 pisze:
Nie wiem w czym Ty masz problem? Nie napisałem, że masz wydać pieniądze tylko zapytałem o poradę czy ktoś ma możliwość sprawdzenia różnic w sofcie, bo ja tego nie potrafię. Nie chcesz pomóc to nie pomagaj, w czym problem?.
hmm.. problem to miałem kilka lat, jak walczylem ze swoim ECU
i w koncu sobie poradziłem..... nie zwarzając na $$$ , czas , bariery językowe itp ....

No nic , wracam przed monitor i kibicuje.
Trzeba chyba trzymać zasade jak inni..... odpisywać tylko tym co chcą zostawić u mnie kase za moda ;)
radekrp90
Przeglądacz

yox pisze:
radekrp90 pisze:Nie chcesz pomóc to nie pomagaj, w czym problem?
... nie wiem w czym Ty masz problem, przeciez kolega zaproponował Ci pomoc:
cyt. "Daj 2 pliki z ECU w formacie BIN.
Jeden z twojego ECU i drugi z takiego ECU od 1,4 który ma ACC"
... "elaboraty" pisac umiesz ale czytac ze ZROZUMIENIEM to juz chyba nie...
Wysłałem, ale jak napisał sam spacewalker podesłane pliki pochodziły z różnych sterowników, co w sumie nie jest zaskoczeniem, bo pochodzą od dwóch różnych typów silników, które łączy tylko to, że są to EA111, ale myślałem, że coś da się z tego wyciągnąć.
spacewalker pisze:
radekrp90 pisze: (...)
hmm.. problem to miałem kilka lat, jak walczylem ze swoim ECU
i w koncu sobie poradziłem..... nie zwarzając na $$$ , czas , bariery językowe itp ....

No nic , wracam przed monitor i kibicuje.
Trzeba chyba trzymać zasade jak inni..... odpisywać tylko tym co chcą zostawić u mnie kase za moda ;)
Może i to jakaś metoda ale zauważ, że co mój post to masz jakieś "ale" ;) Ale taki masz sposób bycia (czy też pisania) więc OK ;)

W takim razie z innej strony:
- czy jesteś w stanie napisać/opisać jak można połapać się w tym jaki sektor wsadu odpowiadać może za obsługę ACC? WinOLS rozróżnia to jak oddzielną mapę czy trzeba to jednak analizować na podstawie innych sterowników z/bez ACC?
- gdybym znalazł taki fragment kodu, dodał go do wsadu zgodnego z moim sterownikiem to czy da się zrobić z tego plik ".sgo" tak aby wgrać go jakimś bardziej dostępnym interfejsem niż dedykowane typowo dla chiptuningu?

Rozumiem, że ta wiedza wymaga masy godzin spędzonych na analizie softów, ale jeśli ma ktoś jakieś informacje to po co wyważać otwarte drzwi. Oczywiście odpowiedź, że się nie da też przyjmuję, bo jak na razie nic nie znalazłem na ten temat w odniesieniu do 1.4 TSI...
Awatar użytkownika
yox
Władca postów

... nie jestem adwokatem ale... odpowiem, dalej nie czytasz ze zrozumieniem ;) dostałeś odp. dużo wczesniej. Czy tuner napisze na publicznym forum, które zakresy adresów modyfikuje ? Pomysl. Napisane było wczesniej: daj wsad ze SWOJEGO ECU oraz drugi z takiego ECU, które obsługuje ACC, dalej... ? Należałoby przenieść immo oraz "mapy" z Twojego wsadu do wsadu dawcy (to może zrobić każdy ogarniety tuner). Więc nie wiem czemu wrzucasz jakies .bin wyciągnięte z .sgo. To nie odbywa sie na zasadzie "wytnij/wklej"
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

radekrp90 pisze:Z innych informacji, uzupełniając "kody" dotyczące ABS:
- ABS B6 (3C0):
--- V1: bez ACC, bez TPMS,
--- V2: bez ACC, z TPMS,
--- V3: z ACC, z TPMS,

- ABS B7/Tiguan/Q3/... (3AA/7N0):
--- V4 - bez ACC, bez TPMS,
--- V5 - z ACC, bez TPMS,
--- VD - bez ACC, z TPMS,
--- VE - z ACC, z TPMS.
a informacje o innych pompach np 5N0...

