Złamana kratka nawiewu - czym kleić

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista
Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
Imię:: Jorg
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Re: Złamana kratka nawiewu - czym kleić

Post autor: Dziadek13 »

Można podjechać do spawacza zderzaków i on to pospawa bo to plastyk (abs) niczym nie skleisz.Przejrzyj youtube spawanie plastiku.
Awatar użytkownika
Paweł.F
Auto:: TOURAN 1,9 TDI, 2007
Imię:: Paweł
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 28 razy

Post autor: Paweł.F »

Ale Wesol ma rację! Im mniej kleju tym lepiej - tylko oczywiście musi klej pokrywać całą powierznię styku. Kropelki czy inne cyjanopodobne są fajne, ale nie są przeznaczone do przenoszenia dużych obciążeń. Zresztą jest to klej pierwotnie przeznaczony do klejenia, ale skóry i to ludzkiej. Wynaleziony przez Amerykanów w czasie II WW do szybkiego zamykania ran do czasu ich właściwego opatrzenia. A tworzywa takie jak PP, PE czy ABS muszą być potraktowane specyfikiem, który "uczynni" i zrobi ich powierzchnię podatną na klejenie. Takich klejów jest naprawdę niezbyt dużo w jakiś przyzwoitych cenach.
:bry:
Paweł
toomas08
Użytkownik
Auto:: VW Touran 1.4 TSI 2018
Imię:: Tomasz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: toomas08 »

Wesol może i ma rację ale poza kilkoma mądrościami nie napisał jakiejś sensownej propozycji, bo to, że trzeba wyczyścić, posmarować, ścisnąć to ja wiem. Nie wiem z jakiego plastiku może być zrobiona ta kratka. Jakbym wiedział, że to ABS czy PP czy inny rodzaj to bym sobie sam klej znalazł i Wam głowy nie zawracał :) Klej CX80 kupiłem bo został polecony. Niestety u mnie nie zadziałał. Będę chciał kratkę wyjąć ale na razie nie wiem jak rozebrać tą konsolę. Może początkiem tygodnia będę miał trochę czasu to spróbuję to rozebrać tak aby nic nie zniszczyć.
--
Obrazek
ODPOWIEDZ