Odwrócona osmoza

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Iza_30
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI140 KMDSG
Imię:: Iza
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Odwrócona osmoza

Post autor: Iza_30 »

Czy ktoś z Was korzysta z odwróconej osmozy? Jeżeli tak to czy mógłby się podzielić doświadczeniem czy warto oraz czy jest to drogie w utrzymaniu?
ArkuS
Przeglądacz
Auto:: Touran '09 BKC(BLS GEAR)
Imię:: Pawel
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Re: Odwrócona osmoza

Post autor: ArkuS »

Co chcesz robić z woda osmotyczną ?
Ja używam do akwarium.

Są lepsze miejsca do pozyskania wiedzy na temat osmozy niz forum tourana.
Awatar użytkownika
cykraz
Zaawansowany
Auto:: Touran 2.0 TDI, 2008
Imię:: Olek
Podziękował: 95 razy
Otrzymał podziękowań: 66 razy

Post autor: cykraz »

korzystam i sobie chwalę. zero kamienia w czajniku i garach. woda ma normalny smak i bez stresu daję dzieciom nawet bez gotowania. Jak chcesz więcej info to puść maila.
cykraz
VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

cykraz pisze:korzystam i sobie chwalę. zero kamienia w czajniku i garach. woda ma normalny smak i bez stresu daję dzieciom nawet bez gotowania. Jak chcesz więcej info to puść maila.
Witam
Nie wiem czy dobrym pomysłem jest picie takiej surowej wody. Niestety taka woda tak jak dejonizowana ma bardzo mało minerałów. Woda taka wypłukuje je wtedy z organizmu a to nie jest wskazane.
Awatar użytkownika
Piter7707
Specjalista
Auto:: Touran TDI 2.0 CFHC 2010r
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Post autor: Piter7707 »

Tez się zastanawiałem co zrobić aby pic wodę z kranu tygodniowo moja rodzina wypija 20 litrów
Wygodniej byłoby z kranu jakieś filtry czy co polecacie ktoś coś ma sprawdzonego
Awatar użytkownika
cykraz
Zaawansowany

PIOTREL pisze:
cykraz pisze:korzystam i sobie chwalę. zero kamienia w czajniku i garach. woda ma normalny smak i bez stresu daję dzieciom nawet bez gotowania. Jak chcesz więcej info to puść maila.
Witam
Nie wiem czy dobrym pomysłem jest picie takiej surowej wody. Niestety taka woda tak jak dejonizowana ma bardzo mało minerałów. Woda taka wypłukuje je wtedy z organizmu a to nie jest wskazane.
na końcu dobrego filtra jest montowany mineralizator, który podobnie jak filtry wymienia się cyklicznie.
można wszystko - tylko z głową
druga sprawa to fakt, że większość minerałów pobieramy nie z wody a z pożywienia

-- Wt mar 26, 2019 10:37 --
Piter7707 pisze:Tez się zastanawiałem co zrobić aby pic wodę z kranu tygodniowo moja rodzina wypija 20 litrów
Wygodniej byłoby z kranu jakieś filtry czy co polecacie ktoś coś ma sprawdzonego
weź pod uwagę, że kupując butelkowaną - pomijając problem dźwigania zgrzewek - podczas transportu i magazynowania nie zawsze a nawet nigdy warunki nie są spełnione aby taka woda mogła być 100% bezpieczna. Podczas ogrzewania plastik uwalnia różne bardziej i mniej toksyczne związki. Pomyśl - jaka może być temperatura pod plandeką naczepy w lipcowy dzień, albo na placu magazynowym.
Ja już od kilku ładnych lat filtruję, najpierw dzbankowy system, który był uciążliwy, mało wydajny, a filtrowanie wyłącznie wkładem węglowym nie spełniało moich oczekiwań. Szybko zmieniłem na filtr odwróconej osmozy. Nie będę robił kryptoreklamy, więc dla zainteresowanych mogę podesłać info na maila.
cykraz
Awatar użytkownika
Piter7707
Specjalista
Auto:: Touran TDI 2.0 CFHC 2010r
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Post autor: Piter7707 »

Poproszę na maila
A jak w smaku taka woda mam dostęp do wody z stacji dializ oni ta osmoza do dializ przygotowują czy po tym filtrze na końcu zmienia smak
Awatar użytkownika
cirek
Zaawansowany
Auto:: Touran 1T3 CFHC 2014 CUP
Imię:: Wojtek
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 34 razy

Post autor: cirek »

Zacznijmy od tego, że najpierw trzeba wiedzieć jaką się ma wodę "surową" a potem działać.

W moim przypadku woda surowa jest bardzo zakamieniona. Końcówka skali twardości stopni niemieckich i francuskich czyli woda twarda. Zmiękczacz - stacja uzdatniania praktycznie załatwiła sprawę, ale żona skarżyła się na lekko słony posmak wody więc do picia dzbanek z filtrem i po sprawie. Już nawet z filtra w ekspresie do kawy zrezygnowałem.
Sam byłem zadziwiony ile piany w wannie można z takiej miękkiej wody zrobić, moje pociechy miały niezłą zabawę. Jedna uwaga, woda miękka nie może być zrobiona na "zero" tol. do 4,5 skali niemieckiej.

P.S.
Większość sklepów i instalatorów używa terminologi skala niemiecka, skala francuska.
1T3 CFHC
Awatar użytkownika
cykraz
Zaawansowany

cirek pisze:Sam byłem zadziwiony ile piany w wannie można z takiej miękkiej wody zrobić
i jak ciężko taką miękką wodą zmyć mydliny zapewne
cykraz
Awatar użytkownika
cirek
Zaawansowany
Auto:: Touran 1T3 CFHC 2014 CUP
Imię:: Wojtek
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 34 razy

Post autor: cirek »

cykraz pisze:
cirek pisze:Sam byłem zadziwiony ile piany w wannie można z takiej miękkiej wody zrobić
i jak ciężko taką miękką wodą zmyć mydliny zapewne
Jeśli stosuje się mydło w kostce to tak, ciężko. Jak wcześniej pisałem woda nie może być na zero. U mnie jest nie całe 4 stopnie i nie odczuwam jakiejś uciążliwości z mydlinami. Po założeniu uzdatniacza włosy moich dziewczyn + żony po ich umyciu są zupełnie inne niż wcześniej. Cera dzieci jak były małe też lepiej znosiła wodę miękką niż twardą. Armatura, czajnik, zmywarka, ekspres do kawy, pralka wszystko wolne z kamienia.
1T3 CFHC
ODPOWIEDZ