Bo to na pewno jest inaczej --- V4 - bez ACC, bez TPMS,
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
Awatar użytkownika
yox
Władca postów

JEDARO pisze:a informacje o innych pompach np 5N0...

... zadna 5N0... z krótkim kodowaniem (fabrycznie) nie ogarnie ACC, chyba że po modyfikacji, link wyżej ;)
... nowsze z długim juz tak (mozna sprawdzić w ETKA wersje)
radekrp90
Przeglądacz

yox pisze:... nie jestem adwokatem ale... odpowiem, dalej nie czytasz ze zrozumieniem ;) dostałeś odp. dużo wczesniej. Czy tuner napisze na publicznym forum, które zakresy adresów modyfikuje ? Pomysl. Napisane było wczesniej: daj wsad ze SWOJEGO ECU oraz drugi z takiego ECU, które obsługuje ACC, dalej... ? Należałoby przenieść immo oraz "mapy" z Twojego wsadu do wsadu dawcy (to może zrobić każdy ogarniety tuner). Więc nie wiem czemu wrzucasz jakies .bin wyciągnięte z .sgo. To nie odbywa sie na zasadzie "wytnij/wklej"
OK, nie musi być instrukcji krok po kroku. Wystarczy mi informacja o kogoś ogarniętego czy jest sens fatygować tunera do szukania tego i robienia takiego software. Jest tutaj kilka osób, które ma pojęcie więc mogą w wolnej chwili choćby rzucić okiem.

Ja nie znam się na wsadach itp - nie umiem tego interpretować. Szansę na powodzenie tego opieram tylko na tym, że w RU robią to ze sterownikami od 2.0 TSI z Tiguana, gdzie nie mają one obsługi ACC i dodają tą opcję z innego auta ale muszą pozostawić bazę oprogramowania oryginalnego. Pisałem o tym z drsedoy ale niestety nie miał do czynienia z CAXA i nie mógł mi pomóc.

Nad opcją o której piszesz też myślałem tylko nie wiem jak to się ma, bo nie znalazłem sterownika do wersji z kompresorem opisanej jako MED 17.5.20 (taki ja mam), a jedynie MED 17.5.5. Może to nie ma znaczenia, nie wiem... i fakt myślałem że jest to kopiuj/wklej.

Dobra - nie ciągnę już tematu i doedukuję się, może sam do czegoś dojdę.
JEDARO pisze:(...)
a informacje o innych pompach np 5N0...

Jak wyżej odpowiedział yox - nie każda 5N0 to ma. Jak tylko znajdę potwierdzone informacje to uzupełnię.

PS: Sorry za kolejny tasiemiec ;)
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert

yox pisze:... zadna 5N0... z krótkim kodowaniem (fabrycznie) nie ogarnie ACC, chyba że po modyfikacji, link wyżej ;)
... nowsze z długim juz tak (mozna sprawdzić w ETKA wersje)
z krótkim to wiadomo a z długim obsługiwałem kilka i miały TPMS więc się pytam czy to info tylko do 3AA i 7N0 dotyczy
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Awatar użytkownika
yox
Władca postów

... tak, co do 5N0... z długim kodowaniem, to jak pisałem info dot. obsługi ACC dostepne w ETKA
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert

yox pisze:co do 5N0... z długim kodowaniem, to jak pisałem info dot. obsługi ACC dostepne w ETKA
nie do wszystkich znajdziesz info, mało niektórych nawet w etka nie posiada w spisie...
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
ODPOWIEDZ